På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny

Sökfunktionen hjälper dig att hitta information på webbplatsen. Skriv in dina sökord i sökfältet och klicka på Sök.

Sökresultat efter relevans

Sökresultatet presenteras efter relevans. Relevans är ett sätt för sökfunktionen att ranka sökträffarna. Ord som finns i t.ex. rubriker eller länktexter ger sidan högre relevans i resultatlistan.

När du gör en sökning så visas sökresultat från hela webbplatsen filtrerat på senaste år.

Filtrera på År, Kategori eller Område

I vänstermarginalen kan du filtrera resultaten efter År, Kategori eller Område. Filtret för År är förvalt till senaste år när du gör en sökning.

När filter för År är valt visas

  • Vägledningssidor för valt år.
  • Lagar och förordningar i konsoliderad form för valt år.
  • För övriga kategorier visas samtliga dokument som beslutats till och med det år som valts i filtret.

När filter för Kategori är valt visas endast resultat inom vald kategori.

När filtret för Område är valt visas endast resultat inom valt område.

Du tar bort filtreringen genom att klicka på krysset.

Stora eller små bokstäver spelar ingen roll

Sökmotorn är inte skiftlägeskänslig. Sökorden "folkbokföring", "Folkbokföring" och "FOLKBOKFÖRING" ger samma sökresultat.

Sök på exakt ord, fras eller nummer

Om du får för många sökträffar, prova då att söka på flera ord. Som standard visas bara sidor där alla dina sökord ingår. Du behöver inte skriva "och" mellan orden. Ordningen du anger påverkar sökresultaten. Ange fler sökord om du vill begränsa sökningen ytterligare.

Om du bara vill ha resultat som innehåller en exakt fras sätter du citattecken runt sökorden. Exempel: "Folkbokföring av EU-medborgare".

Du kan också söka på målnummer eller diarienummer. Oftast räcker det med att ange del av en nummerserie. T.ex. räcker det med att ange ”613360” istället för ”131 613360-06/111”.

Automatisk uteslutning av ord

Sökfunktionen ignorerar allmänna ord och tecken som ”var” och ”hur” samt vissa enstaka siffror och bokstäver, eftersom de har en tendens att göra sökningen långsammare utan att ge ett bättre resultat.

Plustecken och negativa sökord

Sökfunktionen hanterar inte plustecken​ ("+"), så skriv önskade sökord åtskilda bara med blanksteg.

Om du vill exkludera ett ord från sökningen kan du sätta ett minustecken ("-") framför ord som du vill undvika. Var noga med att skriva ett blanksteg före minustecknet.

Sökning på ofullständiga ord med så kallade Wildcards

Sökmotorn kan inte hantera sökningar på ofullständiga ord. En sökning på "folkbokf" ger alltså inte träffar på alla sidor som handlar om folkbokföring.

Men med ett så kallat jokertecken eller wildcard går det dock bra. Ersätt ett godtyckligt antal tecken med en asterisk, till exempel ”folkbokf*”, så visas alla varianter av ordet ”folkbokföring”, till exempel ”folkbokföringens”, ”folkbokföringsuppdrag” och så vidare.

Enstaka tecken kan på samma sätt ersättas med frågetecken. En sökning på till exempel ”f?lk” ger träffar på både ”folk” och ”falk”.

Sökning på sidan

Om du vill söka på den sida där du befinner dig, tryck ”Ctrl + F”, då visas en sökruta.

Om du använder en iPad eller iPhone skriver du in sökordet in i webbläsaren. Längst ned i adressfältet visas ”På den här sidan”, klicka på den raden så visas resultatet.

Till toppen