OBS: Detta är utgåva 2019.6. Visa senaste utgåvan.
OBS: Detta är utgåva 2019.6. Visa senaste utgåvan.
Skatteverket registrerar svenskt medborgarskap i folkbokföringen. En person kan förvärva svenskt medborgarskap vid födelsen, genom beslut om adoption eller efter anmälan/ansökan.
Lagen (2001:82) om svenskt medborgarskap trädde i kraft den 1 juli 2001. Sedan den 1 april 2015 likställs män och kvinnor i lagen så att barn alltid får svenskt medborgarskap vid födelsen om en av föräldrarna har det. Det blev även lättare för barn och unga vuxna att bli svenska medborgare genom att tidskravet för hemvist i Sverige förkortades. Dessutom fick de personer som förlorat eller befriats från svenskt medborgarskap enligt äldre bestämmelser möjlighet att återfå svenskt medborgarskap genom anmälan till Migrationsverket.
I äldre svensk medborgarskapslagstiftning försökte man i möjligaste utsträckning undvika att en person förvärvade fler än ett medborgarskap. Enligt den nuvarande svenska medborgarskapslagen får en svensk medborgare även ha andra medborgarskap. En svensk medborgare som ansöker om och förvärvar medborgarskap i ett annat land får därför behålla sitt svenska medborgarskap. Lagen kräver inte heller att en person som förvärvar svenskt medborgarskap har avsagt sig sitt tidigare medborgarskap. I folkbokföringen registrerar Skatteverket enbart svenskt medborgarskap även om en person har ett eller flera utländska medborgskap.
Skatteverket kan registrera svenskt medborgarskap i folkbokföringen vid
När det i lagen om svenskt medborgarskap uppställs krav på permanent uppehållstillstånd för förvärv av svenskt medborgarskap så gäller det inte för personer som är medborgare i Danmark, Finland, Island eller Norge. För medborgare i övriga länder inom EES-området och deras familjemedlemmar som avses i 3 a kap. 2 § utlänningslagen (2005:716) så likställs uppehållsrätt med permanent uppehållstillstånd (20 § MedbL).
Om Skatteverket får frågor om förvärv av svenskt medborgarskap genom anmälan eller ansökan ska personen hänvisas till Migrationsverket eller länsstyrelsen beroende på personens nuvarande medborgarskap.
Sedan den 1 april 2015 får ett barn svenskt medborgarskap när en av föräldrarna är svensk medborgare. Det gäller oavsett om
Ett barn förvärvar svenskt medborgarskap vid födseln (2 § MedbL) om
Om föräldrarna inte var gifta vid barnets födelse och det endast är barnets far som är svensk medborgare måste faderskapet vara fastställt genom bekräftelse eller dom för att Skatteverket ska kunna registrera svenskt medborgarskap för barnet i folkbokföringen.
Om en kvinna är gift, registrerad partner eller sambo med en annan kvinna som föder barn kan det fastställas att hon är förälder enligt 1 kap. 9 § FB till barnet. För att barnet ska kunna förvärva kvinnans svenska medborgaskap måste föräldraskap vara fastställt i Sverige genom bekräftelse eller dom.
När ett barn är fött utomlands och behöver ett svenskt pass är det normalt den myndighet som utfärdar pass som bedömer om barnet har förvärvat en förälders svenska medborgarskap. Även Skatteverket kan göra en sådan bedömning när barnet anmäler flyttning till Sverige.
Ett barn som fötts utomlands före den 1 april 2015 av en utländsk mor förvärvade inte sin fars svenska medborgarskap om föräldrarna inte var gifta med varandra. Barnet förvärvade dock under vissa förutsättningar faderns svenska medborgarskap om föräldrarna ingick äktenskap efter födelsen eller efter anmälan till Migrationsverket enligt de numera upphävda bestämmelserna i 4-5 §§ medborgarskapslagen. Bestämmelserna gäller fortfarande för dessa barn.
Om ett barn under 12 år adopteras av en svensk medborgare förvärvar barnet svenskt medborgarskap vid adoptionen. Detta avser alla adoptionsbeslut som gäller i Sverige (4 § MedbL).
Förvärv av svenskt medborgarskap för barn under 12 år som adopterats gäller även när en svensk medborgare adopterar sin utländske makes, sambos eller partners barn.
Det svenska medborgarskapet gäller från samma tidpunkt som adoptionen, d.v.s. från och med den dag som beslutet om adoption får laga kraft. Detta gäller även i de fall när Myndigheten för Familjerätt och Föräldraskapsstöd (MFoF) har godkänt att en utländsk adoption ska gälla i Sverige.
Skatteverket registrerar svenskt medborgarskap för ett adoptivbarn i folkbokföringen efter att ha fått underrättelse om adoptionsbeslutet från svensk domstol eller MFoF. Om det är ett utländskt adoptionsbeslut måste adoptivföräldrarna visa upp adoptionshandlingarna för Skatteverket innan svenskt medborgaskap kan registreras.
Om ett barn över 12 år har adopteras av en svensk medborgare har barnet möjlighet att förvärva svenskt medborgarskap efter ansökan till Migrationsverket.
Svenskt medborgarskap kan under vissa förutsättningar förvärvas genom anmälan till Migrationsverket eller länsstyrelsen (6–10 §§ MedbL, 18–19 §§ MedbL och 3 § MedbF). Förvärv av svenskt medborgarskap genom anmälan kan bli aktuellt för:
Anmälan om svenskt medborgarskap för utomnordiska medborgare ska göras till Migrationsverket. Medborgare i Danmark, Finland, Island eller Norge ska lämna sin anmälan till länsstyrelsen i det län där personen är folkbokförd (22 § MedbL och 3 § MedbF).
Det svenska medborgarskapet gäller från dagen då anmälan kom in till Migrationsverket eller länsstyrelsen (4 § MedbF). Detta gäller även om beslutet överklagats till en migrationsdomstol eller till Migrationsöverdomstolen.
Migrationsverket och länsstyrelsen ska underrätta Skatteverket om beslut när en person blivit svensk medborgare genom anmälan (9 § MedbF).
Ett statslöst barn som är fött i Sverige kan genom anmälan förvärva svenskt medborgarskap om barnet har
Anmälan om svenskt medborgarskap ska göras av barnets vårdnadshavare till Migrationsverket innan barnet har fyllt 18 år (6 § MedbL).
Ett statslöst barn som har flyttat till Sverige kan genom anmälan förvärva svenskt medborgarskap om barnet har
Anmälan om svenskt medborgarskap ska göras av barnets vårdnadshavare till Migrationsverket innan barnet har fyllt 18 år (7 § MedbL).
En statslös person som fyllt 18 men inte 21 år kan genom anmälan till Migrationsverket förvärva svenskt medborgarskap (8 § MedbL) om personen har
Bestämmelserna i 6 och 7 §§ MedbL om förvärv av svenskt medborgarskap för statslösa barn är inte tillämplig om medborgarskapet för ett barns föräldrar är oklart. Barnet kan då i stället omfattas av bestämmelserna i lagen om förvärv av svenskt medborgarskap för barn med utländskt medborgarskap.
Ett barn med utländskt medborgarskap kan genom anmälan förvärva svenskt medborgarskap om barnet har
Anmälan om svenskt medborgarskap ska göras av barnets vårdnadshavare till Migrationsverket innan barnet har fyllt 18 år. Om barnet har fyllt 12 år krävs att det lämnar sitt samtycke till förvärv av svenskt medborgarskap (7 § MedbL).
En person med utländskt medborgarskap som fyllt 18 men inte 21 år kan genom anmälan till Migrationsverket förvärva svenskt medborgarskap (8 § MedbL) om personen har
Bestämmelserna i 7 och 8 §§ MedbL gäller även för utländska adoptivbarn som inte fått svenskt medborgarskap genom adoptionsbeslutet eller på annat sätt.
En person som är 18 år och vid födseln eller på annat sätt har blivit svensk medborgare och sedan har förlorat eller befriats från sitt svenska medborgarskap kan få tillbaka (återvinna) medborgarskapet genom anmälan till Migrationsverket (9 § MedbL) Det krävs då att personen har
sitt hemvist i Sverige sedan två år.
En medborgare i Danmark, Finland, Island och Norge kan genom anmälan till länsstyrelsen förvärva svenskt medborgarskap (18 § MedbL och 3 § MedbF) om personen
En person som har förlorat sitt svenska medborgarskap och därefter oavbrutet varit medborgare i en annan nordisk stat kan få tillbaka (återvinna) det svenska medborgarskapet efter anmälan till länsstyrelsen om hen fått hemvist i Sverige (19 § MedbL och 3 § MedbF).
Om en utländsk medborgare genom anmälan till Migrationsverket eller länsstyrelsen förvärvar svenskt medborgarskap blir även hens barn, som är bosatta i Sverige, svenska medborgare (10 och 18 §§ MedbL), som så kallade bipersoner, om
Migrationsverket eller länsstyrelsen ska underrätta Skatteverket om de barn som bedöms ha blivit svenska medborgare som bipersoner (9 § MedbF). Barnen förvärvar inte svenskt medborgarskap genom beslut hos de nämnda myndigheterna utan uppgifterna i underrättelsen är endast vägledande för Skatteverket. Verket gör en kontroll av uppgifterna i folkbokföringen om barn, vårdnad och hemvist. Efter denna kontroll kan Skatteverket eventuellt registrera barnet som svensk medborgare i folkbokföringen. Barnets förvärv av svenskt medborgarskap gäller från dagen för förälderns anmälan hos Migrationsverket eller länsstyrelsen.
En person kan förvärva svenskt medborgarskap efter ansökan till Migrationsverket s.k. naturalisation. För att en sökande ska beviljas svenskt medborgaskap krävs att hen normalt uppfyller vissa villkor så som styrkt identitet, ålderskrav om 18 år, hemvisttid i Sverige samt att hen har haft och förväntas ha ett hederligt levnadssätt i Sverige (11 § MedbL).
Ansökan om svenskt medborgarskap för en person som är folkbokförd i Sverige ska ges in till Migrationsverket. Om personen inte är folkbokförd i Sverige ska ansökan lämnas till svensk ambassad eller konsulat (5 § MedbF). Migrationsverket fattar därefter beslut om svenskt medborgarskap ska beviljas (22 § MedbL).
Om en person blir svensk medborgare efter ansökan ska Migrationsverket skyndsamt underrätta Skatteverket om detta. Det samma gäller om migrationsdomstol eller Migrationsöverdomstolen beviljar svenskt medborgarskap efter att ett ärende har överklagats (9 § MedbF).
Svenskt medborgarskap som har förvärvats genom ansökan gäller från dagen för beslutet.
Om en person förvärvar svenskt medborgarskap efter ansökan kan Migrationsverket även bestämma att hens ogifta barn under 18 år ska få svenskt medborgarskap (13 § MedbL). När Migrationsverket har fattat ett sådant beslut ska det framgå av underrättelsen till Skatteverket.
Om ett barn till utländska föräldrar föds efter ansökan om svenskt medborgarskap har lämnats till Migrationsverket omfattas inte barnet automatiskt av föräldrarnas beslut utan föräldrarna måste komplettera ansökan med uppgifter om barnets födelse. Om föräldrarna inte kompletterar sin ansökan måste de göra en ny ansökan för barnet.