OBS: Detta är utgåva 2023.7. Visa senaste utgåvan.

En andel i en utländsk juridisk person kan vara näringsbetingad och ska då behandlas på samma sätt som en näringsbetingad andel i en svensk juridisk person.

Utländska företeelser kan omfattas av reglerna om näringsbetingade andelar

För andelar i aktiebolag och ekonomiska föreningar finns bestämmelser om skattefrihet för utdelning och kapitalvinst för näringsbetingade andelar. Reglerna om näringsbetingade andelar omfattar även utländska företeelser som i tillräcklig utsträckning motsvarar ett svenskt aktiebolag eller ekonomisk förening (24 kap. 32 § IL och 2 kap. 2 § IL). För att en utländsk företagsform ska anses motsvara ett svenskt aktiebolag krävs dels att företagsformen associationsrättsligt till stor del överensstämmer med ett svenskt aktiebolag, dels att företaget är ett inkomstskattesubjekt i sitt hemland. Reglerna beskrivs på sidan Näringsbetingad andel i en utländsk juridisk person.

För andelar i företag som hör hemma inom EU finns det en utvidgad definition av näringsbetingad andel.

Andelar i en i utlandet delägarbeskattad juridiska person kan i vissa fall behandlas som näringsbetinade andelar. Reglerna kan också bli tillämpliga på kapitalvinster och utdelningar på andelar som ägs av en i utlandet delägarbeskattad juridisk person.

Det finns också särskilda kompletterande regler som gäller utdelning från andra företag inom EU, d.v.s. utdelning på andelar som inte är näringsbetingade eftersom företaget inte motsvarar ett svenskt aktiebolag eller ekonomisk förening.

På följande sidor behandlas även vissa andra frågor som berör andelar i utländska juridiska personer såsom begränsad skattefrihet i vissa hybridsituationer, avdrag för kostnader för utdelning från en utländsk juridisk person, beskattningen när andelar i utländska juridiska personer inte är näringsbetingade och frågan om andelar i CFC-bolag kan vara näringsbetingade.

Vad innebär det att en andel i en utländsk juridisk person är näringsbetingad?

En andel i en utländsk juridisk person som är näringsbetingad ska behandlas på samma sätt som en näringsbetingad andel i en svensk juridisk person. Utdelning och kapitalvinst är skattefri på samma villkor som gäller för en andel i en svensk juridisk person. Syftet med skattefriheten är att undvika att inkomster i bolagssektorn beskattas i flera bolagsled. För utdelning är skattefriheten begränsad om det företag som lämnar utdelningen får dra av denna som ränta eller liknande.

Kapitalförluster på näringsbetingade andelar är som huvudregel inte avdragsgilla, ett undantag finns dock för marknadsnoterad andel. En kapitalförlust är bara avdragsgill om det är fråga om en näringsbetingad andel som är marknadsnoterad och andelen inte uppfyller innehavstidsvillkoret. Förlusten får då dras av mot kapitalvinster på delägarrätter, se sidan Kapitalplaceringsandelar. Ytterligare en förutsättning för avdragsrätt är att det inte är fråga om en avyttring inom intressegemenskapen.