En fysisk person som både bedriver näringsverksamhet och har arbetsinkomster som ska beskattas i inkomstslaget tjänst, exempelvis inkomst av anställning, kan både vara godkänd för F-skatt och ha A-skatt, F-skatt med villkor eller så kallad FA-skatt.

Nytt: 2024-02-05

I årsutgåva 2024 har avsnittet ”En fysisk person som bedriver näringsverksamhet och har arbetsinkomster i inkomstslaget tjänst kan godkännas för FA-skatt” arbetats om och ersatt tidigare avsnitt ”Om ansökan endast avser godkännande för F-skatt” och ”Om ansökan avser godkännande för F-skatt med villkor”. Omskrivningen innebär ingen förändring i Skatteverkets bedömning.

En fysisk person som bedriver näringsverksamhet och har arbetsinkomster i inkomstslaget tjänst kan godkännas för FA-skatt

En fysisk person som både bedriver näringsverksamhet och har arbetsinkomster som ska beskattas i inkomstslaget tjänst, exempelvis inkomst av anställning, kan både vara godkänd för F-skatt och ha A-skatt, F-skatt med villkor. En F-skatt med villkor (FA-skatt) innebär att godkännandet för F-skatt förenats med villkoret att godkännandet för F-skatt bara får åberopas i personens näringsverksamhet (9 kap. 3 § första stycket SFL). Godkännandet för F-skatt får alltså inte åberopas i anställningen, utan där gäller vanliga regler för skatteavdrag och arbetsgivaravgifter vid A-skatt. Till skillnad från ett godkännande för F-skatt utan villkor måste en F-skatt med villkor åberopas skriftligt för att gälla. Den som missbrukar sin FA-skatt kan få sitt godkännande för F-skatt återkallat.

Juridiska personer, till exempel aktiebolag och handelsbolag, kan inte ha FA-skatt. De har antingen ett godkännande för F-skatt eller A-skatt.

När Skatteverket beslutar om FA-skatt får Skatteverket inte besluta om i vilken verksamhet som godkännandet för F-skatt inte får åberopas (RÅ 1998 ref. 2). Om en fysisk person ansökt om godkännande för F-skatt men Skatteverkets utredning visar att personen istället bör godkännas för FA-skatt ska Skatteverket i beslutet redogöra för skälen till detta. Skatteverket ska alltså motivera sitt beslut om att godkänna sökanden för FA-skatt istället för F-skatt. Av motiveringen, men inte av beslutsmeningen, ska framgå vilken eller vilka verksamheter Skatteverket inte ansett vara näringsverksamhet. Skatteverket ska också informera sökanden om innebörden av FA-skatt.

När är F-skatt med villkor överflödig?

Skatteverket behöver inte besluta om F-skatt med villkor bara på grund av tjänsteinkomster i form av pension, sjukpenning m.m., eftersom skatteavdrag enligt 10 kap. 13 § SFL ska göras på dessa inkomster även om mottagaren är godkänd för F-skatt.

Ändrade förhållanden

Skatteverket får besluta att ett tidigare godkännande för F-skatt som inte har förenats med ett villkor ska bytas ut mot ett godkännande för F-skatt med villkor (9 kap. 3 § andra stycket SFL).

Kompletterande information

Referenser på sidan

Domar & beslut

  • RÅ 1998 ref. 2 [1]

Lagar & förordningar