OBS: Detta är utgåva 2023.16. Visa senaste utgåvan.

Endast koncernenheter som har skatt att betala enligt tilläggsskattelagen är deklarationsskyldiga. Detta skiljer sig från skyldigheten att lämna tilläggsskatterapport.

Koncernenheter som har skatt att betala är deklarationsskyldiga

Varken minimibeskattningsdirektivet eller modellreglerna innehåller bestämmelser om det nationella deklarationsförfarandet (prop. 2023/24:32 s. 393). Det nationella deklarationsförfarandet regleras i 32 a kap. SFL.

En koncernenhet som är skattskyldig för ett tilläggsskattebelopp enligt tilläggsskattelagen är skyldig att lämna en tilläggsskattedeklaration i Sverige. Det gäller oavsett om skattskyldigheten följer av huvudregeln eller regeln om nationell tilläggsskatt (32 a kap. 2 § 1 SFL).

Även när en koncernenhet är skattskyldig för kompletterande tilläggsskatt som fördelas till svenska koncernenheter enligt 6 kap. 12 § TSL är enheten deklarationsskyldig (32 a kap. 2 § 2 SFL).

Föreläggande

Skatteverket kan förelägga en koncernenhet som inte har fullgjort sin uppgiftsskyldighet att lämna en tilläggsskattedeklaration enligt 37 kap. 2 § SFL. Skatteverket får även förelägga den som inte är skyldig att lämna tilläggsskattedeklaration att göra det enligt 37 kap. 4 § SFL.

Skatteverket kan besluta att en koncernenhet är ansvarig för samtliga svenska koncernenheters kompletterande tilläggsskatt

Utgångspunkten är att varje svensk koncernenhet i en koncern är skattskyldig för en del av den kompletterande tilläggsskatt som fördelas till Sverige. Varje koncernenhet är därmed även skyldig att lämna tilläggsskattedeklaration.

Samtliga svenska koncernenheter i en koncern kan ansöka hos Skatteverket om att endast en av dem ska vara ansvarig för hela den kompletterande tilläggsskatt som fördelas till de svenska koncernenheterna (6 kap. 15 § TSL). Efter ett sådant beslut från Skatteverket ska den ansvariga koncernenheten redovisa och betala den kompletterande tilläggsskatten och i övrig företräda koncernenheterna i frågor om sådan skatt enligt 5 kap. 6 § SFL (prop. 2023/24:32 s. 397). De övriga koncernenheterna blir därmed inte skyldiga att lämna tilläggsskattedeklaration.

Fast driftställe

För en koncernhet som är ett fast driftställe blir det huvudenheten som är skatt- och deklarationsskyldig för tilläggsskatt enligt 32 a kap. 2 § SFL (prop. 2023/24:32 s 653).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 2023/24:32 Tilläggsskatt för företag i stora koncerner [1] [2] [3]