OBS: Detta är utgåva 2023.3. Visa senaste utgåvan.

Biogas i vätskeform är en skattepliktig energiprodukt. Även biogas i gasform är i de flesta fall en skattepliktig energiprodukt. Här redogörs för bestämmelserna om undantag från skattskyldighetens inträde för vätskeformig biogas i vissa fall när biogas ändrar form.

Förutsättningar för att skattskyldighet inte ska inträda vid övergång mellan gasform och vätskeform

Med biogas menas ett vätskeformigt eller gasformigt bränsle som framställts av biomassa och vars energiinnehåll till övervägande del härrör från metan (1 kap. 9 § andra stycket LSE).

Vätskeformig biogas har KN-nr 2711 19 00 och gasformig biogas har KN-nr 2711 29 00. Både biogas i gasform och biogas i vätskeform är därmed energiprodukter enligt 1 kap. 3 § LSE. Biogas i vätskeform är skattepliktig enligt 2 kap. 1 § LSE. Biogas i gasform är i de flesta fall skattepliktig enligt 2 kap. 3 § LSE.

Biogas är till sin karaktär sådan att gasen under vissa förhållanden ändrar form från gas till vätska och omvänt. Beroende på i vilken fysisk form biogasen befinner sig gäller olika regler i LSE. Enligt huvudreglerna i LSE kommer skattskyldigheten normalt att inträda för biogas när den ändrar form (jfr prop. 2010/11:12 s. 36 och prop. 2021/22:61 s. 471).

För att undvika att skattskyldighet inträder för biogas enbart på grund av att biogasen övergår från gasform till vätskeform eller omvänt finns det bestämmelser om undantag från skattskyldighetens inträde i vissa fall (jfr prop. 2010/11:12 s. 28).

Skattskyldighet enligt 5 kap. LSE inträder inte i följande fall (5 kap. 21 § LSE):

  1. när biogas i gasform övergår i vätskeform, om biogasen då befinner sig i ett skatteupplag
  2. när biogas i vätskeform övergår i gasform, om biogasen då hanteras av en lagerhållare
  3. när biogas i gasform övergår i vätskeform eller biogas i vätskeform övergår i gasform, om skattskyldighet för bränslet tidigare har inträtt.

Bestämmelserna i 5 kap. 21 § LSE omfattar bara undantag från skattskyldighetens inträde för vätskeformig biogas. Motsvarande bestämmelser om undantag från skattskyldighetens inträde för gasformig biogas finns i 6 kap. 12 § LSE. Första och andra punkterna i de nämnda paragraferna innebär tillsammans att en aktör som är godkänd som både upplagshavare och lagerhållare har möjlighet att hantera obeskattad biogas oavsett om gasen är i vätskeform eller i gasform.

Tredje punkten i 5 kap. 21 § LSE innebär att om skattskyldighet redan har inträtt för biogasen kommer någon skattskyldighet för vätskeformig biogas inte att inträda när gasformig biogas övergår till vätskeform.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 2010/11:12 Upplagshavare för flygfotogen på flygplats samt kompletterande bestämmelse om skattefrihet för biogas [1] [2]
  • Proposition 2021/22:61 Nytt punktskattedirektiv och vissa andra ändringar [1]