Program och kataloger för vissa verksamheter

Leverans, unionsinternt förvärv och import av program och kataloger för vissa uppräknade verksamheter omfattas av skattesatsen 6 procent när verksamheten i sig omfattas av skattesatsen 6 procent (9 kap. 10 § första stycket 1 ML). De verksamheter som räknas upp är

  • tillträde till konsert, cirkus-, teater-, opera- eller balettföreställningar eller andra liknande föreställningar
  • vissa skattepliktiga tjänster i biblioteks- och museiverksamhet
  • tillträde till och förevisning av djurparker
  • förevisning av vissa naturområden, nationalparker, naturreservat och nationalstadsparker
  • skattepliktiga tjänster inom idrottsområdet.

Leverans av program eller kataloger för verksamhet där transaktionerna inte medför avdragsrätt för ingående skatt, omfattas också av skattesatsen 6 procent när leveransen görs av någon annan än den som bedriver verksamheten, t.ex. ett tryckeri. Den lägre skattesatsen gäller även för unionsinternt förvärv och import av sådana program eller kataloger (9 kap. 10 § första stycket 2 ML).

Program eller kataloger som helt eller huvudsakligen är ägnade åt reklam omfattas dock inte av den lägre skattesatsen (9 kap. 10 § andra stycket ML).

Vad menas med program och kataloger?

Skatteverket anser att med program och kataloger avses här produkter som syftar till att informera om de särskilda verksamheterna. Ett program är en produkt som informerar om den aktivitet som en kund har för avsikt att besöka. Det kan ha formen av t.ex. ett enstaka blad, en folder, ett häfte eller en broschyr. En katalog är enligt allmänt språkbruk en förteckning i bokform eller i form av ett kortregister över t.ex. föremål eller personer. Även förteckningar som har formen av ett häfte eller liknande kan anses utgöra en katalog i detta sammanhang när de syftar till att informera om de särskilda verksamheterna.

Konsertprogram, teaterprogram, programblad för djurparker eller för förevisning av naturreservat är exempel på sådana produkter som omfattas av skattesatsen 6 procent, under förutsättning att de inte helt eller huvudsakligen är ägnade åt reklam. Det gäller oavsett vem som levererar produkten.

Ett tryckeriföretags leverans av ett program som avser ett statligt museums utställningar, eller av en högskolas kurskatalog är också exempel på sådant som omfattas av den lägre skattesatsen. Det gäller under förutsättning att programmet inte helt eller huvudsakligen är ägnat åt reklam.

När det gäller andra typer av program eller kataloger än de som beskrivits ovan får det bedömas om dessa kan utgöra sådana broschyrer, häften och liknande alster, som kan omfattas av skattesatsen 6 procent. I många fall är det både till form och utseende och enligt allmänt språkbruk sådana varor som kan omfattas av den reducerade skattesatsen. Det kan också vara trycksaker som har samma form och utseende som t.ex. böcker och häften, men på grund av sin funktion betecknas de inte som böcker eller häften enligt allmänt språkbruk. I dessa fall måste en tolkning göras med ledning av tulltaxan (Skatteverkets ställningstagande Skattesats på tryckta böcker med mera).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

  • Mervärdesskattelag (2023:200) [1] [2]

Ställningstaganden

  • Skattesats på tryckta böcker med mera, mervärdesskatt [1]