Upplåtelse och överlåtelse av maskiner och utrustning som har installerats varaktigt omfattas av skatteplikt.

Skattepliktens omfattning

Varaktigt installerade maskiner och varaktigt installerad utrustning kan i vissa fall mervärdes­skatte­rättligt anses som fastigheter. Trots detta är det skattepliktigt att upplåta eller överlåta sådana maskiner och utrustningar (10 kap. 36 § första stycket 1 ML).

Begreppet verksamhets­tillbehör är slopat

Uttrycket ”maskiner och utrustning som har installerats varaktigt” har ersatt det tidigare begreppet ”verksamhets­tillbehör” i mervärdes­skatte­lagens bestämmelser om skatteplikt för överlåtelser och upplåtelser på fastighets­området. Ändringen gäller från och med den 1 januari 2017 och infördes på grund av att ”verksamhets­tillbehör” inte har någon direkt motsvarighet i unionsrätten.

Begreppet ”verksamhets­tillbehör” motsvarar dock inte direkt uttrycket ”maskiner och utrustning som har installerats varaktigt”.

Ändringen innebär t.ex. att även det som före 2017 ansågs som andra byggnads­tillbehör än verksamhets­tillbehör, d.v.s. maskiner och annan utrustning som har installerats i fastigheter för bostads­ändamål eller maskiner och annan utrustning som inte har anskaffats för att direkt användas i en särskild verksamhet, i princip omfattas av skatteplikten i 10 kap. 36 § första stycket 1 ML (prop. 2016/17:14 s. 26). Skatteplikten gäller därför i princip oavsett om maskinen och utrustningen uppfyller förutsättningar för att betraktas som fast egendom.

Maskinell utrustning kan vara underordnad en annan överlåtelse eller upplåtelse av fastighet

Vid överlåtelse eller upplåtelse av en fastighet bör i regel den maskinella utrustningen anses som underordnad fastighets­försäljningen eller fastighets­upplåtelsen om den har installerats i fastigheten på ett sådant sätt att den omfattas av fastighets­begreppet. Den maskinella utrustningen ska i sådant fall ges samma skattemässiga behandling som transaktionen för själva byggnaden eller konstruktionen. Om flera prestationer ska ses som en enda transaktion eller flera transaktioner ska dock bedömas i varje enskilt fall i enlighet med EU-domstolens praxis (se bl.a. C-516/21, Finanzamt X).

Överlåtelse av vindkraftverk

Skatteverket anser att en överlåtelse av ett vindkraftverk som inte har tagits i drift mervärdes­skatte­rättsligt i sin helhet ska anses som en överlåtelse av maskiner och utrustning som har installerats varaktigt. Överlåtelsen av ett sådant vindkraftverk är därmed skattepliktig.

Om det i överlåtelsen av ett vindkraftverk även ingår en överlåtelse av ett markupplåtelse­avtal ska denna del mervärdes­skatte­rättsligt bedömas för sig. Överlåtelse av miljötillstånd är ett underordnat led i överlåtelsen av markupplåtelse­avtalet och ska därför bedömas på samma sätt som upplåtelsen av marken. Den del av överlåtelsen som avser markupplåtelse­avtalet är undantagen från skatteplikt. Om en gemensam ersättning betalas för överlåtelserna ska beskattnings­underlaget bestämmas genom en uppdelning efter skälig grund.

Skatteverket anser att man ska göra en liknande bedömning om det inte är en överlåtelse av vindkraftverket i sig utan en överlåtelse av ett projekterings­underlag för vindkraftverk.

När ett vindkraftverk som har tagits i drift överlåts och köparen för att fortsätta driften även övertar de rättigheter och skyldigheter som är förenade med verksamheten anser Skatteverket vidare att det är en sådan verksamhets­överlåtelse som inte anses vara en leverans av varor eller ett tillhandahållande av tjänster (Skatteverkets ställningstagande Överlåtelse av projekterings­underlag och vindkraftverk).

Förhandsbesked: överlåtelse av vindkraftverk och markarrende

Skatterättsnämnden har kommit fram till att överlåtelsen av ett vindkraftverk och överlåtelsen av nyttjande­rätten till marken som vindkraftverket står på är två separata tillhandahållanden. Försäljningen av vindkraft­verket var en skattepliktig överlåtelse av verksamhets­tillbehör i form av en maskin. Överlåtelsen av arrendet var däremot en transaktion undantagen från skatteplikt (SRN dnr 37-12/I). Skatteverket delar Skatterätts­nämndens uppfattning.

Överlåtelse av vågkraftsystem

Skatterättsnämnden har kommit fram till att överlåtelsen av ett komplett vågkraft­system i driftdugligt skick är en enda skattepliktig transaktion, en leverans av varor (SRN dnr 16-14/I).

Byggnadskonstruktionerna som bestod av vågkraft­aggregaten och ställverken ansågs tillsammans vara en sådan byggnads­konstruktion som är byggnad eller liknande anläggning som för stadigvarande bruk anbragts ovan jord och därmed fastighet enligt den definitionen som gällde före 2017. Vågkrafts­anläggningens maskinella utrustning, såsom vågkraft­aggregatens generatorer och bojar samt ställverkens innehåll med bl.a. transformatorer, ansågs vara byggnads­tillbehör i en skräddarsydd byggnads­konstruktion. Dessa bedömdes vara verksamhets­tillbehör enligt den tidigare definitionen, närmast i form av maskiner. En överlåtelse av en maskin är skattepliktig både enligt mervärdesskatte­lagen och mervärdes­skatte­direktivet.

Skatterättsnämnden konstaterade att en överlåtelse av ett vågkraftverk är en enda sammansatt transaktion där elproduktionen och maskinerna är det som är mest betydelsefullt för kunden. Vidare avsåg kostnaderna till största del vågkraft­aggregat och därtill hörande ställverk. Därför skulle den sammansatta transaktionen mervärdes­skatte­rättsligt behandlas som en skattepliktig överlåtelse av verksamhets­tillbehör i form av maskiner.

Skatteverket delar Skatterättsnämndens uppfattning och bedömer att den nya definitionen av fastighet som gäller från och med den 1 januari 2017 inte påverkar ovanstående bedömning.

Kompletterande information

Referenser på sidan

Domar & beslut

  • EU-dom C-516/21 [1]
  • SRN dnr 16-14/I [1]
  • SRN dnr 37-12/I [1]

Lagar & förordningar

  • Mervärdesskattelag (2023:200) [1] [2]

Propositioner

  • Proposition 2016/17:14 Ny definition av fastighetsbegreppet i mervärdesskattelagen [1]

Ställningstaganden

  • Överlåtelse av projekteringsunderlag och vindkraftverk; mervärdesskatt [1] [2]