OBS: Detta är utgåva 2023.3. Visa senaste utgåvan.

För att ta fram nya riktvärdeangivelser för täktmark samlar Skatteverket in uppgifter om belägenhet, materialslag och arrendepris.

Värdering av täktenheter

De särskilda reglerna för värderingsmodellen för täktmark finns i 12 kap 8-9 § FTL.

Det marknadsmässiga arrendepriset för brytvärd fyndighet är en väsentlig faktor i den värderingsmodell som används vid värdering av en täktenhet. Arrendepris är en sådan ersättning som betalas till markägaren för nyttjanderätten till täkter av olika slag.

För varje materialslag som är eller kan förväntas bli föremål för brytning under taxeringsperioden ska ett värde per kubikmeter brytvärd fyndighet bestämmas (9 § SKVFS 2017:9). Värdet per kubikmeter brytvärd fyndighet ska återspegla de skillnader i marknadsvärden som förekommer dels mellan täkter av olika slag, dels mellan olika områden inom länet.

Täktenheter taxeras enligt en avkastningsbaserad metod där arrendepriser samt antaganden om brytningen ligger till grund för beräkningarna.

Värdefaktorer för täktenheter

Riktvärde för täktmark ska enligt 12 kap 9 § FTL bestämmas för följande värdefaktorer:

  • årligt uttag
  • väntetid
  • brytningstid.

Med brytning avses även skördning av strö- eller växttorv samt energitorv.

Läs mer om definitioner för årligt uttag, väntetid och brytningstid

Riktvärdet baseras på insamlade uppgifter

För att kunna ta fram riktvärdeangivelser gör Skatteverket en förtida uppgiftsinsamling (FUI). De uppgifter som samlas in är:

  • täktens belägenhet
  • materialslag
  • arrendepris
  • vilken sorts arrendepriser som avses, d.v.s. kr/kbm fast eller löst mått, eller kr/ton.

Skatteverket kan även använda uppgifter från värderingstekniker och branschen som har specifik kännedom om täktverksamheter, som stöd för att sammanställa information om de täkter som finns.

Utifrån de insamlade uppgifterna analyseras arrendeprisnivåerna. Även om en täkt är nyligen avslutad eller vilande, kan arrendepriset ändå användas vid bedömningen av nivån för värdeområdet om arrendeavtalet är relativt nytt. Prisnivåerna räknas sedan om till kronor per kubikmeter fast mått och genomsnittspriser beräknas för värdeområden. Arrendeprisnivåer och omräkningsfaktorer för exempelvis sten, grus och sand, berg samt morän arbetas fram. Inför taxeringen 2019 samlades det även in uppgifter om energitorv samt strö- och växttorv. Det finns därmed omräkningsfaktorer för dessa materialslag. Med stöd av ovan nämnda uppgifter kan förslag till riktvärdekarta T tas fram.

Lantmäteriet och Skatteverket informerar berörda branschföreträdare i samband med att riktvärdekarta T upprättas. Branschen ges då tillfälle att ta del av arbetet samt lämna synpunkter på förslaget.

Riktvärdekarta och värdeområde för täkt

Skatteverket upprättar riktvärdekarta T utifrån tidigare gällande riktvärdekarta och den upprättas för varje län.

Av riktvärdekarta T ska det enligt 9 § SKVFS 2017:9 framgå Skatteverkets beslut om:

  • indelningen i värdeområden för täktmark
  • riktvärdeangivelser för vilka arrendepriser per kubikmeter fast mått av brytvärda fyndigheter av olika slag som gäller inom varje värdeområde för täktmark
  • uppgifter om de förutsättningar och förtydliganden som behövs för att tillämpa riktvärdeangivelsen.

Värdeområdena avgränsas med utgångspunkt från konstaterade variationer i värdet av en kubikmeter brytvärd fyndighet av skilda material. Områdesindelningen och redovisningen ska ske på ett sådant sätt att gränsen för respektive värdeområde blir entydigt definierad.

Läs mer om riktvärdekarta, riktvärdeangivelser och brytvärd fyndighet för täktmark.

Prov- respektive kontrollvärdering

I allmänhet förekommer det väldigt få köp av täkter. Provvärderingen sker därför utifrån en marknadsvärdebedömning som görs genom en avkastningsberäkning.

Kontrollvärderingen av täktenheter ska redovisas separat(38 § SKVFS 2017:9).

Referenser på sidan

Föreskrifter

  • Skatteverkets föreskrifter om förberedelsearbetet inför 2019 års allmänna fastighetstaxering av hyreshus-, ägarlägenhets-, industri- och elproduktionsenheter samt täktmark; [1] [2] [3]

Lagar & förordningar

  • Fastighetstaxeringslag (1979:1152) [1] [2]