OBS: Detta är utgåva 2023.9. Visa senaste utgåvan.

När och hur så kallad felaktigt debiterad mervärdesskatt ska redovisas beror bl.a. på om säljaren är registrerad för mervärdesskatt eller inte.

Det finns även särskilda bestämmelser om redovisning av felaktigt debiterad mervärdesskatt vid redovisning enligt de särskilda ordningarna.

Den som utfärdar en faktura med felaktigt debiterad mervärdesskatt

Ett belopp som en säljare felaktigt har betecknat som mervärdesskatt i en faktura eller liknande handling ska betalas till staten. En sådan faktura eller handling med felaktigt debiterad mervärdesskatt kan utfärdas inte bara av en säljare som är registrerad för mervärdesskatt utan också av en säljare som inte är registrerad för mervärdesskatt.

Säljaren är registrerad för mervärdesskatt

Ett belopp som felaktigt angetts som mervärdesskatt ska normalt redovisas enligt de regler som gäller för den redovisningsmetod som tillämpas av den som angett beloppet i handlingen. Om det felaktiga skattebeloppet som nämnts på fakturan eller handlingen inte motsvaras av någon verklig leverans av vara eller tillhandahållande av tjänst ska beloppet redovisas för den redovisningsperiod då fakturan eller handlingen har utfärdats (7 kap. 49 § ML).

Säljaren är inte registrerad för mervärdesskatt

Om den som är betalningsskyldig för felaktigt debiterad mervärdesskatt inte är registrerad för mervärdesskatt ska redovisning ske i en särskild skattedeklaration. Den felaktigt debiterade mervärdesskatten ska redovisas i en sådan deklaration för den kalendermånad då debiteringen har gjorts (26 kap. 7 § första stycket SFL). Det innebär att den särskilda skattedeklarationen ska lämnas för den kalendermånad under vilken den felaktiga fakturan eller handlingen har utfärdats. Redovisningstidpunkten bestäms alltså enligt en fakturadatummetod (prop. 2007/08:25 s. 93 f.).

Ändring av felaktigt debiterad mervärdesskatt

Felaktigt debiterad mervärdesskatt som har redovisats som utgående skatt kan rättas. I 7 kap. 50 § ML finns därför särskilda regler som anger villkoren och tidpunkten för en sådan rättelse. En sådan rättelse kan även göras av en säljare som inte är registrerad för mervärdesskatt, alltså en säljare som enbart redovisar den felaktigt debiterade mervärdesskatten i en särskild skattedeklaration (jmf 26 kap. 7 § första stycket SFL).

För att få ändra den felaktigt debiterade mervärdesskatten krävs det normalt att man utfärdar en ändringsfaktura som avses i 17 kap. 22 § ML. Ändringen ska göras i redovisningen för den period då handlingen eller meddelandet har utfärdats (7 kap. 50 § första stycket ML). Ändringen ska alltså göras enligt en fakturadatummetod (prop. 2007/08:25 s. 94).

Skatteverket ska avstå från kravet på ändringsfaktura om det finns särskilda skäl (7 kap. 50 § andra stycket ML). Ändringen av den felaktigt debiterade mervärdesskatten ska i sådant fall göras för den redovisningsperiod då beloppet ursprungligen redovisats. Det innebär att ändringen i den aktuella redovisningsperioden ska hanteras inom ramen för omprövnings­förfarandet i SFL.

Den som får en faktura med felaktigt debiterad mervärdesskatt

Den som får en faktura eller en annan handling med felaktigt debiterad mervärdesskatt har inte rätt att redovisa beloppet som ingående skatt i deklarationen. Om ett sådant avdrag ändå gjorts måste ändring ske när en ändringsfaktura enligt 17 kap. 22 § ML tas emot. Ändringen av den felaktigt avdragna skatten ska då ske i den ordning som gäller för köparens redovisning av ingående skatt (7 kap. 48 § ML). Vid redovisning enligt faktureringsmetoden ska alltså ändring ske för den redovisningsperiod då ändringsfakturan tas emot. Om bokslutsmetoden tillämpas ska rättelse ske för den redovisningsperiod då betalning sker eller för den sista redovisningsperioden för beskattningsåret.

Den felaktigt avdragna skatten kan dock redan vara återförd, d.v.s. rättad, innan ändringsfakturan tas emot. I sådant fall medför den mottagna ändringsfakturan ingen ytterligare rättelse.

Felaktigt debiterad mervärdesskatt vid omvänd betalningsskyldighet

Det belopp som felaktigt angetts som mervärdesskatt i en faktura för en tjänst eller en vara som ska vara föremål för omvänd betalningsskyldighet får ses som en del av ersättningen och ingår därmed i beskattningsunderlaget. Det innebär att köparen ska beräkna och redovisa mervärdesskatt på hela ersättningen, d.v.s. inklusive den felaktigt debiterade mervärdesskatten.

Exempel: Felaktigt debiterad mervärdesskatt vid omvänd betalningsskyldighet för byggtjänster

En säljare har felaktigt debiterat mervärdesskatt på tillhandahållandet av byggtjänster som omfattas av omvänd betalningsskyldighet. I efterhand ställer säljaren ut en ändringsfaktura enligt 17 kap. 22 § ML avseende den felaktigt debiterade mervärdesskatten. Både säljare och köpare redovisar mervärdesskatt enligt faktureringsmetoden.

Redovisningsperioden juni:

  • Säljaren utfärdar en faktura på 10 000 kr plus mervärdesskatt 2 500 kr.
  • Säljaren måste redovisa och betala in den felaktigt debiterade mervärdesskatten om 2 500 kr.
  • Köparen redovisar utgående skatt med 3 125 kr (12 500 x 25 %). Köparen redovisar också ingående skatt med 3 125 kr, eftersom köparen är en beskattningsbar person och den ingående skatten är fullt avdragsgill.

Redovisningsperioden augusti:

  • Säljaren utfärdar en ändringsfaktura.
  • Säljaren redovisar och får tillbaka 2 500 kr av staten.
  • Köparen minskar den utgående skatten med 625 kr (3 125 - 2 500). Samtidigt måste köparen minska den ingående skatten med samma belopp, d.v.s. 625 kr.

Kompletterande information

  • Feldebiterad mervärdesskatt är inte ingående skatt enligt ML och kan därmed inte medföra rätt till avdrag eller återbetalning för köparen, se Vad avses med ingående skatt.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 2007/08:25 Förlängd redovisningsperiod och vissa andra mervärdesskattefrågor [1] [2]