Ett samordningsnummer får förnyas efter ansökan av en statlig myndighet eller enskild utbildningsanordnare som kan begära tilldelning av samordningsnummer. Samordningsnumret får också förnyas efter ansökan av den enskilda.

Ett samordningsnummer får förnyas efter ansökan av den som får begära eller ansöka om samordningsnummer

Ett samordningsnummer får enligt 3 kap. 1 § SNL förnyas efter ansökan av den som kan begära eller ansöka om tilldelning av samordningsnummer enligt 2 kap. SNL.

Ansökan om förnyelse ska göras på ett formulär som Skatteverket har fastställt och innehålla de uppgifter som krävs vid tilldelning av samordningsnummer (16–17 §§ SNF). Ansökan om förnyelse kan ske när som helst, men om någon ansökan inte har kommit in till Skatteverket före utgången av det femte kalenderåret efter det år då numret tilldelades eller senast förnyades så ska samordningsnumret förklaras vilande (3 kap. 2 § 1 SNL).

Förnyelse får beviljas om förutsättningarna för tilldelning är uppfyllda

Ett samordningsnummer får endast förnyas om förutsättningarna för tilldelning av samordningsnummer är uppfyllda (3 kap. 1 § andra stycket och 3 § andra stycket SNL). Som huvudregel måste den enskilda därför inställa sig personligen hos Skatteverket och styrka sin identitet i samband med förnyelse (prop. 2021/22:276 s. 143). Kravet på identitetskontroll gäller oberoende av om det är en myndighet, enskild utbildningsanordnare eller den enskilda som ansöker om förnyelse.

Om samordningsnumret förnyas efter en annan nivå av identitetskontroll än den som föregick tilldelningen, ska uppgift om identiteten i folkbokföringsdatabasen ändras i enlighet med den identitetsbedömning som föregick den senaste förnyelsen av numret (prop. 2021/22:276 s. 50).

Om den enskilda inte inställer sig för identitetskontroll eller saknar förmåga att styrka sin identitet men Skatteverket bedömer att förutsättningarna för samordningsnummer med uppgiften ”sannolik identitet” är uppfyllda, kan samordningsnumret ändå förnyas och uppgiften om identitetsnivå i folkbokföringsdatabasen ändras. Det kan t.ex. vara fallet om den enskilda vid kontakt med Skatteverket lämnar de uppgifter och handlingar som krävs för att identiteten ska anses ha gjorts sannolik.

Om den enskildas identitet inte har gjorts sannolik krävs för förnyelse att ansökan om förnyelse kommer från en sådan myndighet och sker för ett sådant ändamål att ett samordningsnummer kan tilldelas även när det råder osäkerhet om en persons identitet (se 2 kap. 6 § SNL). Uppgiften i folkbokföringsdatabasen om identitetsnivå ska då ändras till ”osäker identitet”.

En förnyelse efter ansökan av en enskild kräver alltid identitetskontroll vid personlig inställelse, om inte Skatteverket medger undantag från kravet på personlig inställelse (se 2 kap. 2 § andra stycket SNL). Vid ansökan om förnyelse från en enskild krävs det dessutom att den enskilda vid tidpunkten för prövningen av ansökan om förnyelse har en sådan anknytning till Sverige att hen kan antas ha ett behov av en identitetsbeteckning (prop. 2021/22:276 s. 143).

Ansökan om förnyelse av vilande samordningsnummer

Ett samordningsnummer som förklarats vilande får förnyas om förutsättningarna för tilldelning enligt bestämmelserna i 2 kap. SNL är uppfyllda när Skatteverket prövar ansökan om förnyelse (3 kap. 3 § andra stycket SNL). Samtliga myndigheter och enskilda utbildningsanordnare som har behörighet att begära tilldelning av samordningsnummer kan ansöka om förnyelse av ett vilande samordningsnummer, oavsett för vilket ändamål numret ursprungligen tilldelades (prop. 2021/22:276 s. 144). Det behöver inte vara samma myndighet som en gång begärde samordningsnumret som ansöker om förnyelse (prop. 2020/21:160 s. 100). Även en enskild, som önskar förnya sitt vilandeförklarade samordningsnummer, har möjlighet att ansöka om det.

Om ett samordningsnummer är vilande ska en begäran eller ansökan om tilldelning av ett nytt samordningsnummer för den aktuella personen anses som en ansökan om förnyelse av numret (3 kap. 3 § tredje stycket SNL).

Förnyelse av TP-nummer

Ett personnummer som tilldelats före år 2000 utan samband med folkbokföring, ett s.k. tilldelat personnummer (TP-nummer), får förnyas endast efter anmälan om förnyelse av en sådan myndighet eller enskild utbildningsanordnare som enligt 2 kap. 1 § första stycket 1 SNL kan begära samordningsnummer (3 kap. 4 § SNL). Eftersom det i dag saknas regler om tilldelning av TP-nummer kan det inte ställas några krav på identitetskontroll för att förnya numret. Det är i stället upp till den myndighet eller enskilda utbildningsanordnare som anmäler om förnyelse att bedöma om personens identitet är säkerställd på sådant sätt att numret fortsatt är lämpligt att använda (prop. 2021/22:276 s. 93 och 5 kap. 2 § SKVFS 2023:6).

Referenser på sidan

Föreskrifter

  • Skatteverkets föreskrifter om identitetskontroll vid tilldelning och förnyelse av samordningsnummer; [1]

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 2020/21:160 Säkrare samordningsnummer och bättre förutsättningar för korrekta uppgifter i folkbokföringen [1]
  • Proposition 2021/22:276 Stärkt system för samordningsnummer [1] [2] [3] [4] [5]