Varutransporttjänster och arbete på varor m.m. som tillhandahålls en beskattningsbar person och som i sin helhet utnyttjas eller tillgodogörs utanför EU är tillhandahållna utomlands

Tjänster som omfattas av bestämmelsen

Vissa tjänster som tillhandahålls en beskattningsbar person är tillhandahållna utomlands om de uteslutande utnyttjas eller på annat sätt tillgodogörs utanför EU. Det gäller följande tjänster (6 kap. 61 § ML);

  • varutransporttjänster
  • tjänster med anknytning till transport såsom lastning, lossning, godshantering och liknande tjänster
  • tjänster i form av värdering av eller arbete på en vara som är lös egendom.

Dessa tjänster är sådana som det är förhållandevis enkelt att konstatera om de uteslutande används eller på annat sätt tillgodogörs i ett land utanför EU (prop. 2009/10:15 s. 122).

En varutransport som i sin helhet genomförs utanför EU är tillhandahållen utomlands även om köparen av tjänsten finns i Sverige. Det gäller oavsett om transporten sker i ett land utanför EU eller om transporten sker mellan flera länder utanför EU. Det som avgör är alltså att transporten inte till någon del sker inom EU.

Uteslutande utnyttjas eller tillgodogörs utanför EU

För att undvika dubbelbeskattning avstår Sverige från att beskatta vissa tjänster när dessa används i sin helhet i ett land utanför EU.

Bestämmelsen i 6 kap. 61 § ML har inte någon direkt motsvarighet i mervärdesskattedirektivet, men har stöd i mervärdesskattedirektivets bestämmelser om faktisk användning och utnyttjande som finns i artikel 59a a i mervärdesskattedirektivet.

Exempel: transport av vara mellan två orter utanför EU

En varutransporttjänst som förvärvas av en beskattningsbar person som är etablerad i Sverige är tillhandahållen inom landet enligt huvudregeln i 6 kap. 33-34 § ML. I det fall varutransporten utförs mellan två orter inom ett land utanför EU är tjänsten ändå tillhandahållen utomlands enligt 6 kap. 61 § ML.

Referenser på sidan

EU-författningar

  • RÅDETS DIREKTIV 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt [1]

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 2009/10:15 Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland förtjänster, återbetalning till utländska företagare och periodisk sammanställning [1]