OBS: Detta är utgåva 2023.1. Visa senaste utgåvan.

En arbetsgivare som är skyldig att göra en avstämning ska inom en viss tid lämna in en anmälan om avstämning.

Varför ska en anmälan lämnas?

En arbetsgivare är skyldig att göra en avstämning av det preliminära stödet och ska därför lämna in en anmälan till Skatteverket. Arbetsgivaren ska i denna ange om hen är återbetalningsskyldig eller har rätt till ytterligare stöd. Arbetsgivaren måste begära ytterligare stöd redan i sin anmälan. I annat fall betalas inte något ytterligare stöd ut för avstämningsperioden (29 § andra stycket lag [2013:948] om stöd vid korttidsarbete).

När ska anmälan lämnas?

När preliminärt stöd har lämnats enligt 5 a § lag (2013:948) om stöd vid korttidsarbete ska anmälan ha kommit in till Skatteverket inom fyra veckor från avstämningstidpunkten (29 § lag [2013:948] om stöd vid korttidsarbete).

Om en anmälan om avstämning inte lämnas in i rätt tid ska Skatteverket förelägga arbetsgivaren att inom en viss tid lämna in en sådan anmälan (29 a § Lag [2013:948] om stöd vid korttidsarbete). Om en anmälan inte lämnas in trots ett föreläggande så är arbetsgivaren skyldig att betala tillbaka allt preliminärt stöd. Detsamma gäller en arbetsgivare som i anmälan inte anger återbetalningsskyldighet eller anger återbetalningsskyldighet med ett för lågt belopp.

Arbetsgivaren ska helt eller delvis befrias från sin återbetalningsskyldighet om det är uppenbart oskäligt att arbetsgivaren ska betala tillbaka allt preliminärt stöd (30 § lag [2013:948] om stöd vid korttidsarbete). Skatteverket måste pröva om återbetalningsskyldigheten står i rimlig proportion till den försummelse som arbetsgivaren har gjort sig skyldig till (prop.2021/22:14 s. 22).

Anstånd med att lämna in en anmälan

Om det finns särskilda skäl, ska Skatteverket bevilja anstånd med att lämna in anmälan. Om förhållandena senare har ändrats så att det inte längre finns förutsättningar för anståndet, ska anståndet återkallas (29 § tredje stycket lag [2013:948] om stöd vid korttidsarbete).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar