OBS: Detta är utgåva 2023.14. Visa senaste utgåvan.

En myndighet eller en enskild utbildningsanordnare får begära att ett samordningsnummer ska tilldelas en person om det behövs i deras verksamhet. På begäran av Migrationsverket får samordningsnummer under vissa förutsättningar tilldelas även om myndigheten inte behöver samordningsnumret i sin verksamhet.

Vilka myndigheter får begära tilldelning av samordningsnummer?

Skatteverket får tilldela samordningsnummer efter begäran från en myndighet eller en enskild utbildningsanordnare som har tillstånd att utfärda examina enligt lagen (1993:792) om tillstånd att utfärda vissa examina, och som i sin verksamhet behöver ett samordningsnummer för en fysisk person (1 kap. 2 § första stycket och 2 kap. 1 § första stycket 1 SNL). Skatteverket får också på eget initiativ tilldela samordningsnummer för registrering i beskattningsdatabasen (2 § SNF).

Den som begär tilldelning ska behöva samordningsnumret i sin verksamhet

Den som begär samordningsnumret ska som huvudregel ha ett behov av samordningsnumret i sin verksamhet. Det är den myndighet eller enskilda utbildningsanordnare som begär tilldelning som bedömer behovet av ett samordningsnummer för den egna verksamheten. En myndighet som begär tilldelning av ett samordningsnummer ska endast göra det som ett led i myndighetens handläggning av ett ärende och inte som en fristående process inför exempelvis en utlovad kommande ansökan (prop. 2021/22:276 s. 24).

Undantag: tilldelning av samordningsnummer på begäran av Migrationsverket för personer med tillfälligt skydd eller arbetstillstånd

Migrationsverket får, enligt 3 § SNF, begära samordningsnummer för vissa personer även om de inte behöver det i sin verksamhet:

  • personer som har beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt 21 kap. UtlL
  • personer som har beviljats arbetstillstånd eller ett kombinerat arbets- och uppehållstillstånd.

Samordningsnummer får då endast tilldelas med stöd av 2 kap. 2 § eller 5 § SNL, d.v.s. om personens identitet är styrkt eller har gjorts sannolik.

Tilldelning av samordningsnummer ska föregås av en identitetskontroll

Huvudregeln för tilldelning av samordningsnummer är att den person som omfattas av en begäran eller en ansökan ska inställa sig personligen för identitetskontroll och styrka sin identitet.

Nytt: 2023-10-25

Denna huvudregel gäller oavsett om den person som omfattas av begäran eller ansökan befinner sig i Sverige eller inte (2 kap. 2 § första stycket SNL och prop. 2021/22: 276 s. 58). Om identiteten inte kan styrkas kan samordningsnummer i många fall ändå tilldelas efter begäran av en myndighet eller enskild utbildningsanordnare när identiteten har gjorts sannolik (2 kap. 5 § SNL). För vissa särskilda ändamål får ett samordningsnummer också tilldelas om identiteten är osäker (2 kap. 6 § SNL och 5 § SNF).

Vid bedömningen av om det finns skäl att frångå huvudregeln om styrkt identitet ska Skatteverket väga in den enskildas eget intresse och behov av en identitetsbeteckning i Sverige, myndighetens eller utbildningsanordnarens behov av ett samordningsnummer och intresset av korrekta uppgifter i folkbokföringsdatabasen (prop. 2021/22:276 s. 59).

Begäran ska ske på ett fastställt formulär och innehålla vissa uppgifter

En begäran om tilldelning av ett samordningsnummer från en myndighet eller en enskild utbildningsanordnare ska ske på ett fastställt formulär (9 § SNF) och innehålla uppgifter om personens (6 § första stycket första ledet SNF)

  • namn
  • födelsetid
  • medborgarskap
  • kön
  • födelseort
  • kontaktadress.

I de fall den begärande myndigheten ska ansvara för identitetskontrollen ska begäran även innehålla uppgift om att personen har styrkt sin identitet vid personlig inställelse. När Regeringskansliet begär tilldelning av samordningsnummer för en person som omfattas av lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall ska begäran innehålla uppgift om att personen har styrkt sin identitet eller gjort identiteten sannolik (6 § första stycket andra ledet och 7 § SNF).

Tillsammans med begäran om tilldelning av samordningsnummer ska det också lämnas in en kopia av de handlingar som Skatteverket ska lägga till grund för identifiering. I de fall den begärande myndigheten ska ansvara för identitetskontrollen ska i stället en kopia av de handlingar som legat till grund för identifiering lämnas in (6 § andra stycket SNF). När Regeringskansliet begär tilldelning ska begäran, istället för kopior, innehålla uppgift om vilka handlingar som legat till grund för identifieringen (7 § SNF).

Uppgift om kontaktadress

En begäran om tilldelning av samordningsnummer från en statlig myndighet eller en enskild utbildningsanordnare ska innehålla uppgifter om den enskildas kontaktadress (6 § första stycket SNF). I de fall samordningsnummer får begäras trots att det råder osäkerhet om personens identitet ska uppgifter om kontaktadress anges om uppgiften är tillgänglig (6 § tredje stycket SNF).

Syftet med att en kontaktadress ska anges i en begäran och ansökan om tilldelning av samordningsnummer är att personen ska kunna nås på den angivna adressen. Med hänsyn till detta syfte är det också angeläget att den registrerade adressen är aktuell (prop. 2021/22: 276 s. 53).

Om den kontaktadress som har registrerats i folkbokföringsdatabasen för en person med ett samordningsnummer ändras har den enskilda en skyldighet att anmäla ändringen till Skatteverket. Detta gäller inte om samordningsnumret är vilande eller om personen omfattas av lagen (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall (4 kap. 2 § SNL).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 2021/22:276 Stärkt system för samordningsnummer [1] [2] [3] [4]