Varor som förstörts under tillsyn av Skatteverket undantas från beskattning.

Undantag från skattskyldighet enligt 11 § 1 b LSNP då varor förstörts under tillsyn av Skatteverket

Från skattskyldighet enligt 11 § 1 b LSNP undantas e-vätskor och andra nikotinhaltiga produkter som fullständigt förstörts under tillsyn av Skatteverket (11 a § LSNP).

Om en godkänd lagerhållare förstör en skattepliktig vara anses det normalt innebära att varan tas i anspråk för annat ändamål än försäljning, vilket utlöser skattskyldighet enligt 11 § 1 b LSNP. Genom 11 a § LSNP har ett undantag för det fall då e-vätskor och andra nikotinhaltiga produkter fullständigt förstörts under tillsyn av Skatteverket införts (jfr prop. 2020/21:1 s. 444).

Vad som krävs för att varorna ska anses ha förstörts under tillsyn av Skatteverket framgår av Skatteverkets föreskrifter (SKVFS 2022:13). Av föreskrifterna framgår bl.a.

  • att den som avser att förstöra varorna ska anmäla detta skriftligt till Skatteverket
  • att anmälan ska ha kommit in till Skatteverket senast sju vardagar före den dag då varorna ska förstöras
  • vilka uppgifter som anmälan ska innehålla
  • att varorna får förstöras först efter det att Skatteverket har bekräftat att anmälan uppfyller vissa krav
  • att förstörandet av varorna ska dokumenteras i ett protokoll.

Har kraven i föreskrifterna iakttagits anses varorna ha förstörts under tillsyn av Skatteverket vilket innebär att varorna undantas från beskattning.

En situation när det kan bli aktuellt att förstöra varor under tillsyn är då det vid tillverkning av e-vätskor eller andra nikotinhaltiga produkter uppkommer restprodukter som inte går att använda men som träffas av definitionerna i 2 § LSNP och som därmed fortfarande är att anse som skattepliktiga varor. Andra situationer kan t.ex. vara då varor inte kan säljas på grund av att de inte uppfyller kvalitetskrav eller för att det uppstått problem eller felaktigheter med förpackningen.

Restprodukter vid tillverkning

I samband med att undantaget för e-vätskor och andra nikotinhaltiga produkter som fullständigt förstörs under tillsyn av Skatteverket infördes uttalades följande avseende restprodukter vid tillverkning: Eftersom definitionen av ”e-vätskor” omfattar alla vätskor som innehåller nikotin kan det inträffa att restprodukter från tillverkning fortfarande uppfyller kraven för att räknas som en skattepliktig e-vätska. Det kan därför finnas ett behov för tillverkaren att kunna förstöra dessa restprodukter utan att det utlöser skattskyldighet. Det skulle även kunna förekomma situationer då det finns ett liknande behov för andra nikotinhaltiga produkter (jfr prop. 2020/21:1 s. 400).

Det är alltså enbart de restprodukter som fortfarande uppfyller förutsättningarna för att vara en skattepliktig vara som det kan vara aktuellt att förstöra under tillsyn. I de fall då restprodukten inte är en skattepliktig vara kan den hanteras helt utan beskattningskonsekvenser och det krävs således ingen förstöring under tillsyn. Det gäller t.ex. om restprodukten inte innehåller nikotin eller är undantagen från skatteplikt enligt 5 § LSNP.

Referenser på sidan

Föreskrifter

  • Skatteverkets föreskrifter om tillsynen över att skattepliktiga alkoholvaror, tobaksvaror och nikotinhaltiga produkter förstörs; [1]

Lagar & förordningar

  • Lag (2018:696) om skatt på vissa nikotinhaltiga produkter [1]

Propositioner

  • Proposition 2020/21:1 Budgetpropositionen för 2021 [1] [2]