OBS: Detta är utgåva 2023.16. Visa senaste utgåvan.

Tilläggsskattedeklaration ska lämnas senast en månad efter den dag tilläggsskatterapporten senast ska lämnas. Den ska lämnas till Skatteverket eller till ett mottagningsställe som har godkänts av Skatteverket.

Endast koncernenheter som har skatt att betala är deklarationsskyldiga

Det är bara koncernenheter som har ett tilläggsskattebelopp eller kompletterande tilläggsskatt att betala som är deklarationsskyldiga för tilläggsskatt. Tilläggsskattedeklaration ska lämnas för att Skatteverket ska kunna bestämma underlaget för att ta ut skatt enligt tilläggsskattelagen (32 a kap. 1 § SFL).

När ska en tilläggsskattedeklaration lämnas?

En koncernenhet som är deklarationsskyldig ska lämna tilläggsskattedeklaration senast en månad efter den dag tilläggsskatterapporten senast ska lämnas. Tilläggsskatterapporten ska normalt ha kommit in till Skatteverket inom 15 månader efter utgången av det beskattningsår som rapporten avser, vilket betyder att tilläggsskattedeklarationen ska lämnas senast 16 månader efter beskattningsårets utgång (32 a kap. 5 § första stycket SFL och 33 d kap. 13 § första stycket SFL). Det finns dock en förlängd tidsfrist första gången koncernen omfattas av tilläggsskattelagen. Då ska tilläggsskatterapporten senast ha lämnats in till Skatteverket 18 månader efter beskattningsårets utgång och tilläggsskattedeklarationen ha kommit in senast 19 månader efter utgången av beskattningsåret den avser (32 a kap. 5 § första stycket SFL och 33 d kap. 13 § andra stycket SFL).

Var ska en tilläggsskattedeklaration lämnas?

En tilläggsskattedeklaration ska lämnas till Skatteverket eller till ett mottagningsställe som har godkänts av verket (33 a kap. 5 § andra stycket SFL).

Föreläggande

Bestämmelser om föreläggande är tillämpliga även för tilläggsskattedeklaration. Om tilläggsskattedeklarationen lämnas efter föreläggande från Skatteverket är det tiden i föreläggandet som gäller som sista inlämningsdag.

Förseningsavgift

Bestämmelser om förseningsavgift är också tillämpliga för tilläggsskattedeklaration.

Referenser på sidan

Propositioner

  • Proposition 2023/24:32 Tilläggsskatt för företag i stora koncerner [1] [2]