OBS: Detta är utgåva 2023.3. Visa senaste utgåvan.

Utländsk särskild skatt dras av på samma sätt som en motsvarande svensk skatt. Utländsk allmän skatt dras av på olika sätt i inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital.

Avdrag för en utländsk särskild skatt görs på samma sätt som avdrag för en motsvarande svensk skatt

Skatteverket anser att en utländsk särskild skatt ska dras av på samma sätt som en motsvarande svensk skatt. Skatteverket anser att det medför att det blir aktuellt att tillämpa bestämmelserna om avdrag för utländsk särskild skatt först när skatten inte omfattas av någon annan bestämmelse om avdrag. Det innebär exempelvis att avdrag för utländsk drivmedelsskatt ingår som en del av avdraget för drivmedelskostnaden och att avdrag inte medges enligt bestämmelserna om avdrag för utländsk särskild skatt. Det innebär också att utländska stämpelskatter läggs till anskaffningskostnaden för tillgången på samma sätt som svenska stämpelskatter.

Skatteverket anser vidare att principen om att avdrag för utländsk skatt ska tillämpas först när andra avdragsbestämmelser inte är tillämpliga gäller oavsett om det är fråga om avdrag för faktiska kostnader, med skäligt belopp eller med schablonbelopp. Detta innebär exempelvis att när avdrag för arbetsresor görs med schablonbelopp får inte något ytterligare avdrag för utländsk drivmedelsskatt göras. Utländsk fastighetskatt får inte eller dras av vid uthyrning av privatbostad eftersom avdrag medges med schablonbelopp (Skatteverkets ställningstagande Avdrag för utländsk skatt i inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital).

Avdrag för utländsk allmän skatt görs på olika sätt beroende på inkomstslag

Utländsk allmän skatt dras av på olika sätt i inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital.

Inkomstslaget tjänst – avdrag enligt reglerna för ”övriga utgifter”

I inkomstslaget tjänst ska avdrag för en utländsk allmän skatt göras på samma sätt som avdrag för ”övriga utgifter” eftersom utländsk skatt inte tillhör någon av de uppräknade utgifterna som anges 12 kap. 2 § IL. För ”övriga utgifter” finns en beloppsmässig avdragsbegränsning (Skatteverkets ställningstagande Avdrag för utländsk skatt i inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital).

PGI påverkas inte när avdrag görs som ett avdrag för utländsk skatt

Om avdrag görs enligt bestämmelserna om avdrag för utländsk skatt är det inte fråga om en utgift som den anställda har haft i arbetet utan en övrig avdragsgill utgift och den ska därför inte påverka PGI (Skatteverkets ställningstagande Avdrag för utländsk skatt i inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital).

Inkomstslaget näringsverksamhet – avdrag på samma sätt som för andra löpande utgifter

I inkomstslaget näringsverksamhet ska avdrag för en utländsk allmän skatt göras på samma sätt som avdrag för andra löpande utgifter i näringsverksamheten (Skatteverkets ställningstagande Avdrag för utländsk skatt i inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital).

Inkomstslaget kapitel – avdrag med fullt belopp

I inkomstslaget kapital ska avdrag för en utländsk allmän skatt göras på samma sätt som när avdrag görs enligt de allmänna reglerna om avdrag för utgifter för att förvärva och bibehålla inkomster eftersom det saknas särskilda bestämmelser om att avdrag ska göras på annat sätt. Detta innebär att en utländsk allmän skatt som tas ut vid avyttring av en tillgång i utlandet inte ska dras av vid kapitalvinstberäkningen utan avdrag ska göras enligt de allmänna reglerna om avdrag för utgifter för att förvärva och bibehålla inkomster (Skatteverkets ställningstagande Avdrag för utländsk skatt i inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Inkomstskattelag (1999:1229) [1]

Ställningstaganden

  • Avdrag för utländsk skatt i inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital [1] [2] [3] [4] [5]