OBS: Detta är utgåva 2023.16. Visa senaste utgåvan.

Under de första fem åren av koncernens inledande fas av internationell verksamhet ska tilläggs­skatten som huvudregel sättas ned till noll. Även för en nationell koncern ska tilläggsskattebeloppet sättas ned till noll under de första fem åren som den omfattas av reglerna.

Vad menas med inledande fas av internationell verksamhet?

Två kriterier måste vara uppfyllda, enligt 6 kap. 18 § första stycket TSL, för att en multinationell koncern ska anses befinna sig i sin inledande fas av internationell verksamhet:

  • Koncernen får ha koncernenheter i högst sex stater.
  • Summan av det bokförda nettovärdet av materiella tillgångar för alla koncernenheter i alla stater förutom referensstaten får inte överstiga 50 miljoner euro.

Referensstaten är den stat där koncernen bedriver större delen av sin faktiska verksamhet när koncernen först omfattas av lagen. Bedömningen sker utifrån i vilken stat koncernenheterna redovisar det högsta totala värdet av materiella tillgångar (6 kap. 18 § andra stycket TSL). Alla materiella tillgångar som hänförs till någon koncernenhet ska beaktas. Referensstaten identifieras under det första räkenskapsår som koncernen omfattas av tilläggsskatte­lagen. Bedömningen av vilken stat som är referensstat ändras sedan inte under femårsperioden (prop. 2023/24:32 s. 604).

Kriteriet att koncernen får ha koncernenheter i högst sex stater innebär att utöver en s.k. referensstat får koncernen ha koncernenheter i upp till fem stater. Dessa måste inte vara samma stater under hela den period som undantaget gäller.

Minoritetsägda koncernenheter beaktas vid beräkningen av antalet stater som det finns koncernenheter i. Statslösa koncernenheter hör inte hemma i någon stat och beaktas därför inte vid beräkningen av antalet stater. Samriskföretag och dotterföretag till samriskföretag är inte koncernenheter och beaktas därför inte heller vid beräkningen. Investeringsenheter som inte är undantagna enheter ska beaktas när antalet stater beräknas (prop. 2023/24:32 s. 604).

Det andra kriteriet som ska vara uppfyllt för att en koncern ska anses vara i den inledande fasen av internationell verksamhet innebär att det bokförda nettovärdet av materiella tillgångar för alla koncernenheter i alla stater utom referensstaten inte får överstiga 50 miljoner euro. Vid tillämpningen av beloppsangivelsen i euro ska belopp i annan valuta räknas om på det sätt som anges i 1 kap. 4 § TSL. När värdet överstiger denna summa har den inledande fasen av internationell verksamhet avslutats.

Det totala värdet av materiella tillgångar är summan av det bokförda nettovärdet av alla materiella tillgångar för alla koncernenheter som hör hemma i den staten (6 kap. 18 § tredje stycket TSL). Med bokfört nettovärde och materiella tillgångar avses detsamma som i 6 kap. 13 § TSL. Minoritetsägda koncernenheters materiella tillgångar ska beaktas vid bedömningen av bokfört värde. De materiella tillgångar som hänförs till en statslös koncernenhet anses tillhöra en koncernenhet i en annan stat än referensstaten och värdet för dessa ingår i beräkningen om tillgångarna inte finns i referensstaten. Bokfört värde för materiella tillgångar som tillhör investeringsenheter som inte är undantagna enheter ska medräknas. Materiella tillgångar som hänför sig till samriskföretag och dotterföretag till samriskföretag ska inte beaktas (prop. 2023/24:32 s. 604).

Nedsättning av nationell tilläggsskatt eller tilläggsskatt enligt huvudregeln för multinationella koncerner

Det tilläggsskattebelopp som en svensk koncernenhet som är ett moderföretag eller en mellanliggande moderenhet vars moderföretag är en undantagen enhet är skattskyldig för enligt bestämmelserna om nationell tilläggsskatt ska sättas ned till noll under de första fem åren av koncernens inledande fas av internationell verksamhet (6 kap. 16 § första stycket TSL). Bestämmelsen innebär ett undantag för moderenhetens tilläggsskattebelopp för den egna enheten. Undantaget omfattar enbart nationell tilläggsskatt som beräknats och fördelats på moderföretag eller en mellanliggande moderenhet som har ett moderföretag som är en undantagen enhet.

Femårsperioden börjar löpa tidigast det räkenskapsår då koncernen först omfattas av tilläggsskattelagen (6 kap. 16 § femte stycket TSL).

Nedsättning av nationell tilläggsskatt till noll omfattar även andra svenska koncernenheter än moderföretaget under koncernens inledande fas av internationell verksamhet (6 kap. 16 § andra stycket TSL). Undantaget gäller oavsett om moderföretaget respektive den mellanliggande moderenheten vars moderföretag är en undantagen enhet i det enskilda fallet inte är skattskyldigt för ett tilläggsskattebelopp enligt bestämmelserna om nationell tilläggsskatt därför att något tilläggsskattebelopp inte beräknats för enheten. Undantaget gäller däremot inte för en svensk koncernenhet över vilken en mellanliggande moderenhet har ett bestämmande inflytande om den mellanliggande moderenheten omfattas av en huvudregel för tilläggsskatt i en annan stat. I en sådan situation ska nationell tilläggsskatt tas ut. Bestämmelsen innebär att en lågbeskattad svensk koncernenhet omfattas av den nationella tilläggsskatten och att utländsk tilläggsskatt i den stat som enhetens mellanliggande moderenhet hör hemma i därmed inte aktualiseras.

För en svensk koncernenhet som är ett moderföretag eller en mellanliggande moderenhet vars moderföretag är en undantagen enhet ska tilläggsskatt enligt huvudregeln avseende svenska koncernenheter sättas ned till noll under de första fem åren av koncernens inledande fas av internationell verksamhet (6 kap. 16 § tredje stycket TSL). Bestämmelsen innebär ett undantag för en moderenhets andel av en annan svensk koncernenhets tilläggsskattebelopp. Om huvudregeln ska tillämpas på grund av att nationell tilläggsskatt inte tas ut blir undantaget i tredje stycket tillämpligt om övriga förutsättningar i bestämmelsen är uppfyllda. Det kan vara fråga om tilläggsskattebelopp som avser samriskföretag och dotterföretag till samriskföretag eftersom de inte är koncernenheter och därför inte är skattskyldiga för nationell tilläggsskatt för belopp som avser den egna enheten enligt 6 kap. 2 § TSL. Det kan också vara fråga om tilläggsskattebelopp som avser investeringsenheter eftersom inte heller de är skattskyldiga för nationell tilläggsskatt för den egna enheten.

Nedsättning av nationell tilläggsskatt och tilläggsskatt enligt huvudregeln för nationella koncerner

För svenska koncernenheter i en nationell koncern ska tilläggsskatt enligt bestämmelserna om nationell tilläggsskatt och huvudregeln sättas ned till noll under de första fem åren som koncernen omfattas av lagen om tilläggsskatt (6 kap. 16 § fjärde stycket TSL). Med nationell koncern avses en koncern där endast svenska koncernenheter ingår. Tilläggsskatt avseende en svensk koncernenhet ska sättas ned till noll oavsett om det är fråga om nationell tilläggsskatt eller tilläggsskatt enligt huvudregeln för tilläggsskatt. Denna bestämmelse innebär därför ett undantag för nationella koncerner under de första fem åren efter lagens ikraftträdande.

Femårsperioden avseende nationella koncerner börjar löpa tidigast det räkenskapsår då koncernen först omfattas av lagen (6 kap. 16 § femte stycket TSL).

Nedsättning av kompletterande tilläggsskatt

Underlaget för kompletterande tilläggsskatt för svenska koncernenheter (enligt 6 kap. 10 § TSL) ska sänkas till noll under de första fem åren av koncernens inledande fas av internationell verksamhet (6 kap. 17 § första stycket TSL). Innebörden av denna bestämmelse är att någon kompletterande tilläggsskatt inte ska betalas under denna period. I dessa fall behöver inte heller någon effektiv skattesats eller tilläggsskattebelopp beräknas. Undantaget gäller endast om moderföretaget hör hemma utanför EU. Denna bestämmelse är inte aktuell att tillämpa för investeringsenheter då de inte omfattas av bestämmelserna om kompletterande tilläggsskatt i 6 kap. 9–15 §§ TSL.

Femårsperioden inleds det räkenskapsår då koncernen för första gången uppfyller kraven i 1 kap. 3 § tilläggsskattelagen. Undantaget gäller för respektive räkenskapsår som förutsättningarna för undantaget är uppfyllda. Detta stycke ska tolkas på samma sätt som 6 kap. 16 § femte stycket tilläggsskattelagen. För koncerner som omfattas av lagens tillämpningsområde när den träder i kraft ska femårsperioden inledas den 31 december 2024. Femårsperioden upphör inte att löpa, även om koncernen under något räkenskapsår inte skulle omfattas (prop. 2023/24:32 s. 603).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 2023/24:32 Tilläggsskatt för företag i stora koncerner [1] [2] [3] [4]

Referenser inom tilläggsskatt för företag i stora koncerner