OBS: Detta är utgåva 2023.9. Visa senaste utgåvan.

Finansieringsföretag kan vid återtagande av vara ha rätt till avdrag för ingående skatt. Finansiella tjänster kan vara undantagna från skatteplikt.

Om ett finansieringsföretag i egenskap av långivare utnyttjar sin från säljaren övertagna rätt enligt köpeavtal att återta en vara som har sålts på avbetalning, har finansieringsföretaget rätt till avdrag för ingående skatt för värdet av varan. Detta gäller när finansieringsföretaget kan visa att den ingående skatten inte till någon del varit avdragsgill för köparen vid inköpet av varan (13 kap. 17 § ML). Denna rätt till avdrag förutsätter att varan ursprungligen inte sålts med tillämpning av bestämmelserna om vinstmarginal­beskattning (VMB). Om så är fallet kan dock dessa särskilda bestämmelser om VMB i 20 kap. ML bli tillämpliga vid finansierings­företagets försäljning av den återtagna varan. Även bestämmelsen om skatteplikt i 10 kap. 38 § ML kan aktualiseras.

Vid köp av fordringar har finansieringsföretaget inte någon rätt till avdrag för ingående skatt.

Vid handel med s.k. leasingstockar ska säljaren redovisa utgående skatt och köparen har rätt till avdrag för den ingående skatten i enlighet med ML:s allmänna bestämmelser.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar