Den som är godkänd för F-skatt ska, om Skatteverket begär det, lämna de uppgifter som behövs för att kontrollera om förutsättningarna för att vara godkänd är uppfyllda. Om personen inte fullgör sin uppgiftsskyldighet får Skatteverket förelägga denna att fullgöra den.
Från den 1 januari 2025 gäller en ny regel om uppgiftsskyldighet för den som är godkänd för F-skatt. Den kombineras med en möjlighet för Skatteverket att förelägga den som inte lämnar uppgifterna samt att återkalla godkännandet för F-skatt om föreläggandet inte följs (9 kap. 8 § SFL första och andra stycket SFL, prop. 2024/25:1 s. 359 f.).
Om Skatteverket begär det, ska den som är godkänd för F-skatt tillhandahålla de handlingar och lämna de upplysningar som behövs för att avgöra om förutsättningarna för att vara godkänd är uppfyllda (9 kap. första stycket 8 § SFL).
Mot bakgrund av de rättsverkningar som ett godkännande för F-skatt har är det av stor vikt att den som är godkänd för F-skatt också uppfyller kraven för att vara godkänd. Efter att en ansökan har godkänts kan det komma fram omständigheter som utgör skäl att ifrågasätta om kraven för godkännandet är uppfyllda. Skatteverket kan ha fått indikationer på att förutsättningarna som angavs i ansökan om F-skatt har ändrats eller inte stämmer, eller så kan Skatteverket misstänka missbruk. I vissa fall kan omständigheterna vara sådana att det behövs ytterligare utredning för att Skatteverket ska kunna fatta ett korrekt beslut i frågan.
Den som är godkänd för F-skatt är därför, om Skatteverket begär det, skyldig att tillhandahålla de handlingar och lämna de upplysningar som behövs för att avgöra om förutsättningarna för att vara godkänd är uppfyllda. Det ska tydligt framgå vilka uppgifter som behövs för Skatteverkets bedömning.
Det kan t.ex. bli aktuellt att begära in fakturor, avtal eller liknande från enskilda näringsidkare för att bedöma om näringsverksamheten har påbörjats, särskilt när företaget har fått godkännande för F-skatt med avsikt att bedriva näringsverksamhet. Det kan även finnas behov för Skatteverket att kunna begära in ett nytt intyg (skuldfrihetsintyg) som visar att företaget inte har utländska skulder avseende skatter eller avgifter. Om det t.ex. kommer fram omständigheter som tyder på att ett bolag har sålts och att det är andra personer som bör omfattas av prövningen så kan Skatteverket begära att få in uppgifter som har relevans för att visa att den som ska prövas uppfyller villkoren för att vara godkänd för F-skatt.
Behovet av uppgifter som behövs för att kunna avgöra om det finns förutsättningar för godkännande för F-skatt skiljer sig åt från fall till fall. Uppgiftsskyldigheten omfattar bara sådana handlingar eller upplysningar som har betydelse för bedömningen av om kraven för att vara godkänd för F-skatt enligt 9 kap. SFL är uppfyllda (prop. 2024/25:1 s. 362).
Om den som är godkänd för F-skatt inte fullgör sin uppgiftsskyldighet enligt ovan får Skatteverket förelägga denna att fullgöra den (9 kap. 8 § SFL andra stycket SFL). Ett föreläggande är en formell begäran som innebär att mottagaren uppmanas att göra det som framgår av föreläggandet.
Skatteverket bör normalt inte använda sig av föreläggandebefogenheten i första hand, utan i stället inledningsvis ställa frågor till den som är godkänd för F-skatt om förhållanden som har betydelse för godkännandet. Bestämmelsen ska tillämpas när den som är godkänd inte svarar på en fråga från Skatteverket eller om det skulle visa sig att lämnade uppgifter innehåller sådana brister eller felaktigheter att det inte går att bedöma om det finns förutsättningar för att vara godkänd. Föreläggandemöjligheten bör framförallt aktualiseras när Skatteverket fått indikationer på att förutsättningarna som angavs i ansökan om F-skatt har ändrats eller inte stämmer eller då Skatteverket misstänker missbruk (prop. 2024/25:1 s. 363).
Av föreläggandet ska det tydligt framgå vilka uppgifter som behövs för Skatteverkets bedömning. Det är behovet av uppgifter i det enskilda fallet som blir avgörande för när föreläggandemöjligheten aktualiseras.
Ett beslut om föreläggande enligt denna paragraf omfattas av samma överklagandeförbud som andra förelägganden utan vite. Detta regleras i 67 kap. 5 § första stycket 2 SFL.
Om den som har fått ett föreläggande inte lämnar begärda uppgifter kan godkännandet för F-skatt återkallas.