OBS: Detta är utgåva 2023.9. Visa senaste utgåvan.

Avdrag för uttagsmoms

En egen fastighet, en lägenhet som innehas med hyresrätt eller bostadsrätt, som ingått i en byggnadsrörelse kan ha tillförts tjänster som uttagsbeskattats i enlighet med bestämmelserna i 5 kap. 32 § ML. I vissa situationer finns avdragsrätt för sådan uttagsmoms.

Uttagsmoms vid köp av fastigheter

Om en fastighet, hyresrätt eller bostadsrätt som tillförts tjänster som uttagsbeskattats enligt bestämmelserna om uttag i byggnadsrörelse i 5 kap. 32 § ML säljs innan den tagits i bruk av säljaren, har den som köper fastigheten, hyresrätten eller bostadsrätten rätt till avdrag för uttagsmomsen. Det gäller i den mån fastigheten, hyresrätten eller bostadsrätten tas i bruk för den beskattningsbara personens beskattade transaktioner inom landet. Avdragsrätt finns även för uttagsmoms som avser en fastighet, hyresrätt eller bostadsrätt som används för transaktioner utom landet och vid vissa undantagna transaktioner (jmf 13 kap. 9–11§§ ML). Köparen har rätt till avdrag för den utgående skatt som säljaren har redovisat eller ska redovisa för uttagen (13 kap. 8 § första stycket 4 ML). Avdraget för uttagsmomsen ska styrkas med en av överlåtaren utfärdad handling (13 kap. 36 § ML).

Uttagsbeskattning i byggnadsrörelse

Det förekommer att en beskattningsbar person som uttagsbeskattas enligt bestämmelserna om uttag i byggnadsrörelse i 5 kap. 32 § ML därefter tar fastigheten eller lägenheten i bruk för transaktioner som medför avdragsrätt. Den beskattningsbara personen har i sådana fall rätt till avdrag för den utgående skatt som personen redovisat eller ska redovisa för uttag av tjänsterna (13 kap. 8 § första stycket 5 ML). Avdragets storlek bestäms av i vilken omfattning fastigheten eller lägenheten kommer att användas för den beskattningsbara personens beskattade transaktioner inom landet. Avdragsrätt finns även i den utsträckning fastigheten eller lägenheten används för transaktioner utom landet och vid vissa undantagna transaktioner.

Om den beskattningsbara personen har fått avdrag enligt ovan för den s.k. uttagsmomsen och senare kommer använda fastigheten eller lägenheten, eller den del som berättigat till avdrag, på så sätt att den avdragsgilla andelen minskar, kan personen bli skyldig att justera avdraget till sin nackdel.

Kompletterande information

Referenser på sidan

Lagar & förordningar