Under vissa förutsättningar kan en säljare välja frivillig beskattning för sin leverans av investeringsguld. En sådan frivillig beskattning är alltid kombinerad med en omvänd betalningsskyldighet för köparen.

Anledning till den frivilliga beskattningen

Även om leverans av investeringsguld är skattefri finns en begränsad avdragsrätt vid leverans av investeringsguld. Med hänsyn till att avdragsrätten är begränsad finns en möjlighet för en säljare som är en beskattningsbar person att välja frivillig beskattning för en sådan leverans till en annan beskattningsbar person. För att undvika s.k. kumulativa effekter får säljaren välja att transaktionen ska vara skattepliktig. Säljaren har i så fall rätt till avdrag för ingående skatt enligt de vanliga reglerna. Bestämmelsen finns i 21 kap. 7-8 §§ ML och baseras på artiklarna 348–353 i mervärdesskattedirektivet.

Syftet med undantaget från skatteplikt för investeringsguld är bl.a. att förhindra mervärdesskattebedrägerier. Den frivilliga beskattningen är därför kombinerad med en omvänd betalningsskyldighet.

Vad som omfattas av den frivilliga beskattningen

En beskattningsbar person har rätt att välja frivillig beskattning vid leverans av investeringsguld till en annan beskattningsbar person om säljaren

  • framställer investeringsguld
  • omvandlar guld till investeringsguld (21 kap. 7 § ML).

En beskattningsbar person har också rätt att välja frivillig beskattning vid leverans av investeringsguld till en annan beskattningsbar person om säljaren inom ramen för sin ekonomiska verksamhet normalt levererar guld för industriella syften (21 kap 8 § ML).

Frivillig beskattning vid förmedling

När en säljare som valt frivillig beskattning för en viss leverans anlitar ett ombud för förmedling av motsvarande försäljning har även ombudet rätt till frivillig beskattning för sin förmedlingstjänst, som annars är undantagen från skatteplikt enligt 21 kap. 6 ML (21 kap. 9 § ML).

Både köpare och säljare ska vara beskattningsbara personer

Den frivilliga beskattningen förutsätter att både säljare och köpare är beskattningsbara personer. En sådan frivillig beskattning är alltid kombinerad med en omvänd betalningsskyldighet för köparen.

Frivillig beskattning för viss transaktion

Möjligheten att välja frivillig beskattning gäller en viss transaktion. Säljaren kan alltså välja frivillig beskattning för en leverans medan en annan leverans förblir undantagen från skatteplikt (prop. 1998/99:69 s. 21).

Framställa investeringsguld

Den som framställer investeringsguld och har valt frivilligt beskattning kan sälja guldtackor till grossister och tillämpa vanliga mervärdesskatteregler oavsett om avsikten hos grossisten är att sälja guldet vidare som industriguld eller som investeringsguld (prop. 1998/99:69 s. 34).

Omvandla guld till investeringsguld

Den som förädlar guld genom att omvandla guld av något slag till investeringsguld kan välja frivillig beskattning vid leverans av investeringsguld. Den frivilliga beskattningen gäller både omvandling av annat guld än investeringsguld till investeringsguld och omvandling av investeringsguld till annat investeringsguld (prop. 1998/99:69 s. 34).

Rätten till frivillig beskattning för guldproducenter och förädlare enligt 21 kap 7 § ML gäller vid leverans av investeringsguld både i form av guldtackor och guldmynt. Även ett myntverk som framställer guldmynt kan alltså välja frivillig beskattning (prop. 1998/99:69 s. 34).

Vad menas med att normalt leverera guld för industriella syften inom ramen för sin ekonomiska verksamhet?

Med ”beskattningsbara personer som inom ramen för sin ekonomiska verksamhet normalt levererar guld för industriella syften” avses exempelvis grossister som säljer tackguld till industrin, till tandtekniker eller till juvelerare för smyckestillverkning (industriguld). Frivillig beskattning kan endast väljas av den som bedriver en ekonomisk verksamhet där verksamheten åtminstone delvis är inriktad på handel med industriguld. Beskattningsbara personer som normalt inte tillhandahåller industriguld eller som tillhandahåller industriguld i endast begränsad omfattning kan inte välja frivillig beskattning. Inte heller kan den som i vanliga fall endast säljer investeringsguld omfattas av möjligheten till frivillig beskattning på denna grund. Möjligheten till frivillig beskattning för grossister enligt 21 kap. 8 § ML gäller endast investeringsguld i form av guldtackor men inte för guldmynt (prop. 1998/99:69 s. 34 f.).

Möjligheten för producenter, förädlare och grossister att välja frivillig beskattning är inte kopplad till köparens avsikter med guldet. Säljaren ska inte behöva bevisa att köparen ska använda guldet för industriellt ändamål. Endast i de fall guldet levereras till någon annan än en beskattningsbar person saknar säljaren rätt att välja frivillig beskattning för transaktionen (prop. 1998/99:69 s. 35).

Leverans till annat EU-land

Det finns inget krav på att den frivilliga beskattningen enbart ska omfatta leveranser som görs till beskattningsbara personer inom landet. Den får alltså även omfatta leverans till en beskattningsbar person i ett annat EU-land om guldet ska transporteras till köparen. I så fall gäller de allmänna bestämmelserna för leverans av varor med transport.

Kompletterande information

Referenser på sidan

EU-författningar

  • RÅDETS DIREKTIV 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt [1]

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 1998/99:69 Särskilda mervärdesskatteregler för investeringsguld [1] [2] [3] [4] [5] [6]