OBS: Detta är utgåva 2020.11. Visa senaste utgåvan.
OBS: Detta är utgåva 2020.11. Visa senaste utgåvan.
En arbetsgivare kan med avdragsrätt trygga en pensionsutfästelse genom att betala en premie till en tjänstepensionsförsäkring eller ett utländskt avtal om tjänstepension som är jämförbart med en pensionsförsäkring och uppfyller de kvalitativa villkoren.
En arbetsgivare kan med avdragsrätt trygga en pensionsutfästelse genom att betala en premie till en pensionsförsäkring (28 kap. 3 § IL).
Med en pensionsförsäkring avses här en tjänstepensionsförsäkring eftersom en sådan har samband med tjänst.
En arbetsgivare kan med avdragsrätt även trygga en pensionsutfästelse genom att betala till ett utländskt tjänstepensionsinstitut inom EES om avtalet om tjänstepension är jämförbart med en pensionsförsäkring. För att få avdrag krävs även att avtalet uppfyller de kvalitativa villkoren i inkomstskattelagen. En betalning enligt ett sådant avtal om tjänstepension ska behandlas som en betalning av premie för en pensionsförsäkring (28 kap. 2 § andra stycket IL).
Arbetsgivaren kan få avdrag med högst ett belopp som motsvarar vad avdragsramarna i 28 kap. 5–18 §§ IL ger rätt till. Det finns en särskild begränsningsregel vid tryggande genom en pensionsförsäkring i 28 kap. 15 § IL.
Frågan om när en premie senast ska vara betald för att avdrag ska medges ett visst beskattningsår prövades i HFD 2011 not. 42. Skatteverket anser att det framgår av domen att pensionsförsäkringspremier som avser tryggande av pensioner som är intjänade genom arbete före utgången av beskattningsåret ska dras av under detta beskattningsår under förutsättning att premierna betalats senast när arbetsgivaren ska ha lämnat sin inkomstdeklaration. Detta gäller även terminsbetalda pensionsförsäkringar och oavsett om pensionsutfästelsen är avgiftsbestämd eller förmånsbestämd och om den lön som pensionsförsäkringspremierna hänför sig till har betalats ut under beskattningsåret eller inte.
Senaste betalningstidpunkten är alltså beroende av när inkomstdeklarationen senast ska vara inlämnad. För en juridisk person är den tiden förlängd med en månad om inkomstdeklarationen lämnas elektroniskt.
En avsättning för ITP-avgifter på en semesterlöneskuld grundar inte i sig någon rätt till avdrag. En förutsättning för att avdrag ska medges är nämligen att tryggande sker på något av de sätt som framgår av 28 kap. 3 § IL, t.ex. genom betalning av premie för pensionsförsäkring (RÅ 2007 not. 98).
En återbetalning p.g.a. en premiebefrielseförsäkring är enligt Skatteverket inte pension utan ska ses som återbetalning av premier, vilket innebär att arbetsgivarens tryggandekostnader för betalda premier minskar totalt sett.
Vilket beskattningsår som de återbetalda premierna påverkar det skattemässiga resultatet styrs av god redovisningssed.
En arbetsgivare som är innehavare av ett utländskt avtal om tjänstepension som är jämförbart med pensionsförsäkring kan vara skattskyldig till avkastningsskatt.