OBS: Detta är utgåva 2023.9. Visa senaste utgåvan.

Den som inte är bokföringsskyldig enligt bokföringslagen (BFL) kan inte redovisa mervärdesskatt enligt fakturerings- eller bokslutsmetoden. En sådan person ska normalt redovisa mervärdesskatt för den redovisningsperiod då den beskattningsgrundande händelsen har inträffat.

Redovisningsreglerna för bokföringsskyldiga beskrivs på sidan Redovisningsskyldighet.

Vilka är inte bokföringsskyldiga enligt BFL?

Juridiska personer är i princip alltid bokföringsskyldiga. Det finns dock vissa juridiska personer som inte är bokföringsskyldiga enligt BFL. Som exempel kan nämnas staten, kommuner och regioner, kommunförbund och regionförbund, konkursbon och stiftelser vars tillgångar enligt stiftelse­förordnandet endast får användas till förmån för bestämda fysiska personer (t.ex. familjestiftelser). Bokföringsskyldighet för dessa juridiska personer regleras i andra lagar.

Fysiska personer är bokföringsskyldiga om de bedriver näringsverksamhet. En fysisk person kan vara bokföringsskyldig för en verksamhet som är olaglig, trots att den inte bedrivs som en integrerad del i en annars laglig näringsverksamhet. För en verksamhet som inte under några förutsättningar kan bedrivas lagligt, uppkommer dock ingen bokföringsskyldighet.

En beskattningsbar person som inte är etablerad inom landet är normalt inte bokföringsskyldig enligt BFL. Läs mer om utländska juridiska och fysiska personers bokförings­skyldighet enligt BFL.

Redovisningstidpunkt

Huvudreglerna för redovisning av utgående och ingående skatt för den som inte är bokföringsskyldig enligt BFL finns i 7 kap. 15 och 32 §§ ML. Dessa huvudregler innebär följande:

För vissa transaktioner finns det en del specialregler för redovisning av mervärdesskatt som har företräde framför ovanstående huvudregler.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Mervärdesskattelag (2023:200) [1] [2]