OBS: Detta är utgåva 2023.3. Visa senaste utgåvan.

Skattskyldighet inträder vid olika tidpunkter för olika typer av skattskyldiga. Här finns information om skattskyldighetens inträde vid import, otillåten införsel, tillverkning och användning för annat än avsett ändamål. Här finns också information om vad som gäller för alkoholvaror för vilka skatt inte har redovisats eller påförts och för alkoholvaror som då en upplaghavare eller varumottagare försätts i konkurs ägs av annan än konkursgäldenären.

Import och otillåten införsel till EU

För den som är skattskyldig enligt 9 kap. 13 § LAS för import eller otillåten införsel av skattepliktiga varor till Sverige inträder skattskyldigheten vid den tidpunkt då tullskulden uppkommer i Sverige enligt tullagstiftningen, eller skulle ha uppkommit om varan hade varit belagt med tull (9 kap. 14 § första stycket LAS).

Om tullskuld uppkommer i ett annat EU-land, eller skulle ha uppkommit om varan hade varit belagt med tull, till följd av att en tulldeklaration ges in i det landet med stöd av ett sådant tillstånd för centraliserad klarering som avses i artikel 179 i unionstullkodexen, inträder skattskyldigheten vid den tidpunkt då tullskulden uppkommer eller skulle ha uppkommit i det andra EU-landet (9 kap. 14 § andra stycket LAS).

Tullskulden vid en import uppkommer vid den tidpunkt då tulldeklarationen godtas (artikel 77.2 i unionstullkodexen), (jfr prop. 2021/22:23 s. 77 och prop. 2021/22:61 s. 386).

Vid otillåten införsel följer tidpunkten för tullskuldens uppkomst av bestämmelserna i artikel 79 i unionstullkodexen om tullskuld vid bristande efterlevnad (jfr prop. 2021/22:61 s. 386).

Tillverkning eller användning för annat än avsett ändamål

I 9 kap. 17 § LAS finns bestämmelser om skattskyldighetens inträde för den som är skattskyldig enligt de bestämmelser som samlats i 9 kap. 16 § LAS.

Tillverkning av mellanklassprodukter eller etylalkohol utanför ett skatteupplag

För den som i Sverige tillverkar mellanklassprodukter eller etylalkohol utanför ett skatteupplag, d.v.s. den som är skattskyldig enligt 9 kap. 16 § 1 a LAS, inträder skattskyldigheten när varan tillverkas eller bearbetas (9 kap. 17 § 1 LAS).

Yrkesmässig tillverkning av öl, vin eller andra jästa drycker utanför ett skatteupplag

För den som i Sverige yrkesmässigt tillverkar öl, vin eller andra jästa drycker utanför ett skatteupplag, d.v.s. den som är skattskyldig enligt 9 kap. 16 § 1 b LAS, inträder skattskyldigheten när varan tillverkas eller bearbetas (9 kap. 17 § 1 LAS).

Användning av skattepliktiga varor för annat ändamål efter förvärvet

För den som är skattskyldig enligt 9 kap. 16 § första stycket 2 LAS inträder skattskyldigheten när varor används för annat än avsett ändamål (9 kap. 17 § 2 LAS). Detta gäller den som använder varor som förvärvats skattefritt för annat ändamål än det som var förutsättningen för att varorna undantogs från skatteplikt.

Användning av skattepliktiga varor för annat ändamål efter införseln

För den som är skattskyldig enligt 9 kap. 16 § första stycket 3 LAS inträder skattskyldigheten när varorna används för annat än avsett ändamål (9 kap. 17 § 2 LAS). Detta gäller den som använder varor som vid införseln till landet undantagits från skatteplikt enligt 2 kap. 10 § LAS för annat ändamål än det som var förutsättningen för att varorna undantagits från skatteplikt.

Särskild skattskyldighet i vissa fall för varor för vilka skatten inte har redovisats eller påförts

I 9 kap. 19 § LAS finns bestämmelser om skattskyldighet när det inte finns någon känd skattskyldig enligt någon annan bestämmelse (jfr prop. 2021/22:61 s. 434 och prop. 2021/22:61 s. 388).

Varor som förvaras eller lagras när det inte finns någon annan känd skattskyldig

För den som är skattskyldig enligt 9 kap. 19 § LAS inträder skattskyldigheten vid den tidpunkt då varorna kom att förvaras eller lagras utanför ett uppskovsförfarande (9 kap. 20 § första stycket LAS). Detta gäller den som förvarar eller lagrar skattepliktiga varor utanför ett uppskovsförfarande utan att skatten för varorna har redovisats eller påförts i Sverige.

Begreppet ”innehas”, som tidigare användes i motsvarande bestämmelse, ersätts med ”förvaras eller lagras” eftersom det begreppet används i punktskattedirektivet (artikel 6.3.b). Med begreppet ”förvaras eller lagras” avses även ”förvarades eller lagrades” (jfr prop. 2021/22:61 s. 311).

Varor som förvaras eller lagras och ett tidigare undantag från skattskyldighet har upphört

För den som omfattas av undantag från skattskyldighet enligt 9 kap. 19 § andra stycket 2 LAS inträder skattskyldigheten när undantaget från skattskyldighet upphör (9 kap. 20 § andra stycket LAS).

Undantaget från skattskyldighet enligt 9 kap. 19 § andra stycket 2 LAS omfattar den som förvarar eller lagrar varor för vilka skattskyldighet, men inte redovisningsskyldighet, har inträtt för någon annan aktör. Detta gäller under förutsättning att den som förvarar eller lagrar varorna har skälig anledning att anta att skatten för varorna kommer att redovisas.

Skattskyldighet kan inträda vid en tidpunkt när den som förvarar eller lagrar varorna inte längre har skälig anledning att anta att skatt kommer att redovisas för varorna eller när redovisningstidpunkten för den andra aktören inträder utan att skatt har redovisats (jfr prop. 2021/22:61 s. 434 och prop. 2021/22:61 s. 389).

Varor som ägs av annan än konkursgäldenären

För den ägare som enligt 3 kap. 20 § LAS är skattskyldig istället för ett konkursbo inträder skattskyldigheten vid den tidpunkt då skattskyldighet skulle ha inträtt för den upplagshavare eller varumottagare som försatts i konkurs (3 kap. 20 § andra stycket LAS).

Skattskyldigheten för ägaren ersätter skattskyldighet för konkursboet och är bara aktuell i de situationer där konkursboet annars skulle ha blivit skattskyldigt. Om det är en upplagshavare som försatts i konkurs är det således endast om skattskyldighet för denna inträder enligt bestämmelserna om skattskyldighet för upplagshavare, t.ex. därför att varan lämnar skatteupplaget utan att flyttas vidare under uppskovsförfarandet, som skattskyldighet blir aktuell för ägaren (jfr prop. 2013/14:10 s. 121 och prop. 2021/22:61 s. 421).

Kompletterande information

Övriga skattskyldiga redovisar skatten i en särskild skattedeklaration.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 2013/14:10 Vissa frågor om förfarandet avseende skatt på alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter [1]
  • Proposition 2021/22:23 Ändrat alkoholskattedirektiv och vissa andra ändringar [1]
  • Proposition 2021/22:61 Nytt punktskattedirektiv och vissa andra ändringar [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]