OBS: Detta är utgåva 2025.1. Visa senaste utgåvan.
Skatteverket ska innan ett garantibelopp betalas ut kontrollera ett beslut eller en underrättelse om lönegaranti från beslutsfattaren i syfte att motverka felaktiga utbetalningar.
Konkursförvaltare, rekonstruktörer och Kronofogdemyndigheten har som beslutsfattare i lönegarantiärenden ett ansvar att utreda ärenden och kontrollera relevanta uppgifter för att komma fram till korrekta beslut och underrättelser.
I syfte att minska risken för felaktiga utbetalningar av garantibelopp ska Skatteverket som utbetalande myndighet genomföra kontroller mot vissa uppgifter i Skatteverkets beskattningsdatabas och mot andra uppgifter som förekommer i lönegarantiverksamheten (23 a § LGL).
Kontrollen ska göras innan utbetalning sker men även efter att utbetalning har skett om det finns skäl för det.
Kontrollen ska enligt 23 a § LGL göras på alla lönegarantibeslut och underrättelser mot uppgifter som avses i 2 kap. 3 § första stycket 1–5, 7, 8 och 11 lagen om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet (2001:181). Uppgifterna bedöms kunna ha betydelse för ett beslut eller en underrättelse om lönegaranti. När en kontroll resulterat i en avvikande uppgift så utgör det en indikation på att något kan vara fel. Det är beslutsfattaren som avgör om uppgifterna ger anledning till en annan bedömning av arbetstagarens rätt till lönegaranti (prop. 2024/25:11 s. 22).
Det finns även relevant information i Skatteverkets lönegarantiverksamhet som kan ha betydelse för ett beslut eller en underrättelse om lönegaranti. Informationen kan härröra från andra eller tidigare lönegarantiärenden men också från tips om oegentligheter. En kontroll ska därför även göras mot dessa uppgifter.
Skatteverket kontrollerar också uppgifter i en arbetstagares försäkran enligt 25 § LGL om anställnings- och avlöningsförhållanden under uppsägningstiden. Om Skatteverket anser att uppgifterna i en försäkran kan påverka frågan om arbetstagarens rätt till lönegaranti ska en kopia av försäkran skyndsamt skickas till beslutsfattaren (26 § LGL).
Vid en kontroll kan det framkomma uppgifter som tyder på att ett beslut eller en underrättelse om lönegaranti har lämnats på felaktiga grunder och att arbetstagaren därmed inte har rätt till ersättning i den omfattning som följer av beslutet eller underrättelsen. Skatteverket är därför skyldigt att informera beslutsfattaren om sådana uppgifter. Det är bara uppgifter som det kan antas finnas ett konkret behov av hos beslutsfattaren och som skulle kunna påverka utgången i ett lönegarantiärende som bör lämnas ut. Det krävs att uppgiften eller flera uppgifter sammanvägda kan antas ha särskild betydelse för ett ärende, det vill säga att det kan komma att påverka beslutet eller underrättelsen (prop. 2024/35:11 s. 27 f).
Skatteverket ska informera beslutsfattaren om sådana uppgifter som förekommer i lönegarantiverksamheten och som kan antas ha särskild betydelse för en ny underrättelse eller en omprövning av ett beslut om lönegaranti.
En uppgift som omfattas av sekretess ska inte lämnas ut om övervägande skäl talar för att det intresse som sekretessen ska skydda har företräde framför intresset av att uppgiften lämnas ut (23 b LGL).
Vid bedömningen av om en uppgift ska lämnas ut ska Skatteverket väga integritetsintresset för den enskilda mot intresset för beslutsfattaren att få ta del av uppgifterna. En uppgift som omfattas av sekretess bör inte få lämnas ut om övervägande skäl talar för att det intresse som sekretessen ska skydda har företräde framför intresset av att uppgiften lämnas ut. Kravet på övervägande skäl ger uttryck för att intresset av att hindra felaktiga utbetalningar av garantibelopp i regel har företräde framför andra intressen och att det således finns en presumtion för uppgiftslämnande (prop. 2024/25:11 s. 29).
Om uppgifter har lämnats ut till beslutsfattaren får ett garantibelopp inte betalas ut innan beslutsfattaren har omprövat sitt tidigare ställningstagande om lönegaranti eller underrättat Skatteverket om att uppgifterna inte ger anledning till en ny bedömning (23 b LGL).
Beslutsfattarna ska informeras skyndsamt om det är så att en kontroll resulterar i uppgifter som kan antas ha särskild betydelse för beslutet eller underrättelsen. För att kontrollen ska vara verkningsfull ska Skatteverket inte betala ut garantibeloppet förrän beslutsfattaren har omprövat sitt tidigare beslut eller underrättat Skatteverket om att uppgifterna inte föranleder en annan bedömning.
När beslutsfattaren har tittat på ärendet igen och återkopplat med nya uppgifter alternativt att ingen ny bedömning görs ska Skatteverket på nytt kontrollera beslutet eller underrättelsen innan utbetalning sker. Endast om nya eller förändrade uppgifter framkommer i den nya kontrollen och dessa anses ha särskild betydelse för ärendet finns det anledning för Skatteverket att på nytt lämna över uppgifter till beslutsfattaren för ny bedömning.
Att garantibelopp inte får betalas ut i avvaktan på att beslutsfattaren meddelar om det tidigare beslutet eller underrättelsen ändras eller inte kan leda till att arbetstagaren får vänta en viss tid på sin ersättning. Handläggningen hos både Skatteverket och beslutsfattaren ska ske skyndsamt och en eventuell fördröjning i dessa ärenden är motiverad mot bakgrund av syftet att motverka felaktiga utbetalningar (prop. 2024/25:11 s. 28 ff).