Det finns en förväntan att en uppgiftslämnare rättar en felaktig kontrolluppgift.

En uppgiftslämnare som inte har rättat en felaktig kontrolluppgift kan påföras plattformsavgift.

En felaktig kontrolluppgift bör rättas

Om en plattformsoperatör i efterhand upptäcker att lämnade kontrolluppgifter varit felaktiga måste plattformsoperatören rätta den felaktiga kontrolluppgiften för att inte riskera att få en plattformsavgift.

Det kan även uppstå situationer då något inträffar efter det att plattformsoperatören har lämnat kontrolluppgiften. Det kan vara något som fört med sig att uppgift om t.ex. den sammanlagda ersättningen, provisioner, avgifter och skatter inte längre är korrekta. Det kan exempelvis bero på att en kund reklamerar en vara eller en utförd tjänst, eller att ett köp som går åter av annan anledning. För att underlätta för säljarna och undvika frågor från den behöriga myndigheten i det land dit uppgiften skickas, bör plattformsoperatören lämna in en rättad kontrolluppgift.

Det finns en förväntan internationellt och en tradition att uppgiftslämnare rättar en kontrolluppgift som är felaktig (prop. 2022/23:6 s. 98 och kommentaren till DPI MR [avsnitt III A.3]).

Felaktig kontrolluppgift kan medföra plattformsavgift

En rapporterings­skyldig plattforms­operatör som brister i sitt uppgifts­lämnande kan påföras en plattformsavgift. Om plattforms­operatören upptäcker detta och rättar uppgiften på eget initiativ finns dock en möjlighet att undgå plattformsavgiften (prop. 2022/23:6 s. 98).

Referenser på sidan

Propositioner

  • Proposition 2022/23:6 Rapportering och utbyte av upplysningar om inkomster genom digitala plattformar och vissa andra ändringar i Eu:s direktiv om administrativt samarbete på direktskatteområdet [1] [2]

Övrigt

  • OECD:s modellregler DPI MR [1]

Referenser inom informationsutbyte med andra länder