En expansionsfond får föras över om
Om expansionsfonden tas över anses den delägare som tar över fonden vara den som har gjort avsättningarna och avdragen för dem (34 kap. 21 § IL).
Överlåtelsen ska enligt 34 kap. 21 § IL göras till en fysisk person som är obegränsat skattskyldig i Sverige. Det är även möjligt att överlåta en expansionsfond till ett dödsbo. Slutligen kan ett dödsbo överlåta sin expansionsfond till en fysisk person.
Överlåtelsen ska vara benefik. Om man säljer andelen kan expansionsfonden inte övertas av köparen. Då ska fonden i stället återföras till beskattning hos säljaren.
Hela andelen ska överlåtas (prop. 1993/94:50 s. 320).
Vid gåva och bodelning ska parterna skriftligen avtala att expansionsfonden ska övertas av förvärvaren. Vid arv och testamente ska den som övertar expansionsfonden lämna en skriftlig förklaring om detta.
Bodelning sker ofta på grund av att en make dött. Om den efterlevande maken är ensam dödsbodelägare räcker det, enligt Skatteverkets mening, med en skriftlig förklaring om att expansionsfonden övertas. Det finns ju inte någon annan person att träffa avtal med.
Expansionsfonden får inte tas över till den del den överstiger den justerade anskaffningsutgiften, enligt 50 kap. IL. Det finns även en spärregel som säger att expansionsfonden inte heller får tas över till den del den överstiger den justerade anskaffningsutgiften vid utgången av det tredje beskattningsåret före det aktuella beskattningsåret, ökad med en tredjedel.
Spärregeln har införts för att förhindra att egendom av skatteskäl läggs in i verksamheten kort före överlåtelsen.
Om andelen i handelsbolaget är en lagertillgång får expansionsfonden inte tas över till den del fonden överstiger andelens skattemässiga värde. Fonden får inte heller tas över till den del den överstiger motsvarande värde vid utgången av det tredje beskattningsåret före det aktuella året, ökad med en tredjedel.