OBS: Detta är utgåva 2023.16. Visa senaste utgåvan.

Tilläggsskattelagen innehåller särskilda regler för samriskföretag och dess dotterföretag (tillsammans samriskkoncernen). Dessa regler innebär att beräkningen av tilläggsskatt för samriskföretaget och dess dotterföretag ska göras som om enheterna hade varit koncernenheter i en egen koncern med samriskföretaget som moderföretag.

Hur behandlas samriskföretag i tilläggsskattelagen?

Ett samriskföretag kan drivas i olika civilrättsliga former, t.ex. som ett enkelt bolag, ett handelsbolag eller ett aktiebolag. Gemensamt för samriskföretag är att två eller flera samägare är bundna av ett avtal om samarbete och att samägarna gemensamt genom avtal utövar det bestämmande inflytandet (BFNAR 2012:1 punkterna 15.1–15.3 respektive IFRS 11 punkt 5).

Samriskföretag och dess dotterföretag ingår inte i en koncern eftersom de redovisas enligt kapitalandelsmetoden (prop. 2023/24:32 s. 357).

Samriskföretag och dess dotterföretag regleras särskilt i 7 kap. 43–47 §§ TSL. I artikel 36 i direktivet används uttrycket joint ventures i stället för samriskföretag.

Beräkning av tilläggsskatt görs som om samriskföretaget och dess dotterföretag var koncernenheter i en separat koncern

Beräkningen av tilläggsskatten för samriskföretaget och dess dotterföretag (tillsammans samriskkoncernen) ska göras i enlighet med de vanliga reglerna i tilläggsskattelagen (3 kap. 38–41 §§ TSL), som om samriskföretaget och dess dotterföretag hade varit koncernenheter i en separat koncern med samriskföretaget som moderföretag i den koncernen (7 kap. 45 § TSL). Dessa enheters vinst eller förlust och justerade skatter ska inte sammanblandas med vinst eller förlust och justerade skatter för koncernenheterna i den huvudsakliga koncernen.

Bestämmelserna i 7 kap. 45 § TSL motsvarar artikel 36.3 i direktivet och artikel 6.4.1 b i modellreglerna.

Huvudregeln tillämpas och eventuell återstående tilläggsskatt läggs till det totala tilläggsskattebeloppet enligt 6 kap. 11 §

En moderenhet som har ett direkt eller indirekt ägarintresse i ett samriskföretag eller ett dotterföretag till ett samriskföretag ska tillämpa huvudregeln (bestämmelserna i 6 kap. 3–8 §§ TSL) vad avser dess andel av tilläggsskattebeloppet för samriskföretaget eller för dotterföretag till samriskföretaget (7 kap. 46 § TSL).

Den tilläggsskatt som avser en samriskkoncern ska minskas med varje moderenhets andel av den tilläggsskatt som ska tas ut enligt 7 kap. 46 § TSL. Ett eventuellt återstående tilläggsskattebelopp ska läggas till det totala tilläggsskattebeloppet enligt kompletteringsregeln i enlighet med 6 kap. 11 § TSL (7 kap. 47 § TSL).

Bestämmelserna i 7 kap. 46 § TSL motsvarar artikel 36.2. i direktivet och artikel 6.4.1 a i modellreglerna. 7 kap. 47 § TSL motsvarar artikel 36.4 i direktivet och artikel 6.4.1 c i modellreglerna.

Vad menas med samriskföretag och dotterföretag till ett samriskföretag?

I 7 kap. 43 § TSL definieras samriskföretag. Paragrafen motsvarar artikel 36.1.a) i direktivet och artikel 10.1.1 (joint venture) i modellreglerna.

I 7 kap. 44 § TSL definieras dotterföretag till ett samriskföretag. Paragrafen motsvarar artikel 36.1.b) i direktivet och artikel 10.1.1 (joint venture subsidiary) i modellreglerna.

Samriskföretag.

Med samriskföretag menas en enhet som redovisar det finansiella resultatet enligt kapitalandels­metoden i moderföretagets koncernredovisning. Detta gäller under förutsättning att moderföretaget direkt eller indirekt innehar minst 50 procent av ägarintresset i samriskföretaget (7 kap. 43 § första stycket TSL).

Från denna definition undantas dock ett antal enheter som inte ska anses vara ett samriskföretag (7 kap. 43 § andra stycket TSL):

  • ett moderföretag i en koncern som ska tillämpa huvudregeln för tilläggsskatt
  • en undantagen enhet
  • en enhet i vilken koncernens ägarintresse innehas direkt genom en undantagen enhet och
    • som uteslutande, eller så gott som uteslutande, bedriver verksamhet för att inneha tillgångar eller investera medel till förmån för dess investerare,
    • som bedriver verksamheter som har samband med sådan verksamhet som bedrivs av den undantagna enheten, eller
    • vars intäkter i allt väsentligt undantas från beräkningen av den justerade vinsten eller förlusten i enlighet med 3 kap. 9 och 10 §§ TSL
  • en enhet som innehas av en koncern som uteslutande består av undantagna enheter
  • ett dotterföretag till ett samriskföretag.

Dotterföretag till ett samriskföretag

Ett dotterföretag till ett samriskföretag är, enligt 7 kap. 44 § första stycket TSL, en enhet vars tillgångar, skulder, intäkter, kostnader och kassaflöde:

  • har konsoliderats i ett samriskföretags koncernredovisning enligt en allmänt erkänd redovisningsstandard, eller
  • skulle ha konsoliderats i en sådan koncernredovisning enligt en allmänt erkänd redovisningsstandard.

Även ett fast driftställe vars huvudenhet är ett samriskföretag eller dotterföretag till ett samriskföretag ska anses utgöra ett dotterföretag till ett samriskföretag (7 kap. 44 § andra stycket TSL).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 2023/24:32 Tilläggsskatt för företag i stora koncerner [1]

Referenser inom tilläggsskatt för företag i stora koncerner