En tjänst som fysiskt utförs ombord på fartyg eller luftfartyg i utrikes trafik är tillhandahållen utomlands.

Tjänsten ska fysiskt utföras ombord

Tjänster som fysiskt utförs ombord på fartyg eller luftfartyg i utrikes trafik är tillhandahållna utomlands (6 kap. 51 § ML). Bestämmelsen gäller oavsett om tillhandahållandet sker till rederiet eller direkt till passagerare.

ML:s regler avseende tillhandahållanden av tjänster ombord på fartyg eller luftfartyg har ingen motsvarighet i mervärdesskattedirektivet. Stöd för bestämmelsen i 6 kap. 51 § ML finns i stället i artikel 37.3 i mervärdesskattedirektivet (prop. 2009/10:15 s. 110).

Vad menas med fartyg och luftfartyg i utrikes trafik?

Med fartyg i utrikes trafik avses att fartyget går in till utländsk hamn inom eller utom EU. Med luftfartyg i utrikes trafik menas luftfartyg som landar på eller lyfter från utländsk flygplats inom eller utom EU.

Fartyg går i utrikes trafik även om fartyget tillfälligtvis går in till svensk hamn på väg till en utrikes ort. Detta gäller under förutsättning att det från den första avgångshamnen finns varor eller passagerare ombord som ska transporteras till utrikes ort. Luftfartyg går i utrikes trafik även om det mellanlandar i Sverige på väg till en utrikes ort. Detta gäller under förutsättning att det från den första avgångflygplatsen finns varor eller passagerare ombord som ska transporteras till utrikes ort.

Endast fartyg som fraktar passagerare mot betalning eller som används för handels-, industri- eller fiskeriverksamhet kan bedömas som fartyg i ”utrikes trafik”. Fartyg som används för privat bruk kan alltså inte anses utgöra fartyg i utrikes trafik.

För luftfartyg gäller att det ska vara fråga om luftfartyg för yrkesmässig person- eller godsbefordran. Begreppet ”yrkesmässig person- eller godsbefordran” inom luftfartsområdet innebär att det ska vara fråga om en yrkesmässigt bedriven flygtrafik med person- eller godsbefordran mot ersättning. Begreppet får därmed anses motsvara flygbolag som bedriver flygtrafik mot betalning. Luftfartyg som används för privat bruk kan alltså inte anses utgöra luftfartyg i utrikes trafik.

Tjänster som omfattas av bestämmelsen

Bestämmelsen omfattar alla tjänster som fysiskt utförs ombord på fartyget eller luftfartyget. Den gäller för tjänster som utförs direkt för passagerarna på fartyget eller luftfartyget, såsom restaurang- och cateringtjänster eller frisörtjänster. Den gäller också för tjänster som utförs för rederiet eller flygoperatören, såsom artistframträdanden på ett fartyg.

Kompletterande information

Referenser på sidan

EU-författningar

  • RÅDETS DIREKTIV 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt [1]

Lagar & förordningar

  • Mervärdesskattelag (2023:200) [1]

Propositioner

  • Proposition 2009/10:15 Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland förtjänster, återbetalning till utländska företagare och periodisk sammanställning [1]