OBS: Detta är utgåva 2023.3. Visa senaste utgåvan.

För den som är skattskyldig i egenskap av registrerad varumottagare eller tillfälligt registrerad varumottagare inträder skattskyldighet vid mottagandet av tobaksvaror.

Skattskyldighet inträder när en varumottagare tar emot varor

Skattskyldighetens inträde för den som är skattskyldig i egenskap av registrerad varumottagare eller tillfälligt registrerad varumottagare regleras i 9 kap. 7 § LTS.

I 9 kap. 7 § LTS anges att skattskyldighet inträder vid mottagandet av varorna. Av sammanhanget kan utläsas att bestämmelsen avser den som i egenskap av registrerad varumottagare eller tillfälligt registrerad varumottagare tar emot varor som flyttats under uppskovsförfarandet (jfr rubriken till 9 kap. 6 och 7 §§ LTS).

I och med mottagandet av varorna upphör de att omfattas av uppskovsförfarandet.

Bestämmelsen baseras på artikel 6 i punktskattedirektivet. Bestämmelsen motsvarar 20 § första stycket 2 tidigare LTS. I jämförelse med den bestämmelsen görs vissa redaktionella och språkliga ändringar. Någon ändring i sak är inte avsedd (jfr prop. 2021/22:61 s. 383).

Om en varumottagare försätts i konkurs

Om varumottagaren försätts i konkurs blir konkursboet eller ägaren av varorna skattskyldigt för de varorna för vilka skattskyldighet inträder efter konkursbeslutet.

Godkännandet övergår till konkursboet

I de fall konkursboet är skattskyldigt inträder skattskyldigheten för konkursboet vid mottagandet av varorna (jfr 3 kap. 19 § första stycket LTS och 9 kap. 7 § LTS).

När en registrerad varumottagare eller tillfälligt registrerad varumottagare tar emot varor under uppskovsförfarandet inträder skattskyldigheten direkt vid mottagandet av varorna. Dessa aktörer kan således inte förvara varor under skatteuppskov. I de flesta fall uppstår därmed inte några problem i samband med konkurser. På samma sätt som för upplagshavaren kan det dock förekomma att varor vid tidpunkten för konkursbeslutet är under flyttning till varumottagaren och att skattskyldighet för varorna därmed inträder efter konkursbeslutet. För att hantera denna situation övergår godkännandet till konkursboet även för dessa aktörer och boet ansvarar för skattskyldighet som inträder efter konkursbeslutet (jfr prop. 2013/14:10 s. 122 och prop. 2021/22:61 s. 353).

Varorna ägs av annan än varumottagaren

I de fall ägaren av varorna är skattskyldig istället för konkursboet gäller andra bestämmelser för skattskyldighetens inträde.

Kompletterande information

En registrerad varumottagare redovisar skatten i en punktskattedeklaration.

En tillfälligt registrerad varumottagare redovisar skatten i en särskild skattedeklaration.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Lag (2022:155) om tobaksskatt [1] [2]

Propositioner

  • Proposition 2013/14:10 Vissa frågor om förfarandet avseende skatt på alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter [1]
  • Proposition 2021/22:61 Nytt punktskattedirektiv och vissa andra ändringar [1] [2]