Ett uttag av tjänster som har tillhandahållits under flera redovisnings­perioder ska normalt också redovisas för flera redovisnings­perioder. Det finns undantag från detta, exempelvis för bygg- och anläggningstjänster.

Uttag av tjänster i allmänhet

Ett uttag av tjänst enligt bestämmelserna i 5 kap. 29–31 §§ ML kan bli föremål för beskattning om uttaget av tjänsten är skattepliktigt. Utgående skatt på grund av sådana uttag redovisas normalt för den redovisningsperiod då uttaget äger rum.

Uttag av tjänster med utsträckning i tiden

En tjänst kan tillhandahållas under en tid som sträcker sig över flera redovisningsperioder. Tjänsten ska då redovisas för varje redovisningsperiod med den del av tjänsten som tillhandahålls under perioden (7 kap. 22 § ML). Detta gäller dock normalt inte för redovisning av uttag av tjänster i byggnadsrörelse och för redovisning av tillhandahållande av bygg- och anläggningstjänster (7 kap. 23 och 24 §§ ML).

Bestämmelsen i 7 kap. 22 § ML får närmast jämföras med artikel 64.1 och 64.2 i mervärdesskattedirektivet (SOU 2002:74 s. 523 f.).

Privat användning av personbil eller motorcykel

Redovisningen av den utgående skatten för uttaget vid privat användning av en personbil eller motorcykel får göras i den sista redovisningsperioden under det kalenderår då fordonet använts (7 kap. 25 § ML).

Referenser på sidan

EU-författningar

  • RÅDETS DIREKTIV 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt [1]

Lagar & förordningar

Övrigt

  • SOU 2002:74 [1]