OBS: Detta är utgåva 2023.9. Visa senaste utgåvan.

Den som levererar investeringsguld kan ha rätt till avdrag för ingående skatt.

Investeringsguld

Normalt är leverans, unionsinternt förvärv och import av investeringsguld undantaget från skatteplikt (21 kap. 5 § ML). Under vissa förutsättningar kan dock försäljning av investeringsguld omfattas av frivillig beskattning (21 kap. 7-9 §§ ML). En sådan frivillig beskattning är alltid kombinerad med omvänd betalningsskyldighet för köparen (16 kap. 11-12 §§ ML).

När säljaren inte har valt frivillig beskattning

Om en säljare inte har valt frivillig beskattning vid en försäljning av investeringsguld kommer denne inte att ha någon avdragsrätt för ingående skatt enligt 13 kap. 6 § ML på inköp eller import som avser försäljningen. Särskilda bestämmelser om avdragsrätt för ingående skatt finns dock i 21 kap. 10 § ML.

Om en beskattningsbar person gör en efterföljande leverans av investeringsguld som är undantagen från skatteplikt enligt 21 kap. 5 § ML, har denne rätt att göra avdrag för ingående skatt som hänför sig till

  • leverans av investeringsguld till den beskattningsbara personen, om den som levererar investeringsguldet har valt frivillig beskattning av leveransen enligt 21 kap. 7 eller 8 § ML,
  • leverans till den beskattningsbara personen av annat guld än investeringsguld, som därefter omvandlas till investeringsguld av den beskattningsbara personen eller för dennes räkning,
  • unionsinternt förvärv eller import som görs av den beskattningsbara personen av annat guld än investeringsguld, som därefter omvandlas till investeringsguld av den beskattningsbara personen eller för dennes räkning, och
  • tillhandahållande av tjänster till den beskattningsbara personen som innebär en förändring av form, vikt eller finhalt på guld, inbegripet investeringsguld.

Rätten till avdrag för ingående skatt är i dessa fall inte så omfattande som den avdragsrätt som finns för den som använder sig av frivillig beskattning vid försäljning av investeringsguld (se nedan). Rätten till avdrag omfattar exempelvis inte kringkostnader.

Inte heller banker eller finansinstitut har rätt till avdrag föringående skatt som avser kringkostnader. Det innebär att dessa inte kan dra av ingående skatt för s.k. overheadkostnader i form av exempelvis kostnader för marknadsföring eller administration vid försäljning av investeringsguld till investerare (prop. 1998/99:69 s. 38).

Framställning eller omvandling

Vid försäljningar till bl.a. privatpersoner finns ingen möjlighet att försäljningen omfattas av frivillig beskattning. För att inte alltför mycket missgynna producenter och förädlare som har skattefria försäljningar av investeringsguld, har det införts en något mer omfattande möjlighet till avdrag. Rätten till avdrag för ingående skatt avser leverans, unionsinternt förvärv eller import av varor av varor eller tjänster som är knutna till framställning eller omvandling av investeringsguld (21 kap. 11 § ML).

Med varor knutna till framställningen avses även fastigheter. I övrigt ska denna avdragsrätt tillämpas restriktivt och inte omfatta s.k. overheadkostnader i form av exempelvis kostnader för marknadsföring eller administration (prop. 1998/99:69 s. 38).

När säljaren har valt frivilligt beskattning

Under vissa förutsättningar kan försäljning av investeringsguld omfattas av frivillig beskattning (21 kap. 7-9 §§ ML). En sådan frivillig beskattning är alltid kombinerad med omvänd betalningsskyldighet för köparen (16 kap. 11–12 §§ ML). Syftet med den frivilliga beskattningen för handel med investeringsguld är att undvika s.k. kumulativa effekter. Säljaren har rätt till avdrag av ingående skatt på kostnader som avser skattepliktig försäljning av guld (13 kap. 6 § ML)

Export

För ingående skatt kopplad till export av investeringsguld finns möjlighet till avdrag enligt 13 kap. 10 § ML.

Avdragsbegränsningar och uppdelning av ingående skatt

Bestämmelserna om avdragsbegränsningar och uppdelning av den ingående skatten ska tillämpas vid avdrag av ingående skatt enligt 13 kap. 6 och 9–11 §§ ML.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 1998/99:69 Särskilda mervärdesskatteregler för investeringsguld [1] [2]