OBS: Detta är utgåva 2023.3. Visa senaste utgåvan.

Överlåtelserna ska först genomgå en förberedande gallring som sker maskinellt, en så kallad förgallring. De överlåtelser som inte uppfyller vissa fastställda krav gallras bort.

Överlåtelserna ska först genomgå en förgallring

Samtliga överlåtelser av småhus-, hyreshus-, lantbruk- och industrienheter ska enligt 1 A kap. 2 § FTF genomgå en förberedande gallring, en så kallad förgallring. Överlåtelser av täkt och elproduktionsenheter genomgår inte någon förgallring.

Förgallringen skiljer sig åt mellan de olika fastighetstyperna, men sker maskinellt i samtliga fall. Överlåtelser som inte uppfyller de fastställda kraven för aktuell fastighetstyp ska gallras bort. Om en överlåtelse förgallras innebär det att överlåtelsen inte kommer att ligga till grund för de nya riktvärdeangivelserna.

De överlåtelser som kvarstår efter förgallringen ska granskas ytterligare vid köpgranskningen.

Förgallring av småhusköp

Överlåtelser av småhusenheter ska gallras bort enligt 1 A kap. 2 § andra stycket FTF om de inte uppfyller samtliga förutsättningar nedan:

  • Överlåtelsedatumet är den 1 juli 1995 eller senare.
  • Överlåtelsen avser ett vanligt köp, normalfall (fångeskod 11).
  • Överlåtelsen avser inte en småhusenhet som vid fastighetstaxeringen klassificerats som av inte fastställd typ, okänd småhusenhet eller småhusenhet med tomtmark och byggnad där byggnadsvärdet är under 50 000 kronor.
  • Överlåtelsen avser egendom som i sin helhet utgör småhusenhet.
  • Taxeringsvärde har fastställts för småhus som ingår i överlåtelsen.
  • Taxeringsvärdet är minst 50 000 kronor för en bebyggd enhet och minst 25 000 kronor för en obebyggd enhet.

Förgallring av hyreshusköp

Överlåtelser av hyreshusenheter ska enligt 1 A kap. 2 § tredje stycket FTF förgallras om taxeringsvärde har fastställts samtidigt som de inte uppfyller samtliga förutsättningar nedan:

  • Överlåtelsedatumet är den 1 juli 1995 eller senare.
  • Överlåtelsen avser ett vanligt köp, normalfall (fångeskod 11), en exekutiv försäljning (på auktion eller under hand) eller en konkursauktion (fångeskod 70).
  • Det fastställda taxeringsvärdet för den överlåtna egendomen – som till minst 80 procent avser hyreshusenhet – är minst 50 000 kronor för en bebyggd enhet och minst 25 000 kronor för en obebyggd enhet.

Förgallring av lantbruksköp

Överlåtelser av lantbruksenheter ska enligt 1 A kap. 2 § fjärde stycket FTF förgallras om taxeringsvärde har fastställts samtidigt som de inte uppfyller samtliga förutsättningar nedan:

  • Överlåtelsedatumet är den 1 juli 1993 eller senare.
  • Överlåtelsen avser ett vanligt köp, normalfall (fångeskod 11).
  • Det fastställda taxeringsvärdet för den överlåtna egendomen – som till minst 80 procent avser lantbruksenhet – är minst 50 000 kronor för en bebyggd enhet och minst 25 000 kronor för en obebyggd enhet.

Förgallring av industriköp

Överlåtelser av industrienheter ska enligt 1 A kap. 2 § femte stycket FTF förgallras om taxeringsvärde har fastställts samtidigt som de inte uppfyller samtliga förutsättningar nedan:

  • Överlåtelsedatumet är den 1 januari 1995 eller senare.
  • Överlåtelsen avser ett vanligt köp, normalfall (fångeskod 11), en exekutiv försäljning (på auktion eller under hand) eller en konkursauktion (fångeskod 70).
  • Det fastställda taxeringsvärdet för den överlåtna egendomen – som till minst 80 procent avser industrienhet – är minst 50 000 kronor för en bebyggd enhet och minst 25 000 kronor för en obebyggd enhet.

Lantmäteriets fångeskoder för överlåtelser

När Lantmäteriet registrerar överlåtelser av fastigheter registrerar de vilken typ av överlåtelse, så kallat fång, som det avser. Det sker genom att överlåtelsen får en fångeskod. Fångeskoden har betydelse för förgallringen av köpen. I Lantmäteriets föreskrifter LMVFS 2006:1 finns en sammanställning över samtliga fångeskoder.

Kompletterande information

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Övrigt

  • Lantmäteriverkets föreskrifter (LMVFS 2006:1) om hur fastighetsregistrets inskrivningsdel skall föras [1]