En enskild näringsidkare som har intäkter i näringsverksamheten i egenskap av upphovsman enligt lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (upphovsmannaintäkt) får göra avdrag för insättningar på ett upphovsmannakonto.
En enskild näringsidkare som har en upphovsmannaintäkt i sin näringsverksamhet får göra avdrag för insättningar på upphovsmannakonto. Som upphovsmannaintäkt räknas intäkter i egenskap av upphovsman enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära eller konstnärliga verk (32 kap. 1 § IL)
Endast en fysisk person som obegränsat skattskyldig vid utgången av beskattningsåret kan få avdrag (32 kap. 3 § 1 IL).
Ett dödsbo får inte göra avdrag (32 kap. 1 § andra stycket IL). Av detta följer att avdrag inte får göras dödsåret.
De sammanlagda upphovsmannaintäkterna under beskattningsåret måste överstiga motsvarande intäkter under något av de två närmast föregående beskattningsåren med minst 50 % (32 kap. 3 § 2 IL).
Näringsidkaren får inte göra avdrag från en intäkt som avser fotografiska verk (32 kap. 1 § 1 stycket IL).
Uttag från ett upphovsmannakonto ses inte som en upphovsmannaintäkt (32 kap. 2 § IL).
Näringsidkaren får bara göra insättningar på ett upphovsmannakonto i ett och samma kreditinstitut för ett visst beskattningsår. Om näringsidkaren gör insättningar i flera kreditinstitut får denne bara göra avdrag för insättningar hos det först anlitade kreditinstitutet (32 kap. 5 § IL) .
För att få göra avdrag för insättning på ett upphovsmannakonto måste näringsidkaren göra insättningen på ett upphovsmannakonto senast den dag som denne ska lämna inkomstdeklaration enligt skatteförfarandelagen (2011:1244). Om näringsidkaren får anstånd med att lämna sin självdeklaration förskjuts senaste inbetalningsdag i motsvarande mån (32 kap. 6 § IL).
För att godtas som upphovsmannakonto måste kontot vara ett konto hos ett svenskt kreditinstitut eller ett utländskt kreditinstitut i Sverige. Som ytterligare krav gäller att ränta måste tillgodoräknas minst en gång per år (32 kap. 7 § IL).
Upphovsman är den som skapat ett litterärt eller konstnärligt verk. Sådana verk kan enligt 1 kap. 1 § lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk vara
Något krav på konstnärligt värde ställs inte. Däremot måste verken ha en viss individuell prägel. Vad som brukar kallas hötorgskonst är alltså konstnärliga verk i detta sammanhang. Prestationer av mer alldaglig och rutinmässig karaktär omfattas däremot inte. Hit räknas t.ex. meddelanden, notiser, faktasammanställningar och enklare nyttoföremål samt journalfilmer som endast registrerar ett händelseförlopp.
Näringsidkaren får göra avdrag med högst ett belopp som motsvarar upphovsmannaintäkten.
Avdraget får inte heller överstiga ett belopp som motsvarar två tredjedelar av överskottet av näringsverksamheten före avdrag för insättning på upphovsmannakonto och avdrag för avsättning för egenavgifter enligt 16 kap. 29 § IL.
Man får inte göra avdrag med så stort belopp att överskottet efter avdraget, men före avsättning för egenavgifter, understiger 30 000 kr.
Avdraget ska avrundas nedåt till helt tusental kronor och får inte understiga 10 000 kr (32 kap. 4 § IL).
Ränta på upphovsmannakonto beskattas med källskatt 15 %. Varje gång ränta gottskrivs upphovsmannakontot ska kreditinstitutet hålla inne skatt för kontoinnehavarens räkning.
Resterande del av räntan beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet när beloppet tas ut från kontot.
Bestämmelser om skatt på räntan för upphovsmannakonton finns i lagen (1990:676) om skatt på ränta på skogskontomedel m.m.
Näringsidkaren får göra uttag från ett upphovsmannakonto tidigast fyra månader efter insättningsdagen. Ett uttag får inte vara mindre än 1 000 kr om inte hela det innestående beloppet tas ut (32 kap. 8 § IL första stycket) .
Kreditinstitutet ska betala ut eventuellt innestående medel som näringsidkaren inte tagit ut, inklusive ränta, sex år efter ingången av det år insättningen senast skulle ha gjorts enligt 32 kap. 6 § IL (32 kap. 8 § andra stycket IL).
Uttag från ett upphovsmannakonto ska tas upp som intäkt i inkomstslaget näringsverksamhet det beskattningsår då uttaget görs. Motsvarande gäller för kvarstående medel som ett kreditinstitut betalar ut eller skulle ha betalat ut efter sex år (32 kap. 9 § IL).
Näringsidkaren får föra över medel från ett till ett annat kreditinstitut utan att beskattning ska ske som för uttag från konto. Detta gäller under förutsättning att hela det innestående beloppet direkt förs över till ett motsvarande konto i det mottagande kreditinstitutet.
Det kreditinstitut som för över medlen ska till det mottagande kreditinstitutet lämna de uppgifter som behövs för att det mottagande kreditinstitutet ska kunna fullgöra sina skyldigheter enligt 32 kap. IL samt SFL.
Medel på ett upphovsmannakonto ska tas upp som intäkt av näringsverksamhet om
Om den skattskyldige dör, ska innestående medel tas upp som intäkt senast det beskattningsår det beskattningsår då dödsboet skiftas (helt eller delvis), dock inte senare än det andra beskattningsåret efter det år då dödsfallet inträffade (32 kap. 9 § IL).