OBS: Detta är utgåva 2023.16. Visa senaste utgåvan.

Om en annan koncernenhet i koncernen lämnar tilläggsskatterapport ska detta anmälas till Skatteverket på ett fastställt formulär.

Samtliga koncernenheter är som utgångspunkt rapporteringsskyldiga

Utgångspunkten är att varje koncernenhet är skyldig att lämna tilläggsskatterapport. I vissa fall kan dock tilläggsskatterapporten lämnas av en annan koncernenhet i samma koncern. I så fall ska detta anmälas till Skatteverket i enlighet med vad som framgår nedan.

Anmälan om att en utsedd koncernenhet i Sverige lämnar tilläggsskatterapport för övriga svenska koncernenheters räkning

Koncernenheter i Sverige som tillhör samma koncern kan utse en av dem att lämna tilläggsskatterapporten för deras räkning (33 d kap. 3 § andra stycket SFL). Detta ska då anmälas till Skatteverket på ett fastställt formulär (38 kap. 1 § 11 SFL).

Anmälan om att moderföretaget eller en utsedd enhet lämnar tilläggsskatterapport

Under vissa förutsättningar behöver en koncernenhet inte lämna tilläggsskatterapport om moderföretaget eller en annan koncernenhet som moderföretaget har utsett lämnat en tilläggsskatterapport. Det krävs då att Sverige har ett gällande avtal om automatiskt utbyte av tilläggsskatterapporter med det land där enheten som lämnar rapporten hör hemma.

En svensk koncernenhet eller den enhet som har utsetts, ska anmäla till Skatteverket vilken enhet i koncernen som lämnar tilläggsskatterapporten och i vilket land den enheten hör hemma (33 d kap. 4 § tredje stycket SFL). Bestämmelsen motsvarar artikel 44.4 i minimibeskattnings­direktivet och artikel 8.1.3 i modellreglerna. Anmälan ska göras till Skatteverket på ett fastställt formulär (38 kap. 1 § 11 SFL).

I avsaknad av avtal om automatiskt utbyte av tilläggsskatterapporter kan undantaget inte tillämpas. De internationella förhandlingarna om ett automatiskt utbyte av tilläggsskatterapporter pågår och finns ännu inte på plats (prop. 2023/24:32 s. 381). För närvarande kan alltså aktuell anmälan inte göras. Skatteverket återkommer med mer information när sådan kan lämnas.

Särskilt om koncerner med flera moderföretag

För en koncern med flera moderföretag gäller att var och en av moderföretagen har en skyldighet att lämna in en tilläggsskatterapport, om de inte gemensamt utser en koncernenhet som lämnar rapporten (33 d kap. 4 § andra stycket SFL och prop. 2023/24:32 s. 655). Anmälan ska göras till Skatteverket på ett fastställt formulär (38 kap. 1 § 11 SFL).

När ska anmälan ha kommit in till Skatteverket?

Anmälan om vilken koncernenhet som lämnar tilläggsskatterapport, ska ha kommit in till Skatteverket senast 15 månader efter beskattningsårets utgång (33 d kap. 13 § första stycket SFL).

Första gången koncernen är skyldig att lämna tilläggsskatterapport gäller dock en förlängd tid för anmälan. Då ska anmälan ha kommit in till Skatteverket senast 18 månader efter beskattningsårets utgång (33 d kap. 13 § andra stycket SFL).

Referenser på sidan

Propositioner

  • Proposition 2023/24:32 Tilläggsskatt för företag i stora koncerner [1]

Referenser inom informationsutbyte med andra länder