OBS: Detta är utgåva 2023.16. Visa senaste utgåvan.

Skatteverket ska ta ut en eller flera förseningsavgifter om den som ska lämna en tilläggsskattedeklaration inte har gjort det i rätt tid.

Sen eller utebliven tilläggsskattedeklaration

Skatteverket ska ta ut en förseningsavgift om den som ska lämna en tilläggsskattedeklaration inte har gjort det i rätt tid (48 kap. 1 § SFL). Tilläggsskattedeklarationen ska lämnas in senast en månad efter den dag då tilläggsskatterapporten senast skulle lämnas (32 a kap. 5 § SFL).

Tilläggsskatterapporten ska normalt ha kommit in till Skatteverket inom 15 månader efter utgången av det beskattningsår som rapporten avser, vilket betyder att tilläggsskattedeklarationen ska lämnas senast 16 månader efter beskattningsårets utgång. Om det är första gången som tilläggsskattelagen ska tillämpas på koncernen ska tilläggsskatterapporten senast ha lämnats in till Skatteverket 18 månader efter beskattningsårets utgång och tilläggsskattedeklarationen ha kommit in senast 19 månader efter utgången av det beskattningsår den avser (32 a kap. 5 § SFL och 33 d kap. 13 § SFL).

För den som är uppgiftsskyldig på grund av ett föreläggande så avses med rätt tid den dag som anges i föreläggandet. Om anstånd med att lämna tilläggsskattedeklaration har beviljats är det i stället den tid som anges i anståndsbeslutet som gäller (prop. 2023/24:32 s. 660).

Brister i tilläggsskattedeklarationen

Skatteverket ska ta ut en förseningsavgift om uppgifterna i en tilläggsskattedeklaration är så bristfälliga att de uppenbarligen inte kan läggas till grund för beskattningen (48 kap. 1–2 §§ SFL). Bestämmelsen tillämpas när någon visserligen har lämnat en formellt riktig tilläggsskattedeklaration, men där uppgifterna som lämnats är ofullständiga.

Reglerna om flera förseningsavgifter gäller även vid bristfällig deklaration.

Tilläggskattedeklarationen är inte undertecknad

Om en tilläggsskattedeklaration inte är undertecknad ska Skatteverket förelägga den uppgiftsskyldiga att skriva under. Den uppgiftsskyldiga får i och med föreläggandet en möjlighet att åtgärda bristen och därigenom slippa en förseningsavgift. En förseningsavgift ska bara tas ut om Skatteverket har förelagt den uppgiftsskyldiga att underteckna tilläggsskattedeklarationen och någon deklaration inte har kommit in inom den tid som anges i föreläggandet (48 kap. 4 § SFL). Om en undertecknad tilläggsskattedeklaration kommer in inom den tid som anges i föreläggandet finns det alltså inte grund för att ta ut en förseningsavgift.

Vem kan påföras en förseningsavgift?

Det är den som ska lämna en tilläggsskattedeklaration som kan påföras en förseningsavgift (48 kap. 1 § SFL).

En koncernenhet som är skattskyldig för ett tilläggsskattebelopp enligt tilläggsskattelagen är skyldig att lämna en tilläggsskattedeklaration (32 a kap 2 § 1 SFL). Även en koncernenhet som är skattskyldig för kompletterande tilläggsskatt som fördelas till svenska koncernenheter är deklarationsskyldig (32 a kap. 2 § 2 SFL).

Samtliga svenska koncernenheter i en koncern kan dock ansöka hos Skatteverket om att endast en av dem ska vara ansvarig för hela den kompletterande tilläggsskatt som fördelas till de svenska koncernenheterna (6 kap. 15 § TSL). Efter ett sådant beslut från Skatteverket ska den ansvariga koncernenheten redovisa och betala den kompletterande tilläggsskatten och i övrigt företräda koncernenheterna i frågor om sådan skatt enligt 5 kap. 6 § SFL (prop. 2023/24:32 s. 397). De övriga koncernenheterna blir därmed inte skyldiga att lämna tilläggsskattedeklaration, men kan föreläggas att deklarera om den utsedda koncernenheten inte fullgör sin skyldighet (prop. 2023/24:32 s. 398).

Avgiftens storlek

En förseningsavgift ska tas ut med 25 000 kronor om en tilläggsskattedeklaration inte har lämnats i tid (48 kap. 6 § SFL).

Flera förseningsavgifter

En uppgiftsskyldig kan få en, två eller tre förseningsavgifter för samma tilläggsskattedeklaration som inte är lämnad i rätt tid. Storleken på den andra och tredje avgiften är densamma som den första avgiften, d.v.s. 25 000 kronor.

Om ingen tilläggsskattedeklaration har kommit in inom tre månader från den tidpunkt då den skulle ha lämnats kan Skatteverket ta ut ytterligare en avgift, d.v.s. en andra förseningsavgift (48 kap. 7 § första stycket SFL).

Om en tilläggsskattedeklaration inte har kommit in inom ytterligare två månader, alltså fem månader från den tidpunkt då den skulle ha lämnats, kan Skatteverket ta ut ytterligare en avgift, d.v.s. en tredje förseningsavgift (48 kap. 7 § andra stycket SFL).

Bestämmelsen om att Skatteverket kan ta ut flera förseningsavgifter gäller inte den som blir uppgiftsskyldig först efter föreläggande (48 kap. 7 § första stycket SFL).

Befrielse

Förseningsavgift för tilläggsskattedeklaration omfattas av befrielsebestämmelsen i 51 kap. 1 § SFL. Om det är oskäligt att ta ut en förseningsavgift med ett fullt belopp ska Skatteverket befria, helt eller delvis, från förseningsavgiften. Några av de omständigheter som särskilt ska beaktas vid befrielsebedömningen finns beskrivna på sidan om befrielse från förseningsavgift.

Kompletterande information

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Referenser inom förseningsavgift