Här kan du läsa om hur en innehavare av en utländsk PEPP-produkt ska beräkna underlaget för avkastningsskatt.
För en innehavare av en utländsk PEPP-produkt beräknas underlaget för avkastningsskatt i två steg. Först beräknas ett kapitalunderlag och därefter ett skatteunderlag (3 § AvPL).
Kapitalunderlaget är värdet av avtalet om sparande i en utländsk PEPP-produkt vid beskattningsårets ingång, d.v.s. kalenderårets ingång, ökat med årets inbetalningar (3 a § elfte stycket och 3 b § första stycket AvPL).
Eftersom det bara är fysiska personer som kan vara PEPP-sparare är beskattningsåret alltid kalenderåret (jfr prop. 2022/23:7 s. 197 och 280).
Kapitalunderlaget ska öka med de inbetalningar som har betalats till den utländska PEPP-produkten under beskattningsåret.
Inbetalningar under januari t.o.m. juni räknas med i sin helhet. Inbetalningar under juli t.o.m. december räknas bara med till hälften (3 b § första stycket AvPL).
Som för kapitalförsäkringar ska inbetalningar till PEPP-sparandet i form av ränta, utdelning eller annan avkastning på kapitalunderlaget som PEPP-sparinstitutet har tilldelat sparandet under beskattningsåret inte öka kapitalunderlaget (prop. 2022/23:7 s. 268).
En överlåtare som var innehavare av den utländska PEPP-produkten vid beskattningsårets ingång, ska beräkna kapitalunderlaget som summan av
Förvärvaren ska beräkna kapitalunderlaget som summan av
Skatteunderlaget är en schablonmässig avkastning på kapitalunderlaget (prop. 1992/93:187 s. 162). Skatteunderlaget beräknas som kapitalunderlaget multiplicerat med statslåneräntan vid utgången av november kalenderåret närmast före beskattningsåret ökad med 1 procentenhet. Skatteunderlaget ska dock beräknas till lägst 1,25 procent av kapitalunderlaget (3 d § andra stycket AvPL). Det innebär att om statslåneräntan vid utgången av november är lägre än 0,25 procent ska kapitalunderlaget multipliceras med 1,25 procent.
Skatteunderlaget avrundas nedåt till ett helt hundratal kronor (3 d § fjärde stycket AvPL).