OBS: Detta är utgåva 2022.10. Visa senaste utgåvan.

Skatteverket ska efter ansökan utfärda ett årligt intyg till oberoende små producenter av alkoholdrycker. Producenterna ska vara etablerade i Sverige och ha en årsproduktion som inte överstiger en viss volym.

EU-länder kan tillämpa nedsatt alkoholskatt för oberoende små producenter

Enligt alkoholskattedirektivet finns det möjlighet för EU-länder att tillämpa en nedsatt alkoholskatt på alkoholdrycker producerade av oberoende små producenter. Om ett EU-land väljer att tillämpa nedsatta skattesatser ska de tillämpas lika på alkoholdrycker som producerats av inhemska producenter som alkoholdrycker som producerats i andra EU-länder. Om exempelvis öl som producerats av ett litet inhemskt bryggeri medges nedsatt skatt måste öl som producerats av ett motsvarande bryggeri från ett annat EU-land ges samma nedsättning. I syfte att underlätta likabehandlingen har det införts regler i alkoholskattedirektivet om att EU-länder på begäran ska utfärda ett årligt intyg till oberoende små producenter som är etablerade på deras territorium. Intyget ska bekräfta deras årliga produktion och att de uppfyller kriterierna. Ett intyg utfärdat i ett EU-land ska accepteras i andra EU-länder. Sverige har inga regler om nedsatt alkoholskatt för oberoende små producenter. Reglerna i alkoholskattedirektivet om utfärdande av intyg gäller dock i Sverige på så sätt att Sverige från och med den 1 januari 2022 ska utfärda intyg till oberoende små producenter etablerade i Sverige (prop. 2021/22:23 s. 41).

I Sverige är det Skatteverket som utfärdar intyg till oberoende små producenter av alkoholdrycker (36 § första stycket LAS).

Intygen påverkar inte den svenska beskattningen utan är avsedda att användas när svenska producenter levererar varor till EU-länder som tillämpar nedsatt skatt för oberoende små producenter (prop. 2021/22:23 s. 76).

Förutsättningarna för utfärdande av intyg

Skatteverket utfärdar, enligt 8 § första stycket förordning (2021:1234) om intyg till oberoende små producenter av alkoholdrycker, FIOSP, efter ansökan intyg till en producent av alkoholhaltiga drycker under förutsättning att

  • producenten är etablerad på svenskt territorium
  • producenten är en oberoende producent
  • årsproduktionen av de drycker intyget omfattar inte överstiger volymerna som anges i andra stycket.

Av andra stycket framgår att intyg får utfärdas om producentens årsproduktion av alkoholhaltiga drycker inte överstiger följande gränsvärden (jämför artikel 2.2 och 3.2 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/2266 om tillämpningsföreskrifter för rådets direktiv 92/83/EEG vad gäller certifiering av oberoende små producenter av alkoholdrycker för punktskatteändamål):

  • öl: 200 000 hektoliter per år
  • vin: 20 000 hektoliter per år
  • andra jästa drycker än vin eller öl: 15 000 hektoliter per år
  • mellanklassprodukter: 250 hektoliter per år
  • etylalkohol: 20 hektoliter per år.

Intyget ska enligt 9 § FIOSP:

Om det är fråga om två eller flera producenter som samarbetar med varandra och var och en uppfyller kraven i 8 § första stycket 1 och 3 och enbart på grund av det samarbetet inte kan anses vara oberoende producenter ska intyg ändå utfärdas om producenternas totala årsproduktion av den aktuella typen av alkoholhaltig dryck inte överstiger volymerna som anges i 8 § andra stycket. Det gäller dock inte om samarbetet avser produktion av etylalkohol (10 § FIOSP).

Typ av alkoholdryck

Med typ av alkoholhaltig dryck menas öl, vin, andra jästa drycker än vin eller öl, mellanklassprodukter samt etylalkohol (4 § FIOSP).

Oberoende producent

Med oberoende producent menas en producent som är juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra producenter av samma typ av alkoholhaltig dryck. Producenten ska vidare använda lokaler som är fysiskt skilda från andra producenters och inte producera på licens (5 § FIOSP).

Årsproduktion

Med årsproduktion menas produktionen under kalenderåret före det år som intyget avser. Om producenten inte har haft någon produktion av den aktuella typen av alkoholhaltig dryck under kalenderåret före ska årsproduktionen avse produktionen som producenten uppskattar att de kommer att ha under det år som intyget avser (6 § FIOSP).

Intygets form

Hur intyget ska vara utformat framgår av bilagan till kommissionens genomförandeförordning (artikel 1 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/2266 om tillämpningsföreskrifter för rådets direktiv 92/83/EEG vad gäller certifiering av oberoende små producenter av alkoholdrycker för punktskatteändamål).

Hänvisa till intyget i ett e-AD

En oberoende liten producent av alkoholdrycker som har beviljats ett intyg kan hänvisa till det när producenten flyttar alkoholvaror under uppskovsförfarandet (artikel 2.1 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/2266 om tillämpningsföreskrifter för rådets direktiv 92/83/EEG vad gäller certifiering av oberoende små producenter av alkoholdrycker för punktskatteändamål).

I fält 17l i e-AD ska producenten ange att ”Den beskrivna produkten har framställts av”, följt av någon av nedanstående som är tillämpligt:

  1. ”ett certifierat litet bryggeri”
  2. ”en certifierad oberoende liten vinproducent”
  3. ”en certifierad oberoende producent av andra jästa drycker än vin och öl”,
  4. ”en certifierad oberoende liten producent av mellanklassprodukter”
  5. ”ett certifierat oberoende litet destilleri”.

Mängden av den beskrivna produkten ska framgå av fält 17n i e-AD och anges i hektoliter förutom för etylalkohol där mängden ska anges i hektoliter ren alkohol.

I fält 18e ska producenten ange dokumenttyp, d.v.s. intyg till oberoende liten producent av alkoholdrycker. Vidare ska producenten i fält 18f i e-AD ange löpnummer på intyget (artikel 2.2 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/2266 om tillämpningsföreskrifter för rådets direktiv 92/83/EEG vad gäller certifiering av oberoende små producenter av alkoholdrycker för punktskatteändamål).

Hänvisa till intyget i ett förenklat ledsagardokument

En oberoende liten producent av alkoholdrycker som har beviljats ett intyg kan hänvisa till det när producenten flyttar beskattade alkoholdrycker till ett annat EU-land (artikel 3.1 kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/2266 om tillämpningsföreskrifter för rådets direktiv 92/83/EEG vad gäller certifiering av oberoende små producenter av alkoholdrycker för punktskatteändamål).

I fält 14 ska producenten ange löpnummer på intyget och vidare ”Intyg för”, följt av någon av nedanstående som är tillämpligt:

  1. ”ett certifierat oberoende litet bryggeri”
  2. ”en certifierad oberoende liten vinproducent”
  3. ”en certifierad oberoende liten producent av andra jästa drycker än vin och öl”
  4. ”en certifierad oberoende liten producent av mellanklassprodukter”
  5. ”ett certifierat oberoende litet destilleri”.

Mängden av den beskrivna produkten ska framgå av fält 14 i det förenklade ledsagardokumentet och anges i hektoliter förutom för etylalkohol där mängden ska anges i hektoliter ren alkohol.

Om flyttningen avser olika sorter av alkoholdrycker och producenten av alkoholdryckerna, har för avsikt att den reducerade skattesatsen ska tillämpas enbart på vissa alkoholdrycker ska en beskrivning av alkoholdrycken anges i fält 14 i det förenklade ledsagardokumentet (artikel 3.3 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/2266 om tillämpningsföreskrifter för rådets direktiv 92/83/EEG vad gäller certifiering av oberoende små producenter av alkoholdrycker för punktskatteändamål).

Självintygande tillämpas inte i Sverige

I artikel 23.a p.2 finns det bestämmelser om självintygande, d.v.s. att EU-länder har möjlighet att tillåta oberoende små producenter etablerade på deras territorium at själva intyga att de uppfyller kriterierna för att beviljas nedsatt skatt på alkoholdrycker (se även artikel 4–6 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/2266 om tillämpningsföreskrifter för rådets direktiv 92/83/EEG vad gäller certifiering av oberoende små producenter av alkoholdrycker för punktskatteändamål). Sverige har valt att inte införa bestämmelser om självintygande.

Referenser på sidan

EU-författningar

  • KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2021/2266 av den 17 december 2021 om tillämpningsföreskrifter för rådets direktiv 92/83/EEG vad gäller certifiering och självcertifiering av oberoende små producenter av alkoholdrycker för punktskatteändamål [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Lagar & förordningar

  • Förordning (2021:1234) om intyg till oberoende små producenter av alkoholdrycker [1] [2] [3] [4] [5] [6]
  • Lag (1994:1564) om alkoholskatt [1]

Propositioner

  • Proposition 2021/22:23 Ändrat alkoholskattedirektiv och vissa andra ändringar [1] [2]