Upplåtelse av en byggnad eller mark som används för djurhållning är skattepliktig.

Byggnadens och markens användning är avgörande

Upplåtelse av en byggnad eller mark är skattepliktig om djur ska hållas i byggnaden eller om marken ska användas för djurhållning (10 kap. 36 § första stycket 8 ML).

Det är användningen av byggnaden och inte karaktären på denna som är avgörande. Skatteplikten gäller alltså för upplåtelse för djur och inte för byggnader som i sig kan användas för djur (prop. 2022/23:46 s. 421). Avgörande för skatteplikten är därför vanligen att det av hyreskontrakt eller motsvarande framgår att byggnaden eller marken ska användas för djurhållning. Skatteplikten får då anses gälla i samtliga led.

Upplåtelse för ridskoleverksamhet är inte för djurhållning

När en byggnad används för ridskole­verksamhet är upplåtelsen av byggnaden inte skattepliktig.

Kammarrätten har ansett att upplåtelse av en byggnad som användes av hyresgästen för ridskoleverksamhet inte omfattas av skatteplikten för sådan upplåtelse av byggnad för djur som avses i 10 kap. 36 § första stycket 8 ML. Av målet framgår att upplåtelsen reglerades i ett avtal om anläggnings­arrende där den aktuella byggnaden ingick som en del i arrendet. Även om det i förarbetena (prop. 1993/94:99 s. 148) till nämnda reglering inte framgår klart vad som avses med att byggnaden ska användas för djurhållning, så kan en upplåtelse av en byggnad för ridskole­verksamhet typiskt sett inte anses vara en sådan upplåtelse av byggnader för djur som avses i mervärdesskatte­lagen. Upplåtelsen var därför undantagen från skatteplikt enligt 10 kap. 35 § ML (KRNG 2010-03-19, mål nr 5942-09). Skatteverket delar kammarrättens bedömning. Upplåtaren överklagade domen, men Högsta förvaltningsdomstolen meddelade inte prövningstillstånd.

I vissa fall kan korttids­upplåtelse av ridhus ses som en idrottstjänst och omfattas av skatteplikt enligt 10 kap. 36 § första stycket 10 ML, se sidan Lokaler och anläggningar för idrottsutövning.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 1993/94:99 om ny mervärdesskattelag [1]
  • Proposition 2022/23:46 Ny mervärdesskattelag [1]