OBS: Detta är utgåva 2022.1. Visa senaste utgåvan.

Den som föder ett barn blir automatiskt vårdnadshavare för barnet. Om den födande föräldern är gift vid tidpunkten för födelsen blir även maken automatiskt vårdnadshavare för barnet. Om båda föräldrarna är vårdnadshavare och en av dem avlider blir den andre föräldern automatiskt vårdnadshavare för barnet.

Nytt: 2022-02-09

Sidan har uppdaterats genom att avsnittet När en vårdnadshavare dör har tillkommit.

Automatisk vårdnad för den förälder som föder barnet

Den som föder ett barn blir automatiskt barnets vårdnadshavare genom födelsen. Med automatiskt avses att vårdnaden uppkommer direkt utan att något särskilt beslut måste fattas. Detta gäller oavsett om den som föder barnet är en kvinna eller en man. Om den som föder barnet är ogift, frånskild, eller änka eller änkling när barnet föds blir hen ensam vårdnadshavare (6 kap. 3 § första stycket FB och 1 kap. 11 § FB).

Vårdnad för den förälder som inte föder barnet

Om föräldrarna är gifta med varandra vid tidpunkten för födelsen blir båda automatiskt vårdnadshavare för barnet genom födseln (6 kap. 3 § första stycket FB). I övrigt finns inga regler som automatiskt ger vårdnad för den förälder som inte föder barnet. För att få vårdnad om barnet kan föräldern göra något av följande:

  • ingå äktenskap med den som fött barnet,
  • anmäla att vårdnaden ska vara gemensam,
  • ingå avtal om vårdnaden, eller
  • väcka talan i domstol om vårdnaden

Om en annan man än moderns make har bekräftat faderskapet före barnets födelse (tredjemansbekräftelse), anses mannen i äktenskapet inte vara far till barnet och blir därmed inte heller automatiskt vårdnadshavare för barnet genom födseln. Inte heller den man som har bekräftat faderskapet blir emellertid vårdnadshavare eftersom han inte är gift med modern. I dessa fall blir därför barnets mor ensam vårdnadshavare för barnet (1 kap. 2 och 4 §§ FB).

När en vårdnadshavare dör

Om båda föräldrarna är vårdnadshavare och den ena av dem dör blir den andre föräldern automatiskt ensam vårdnadshavare för barnet. Om bara en av föräldrarna är vårdnadshavare och denne dör ska vårdnaden efter avgörande av domstol föras över till den andre föräldern. Om det framstår som lämpligare kan vårdnaden i stället föras över till en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare (6 kap. 9 § FB) eller åt en tillfällig vårdnadshavare (6 kap. 10 d § FB).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar