OBS: Detta är utgåva 2023.3. Visa senaste utgåvan.

För den som är skattskyldig i egenskap av tillfälligt certifierad mottagare eller certifierad mottagare inträder skattskyldigheten vid mottagandet av de skattepliktiga varorna.

Skattskyldigheten inträder vid mottagandet

Skattskyldighetens inträde för den som är skattskyldig i egenskap av tillfälligt certifierad mottagare eller certifierad mottagare regleras i 9 kap. 12 § LAS.

Skattskyldigheten inträder vid mottagandet av skattepliktiga varor (9 kap. 12 § LAS). Bestämmelsen avser den som i egenskap av tillfälligt certifierad mottagare eller certifierad mottagare tar emot varor som flyttats enligt förfarandet för beskattade varor (jfr rubriken till 9 kap. 11 och 12 §§ LAS samt 9 kap. 11 § LAS).

Bestämmelsen baseras på artikel 34 i punktskattedirektivet (prop. 2021/22:61 s. 470).

Om varorna tagits emot av den tillfälligt certifierade mottagaren eller den certifierade mottagaren på den mottagningsplats som angetts i det elektroniska förenklade administrativa dokumentet inträder skattskyldighet enligt 9 kap. 12 § LAS för den certifierade mottagaren respektive den tillfälligt certifierade mottagaren. Detta gäller oavsett om mottagningsrapport har upprättats eller inte.

När har varorna tagits emot

För att avgöra när varorna tagits emot av den tillfälligt certifierade mottagaren respektive den certifierade mottagaren får ledning sökas i bestämmelsen i 7 kap. 13 § andra stycket LAS om när en flyttning under förfarandet för beskattade varor avslutas.

Mottagande av en tillfälligt certifierad mottagare

För en tillfälligt certifierad mottagare avslutas en flyttning under förfarandet för beskattade varor när varorna tagits emot av den tillfälligt certifierade mottagaren (jfr 7 kap. 13 § andra stycket LAS och prop. 2021/22:61 s. 374 jämförd med prop. 2021/22:61 s. 429).

En tillfälligt certifierad mottagare ska till Skatteverket ange den adress där mottagaren kommer att ta emot varor som flyttas under förfarandet för beskattade varor (jfr prop. 2021/22:61 s. 240). Denna adress ska avsändaren ange som mottagningsplats för flyttningen i det elektroniska förenklade administrativa dokumentet som avsändaren upprättar i EMCS.

Om varorna inte tas emot på den mottagningsplats som anges i det elektroniska förenklade administrativa dokumentet som upprättats i EMCS (eller i ersättningsdokumentet om inte EMCS var tillgängligt) avslutas inte flyttningen korrekt och en oegentlighet får anses uppkomma (jfr prop. 2021/22:61 s. 375). I sådana fall avslutas alltså inte flyttningen under förfarandet för beskattade varor. Mottagaren tar då inte emot varorna i egenskap av tillfälligt certifierad mottagare och skattskyldighet inträder inte för mottagaren i egenskap av tillfälligt certifierad mottagare. Varorna ska då i stället beskattas enligt bestämmelserna om oegentlighetsbeskattning.

Skattskyldigheten för en tillfälligt certifierad mottagare inträder alltså när varorna tas emot på den mottagningsplats som angetts i det elektroniska förenklade administrativa dokumentet eller i ersättningsdokumentet.

Mottagande av en certifierad mottagare

För en certifierad mottagare avslutas en flyttning under förfarandet för beskattade varor när varorna tagits emot av den certifierade mottagaren på den ordinarie eller alternativa mottagningsplats som har angetts i det elektroniska förenklade administrativa dokumentet (jfr 7 kap. 13 § andra stycket LAS och prop. 2021/22:61 s. 374 jämförd med prop. 2021/22:61 s. 429).

Det är viktigt att den mottagningsplats som är aktuell för flyttningen anges i det elektroniska förenklade administrativa dokumentet och att varorna faktiskt tas emot på den mottagningsplatsen. En certifierad mottagare som tar emot varor som flyttas under förfarandet för beskattade varor ska därför göra det på den ordinarie mottagningsplats eller alternativa mottagningsplats som angetts i det elektroniska förenklade administrativa dokumentet eller ersättningsdokumentet (jfr prop. 2021/22:61 s. 244).

Skattskyldigheten för en certifierad mottagare inträder alltså när varorna tas emot på den mottagningsplats som angetts i det elektroniska förenklade administrativa dokumentet eller i ersättningsdokumentet.

För den som vid valideringen av det elektroniska förenklade administrativa dokumentet var registrerad som certifierad mottagare men avregistreras innan varorna tas emot inträder skattskyldighet vid mottagandet av de skattepliktiga varorna enligt 9 kap. 12 § LAS. Detta trots att varorna rent formellt får anses ha lämnat förfarandet för beskattade varor eftersom varorna inte tas emot av en certifierad mottagare (jfr prop. 2021/22:61 s. 250).

Mottagningsrapporten är ett bevis för att varorna har tagits emot

Mottagningsrapporten som upprättas av den tillfälligt certifierade mottagaren eller den certifierade mottagaren och sänds via EMCS utgör bevis på att varorna har tagits emot av den tillfälligt certifierade mottagaren respektive den certifierade mottagaren (jfrprop. 2021/22:61 s. 248). Mottagningsrapporten har dock ingen självständig betydelse för frågan om skyldighetens inträde. Om det visar sig att varorna inte tagits emot har någon skattskyldighet inte inträtt enligt 9 kap. 12 § LAS, oavsett om mottagningsrapport upprättats eller inte. Om varorna har tagits emot inträder skattskyldigheten även om någon mottagningsrapport inte upprättats.

Kompletterande information

En tillfälligt certifierad mottagare och en certifierad mottagare redovisar skatten i en särskild skattedeklaration.

Referenser på sidan

Propositioner

  • Proposition 2021/22:61 Nytt punktskattedirektiv och vissa andra ändringar [1] [2] [3]