De speciella bestämmelserna för redovisning av mervärdesskatt som aktualiseras i samband med en överlåtelse av en verksamhet avgör om det är överlåtaren eller förvärvaren som ska redovisa mervärdesskatt på grund av vissa transaktioner i verksamheten.
Bestämmelserna om överlåtelse av verksamhet beskrivs på sidan Överlåtelse av verksamhet.
Nytt: 2024-02-01
I årsutgåva 2024 har vid rubriken Överlåtaren klargjorts vad som gäller enligt 5 kap. 3 § BFL. Vid rubriken Förvärvaren har texten kompletterats med vad som gäller enligt 7 kap. 44 § andra stycket ML.
En överlåtelse av en verksamhet är i vissa fall inte någon leverans av varor eller tillhandahållande av tjänster (5 kap. 38 § ML). Vid överlåtelsen bör det därför göras åtskillnad mellan överlåtelse av varulager, inventarier m.m. och i verksamheten utestående fordringar och skulder.
Överlåtelse av tillgångar i en verksamhet i samband med överlåtelse av en verksamhet eller del av verksamhet är under vissa förutsättningar inte en beskattningsbar transaktion i form av leverans av varor eller tillhandahållande av tjänster (5 kap. 38 § ML).
Den som överlåter verksamheten ska redovisa den utgående skatten för leverans, tillhandahållande, förvärv eller import för vilka den beskattningsgrundande händelsen har inträffat före överlåtelsen, men där inte redovisningsskyldighet inträtt tidigare. Den utgående skatten ska redovisas för den redovisningsperiod då övertagandet har skett (7 kap. 21 § första stycket ML).
Motsvarande får anses gälla för oredovisad ingående skatt. I 13 kap. 8 § 1 ML finns dock en särskild bestämmelse som säger att det i vissa fall finns möjlighet till avdrag vid övertagen verksamhet.
Överlåtelsen av verksamheten är den sista affärshändelsen. I samband med överlåtelsen avslutar överlåtaren den löpande bokföringen med en årsredovisning eller ett bokslut. Då ska sådana poster som är nödvändiga för att bestämma räkenskapsårets intäkter och kostnader bokföras (5 kap. 3 § BFL). Det innebär t.ex. att fakturor avseende obetalda fordringar och skulder senast ska bokföras vid den tidpunkten. Mervärdesskatt på sådana obetalda och inte tidigare redovisade fakturor ska redovisas av överlåtaren för den redovisningsperiod då övertagandet har skett (7 kap. 21 § ML första stycket ML). Det kan förekomma att fakturor avseende utgifter före överlåtelsen kommer efter det att ett sådant bokslut upprättats. Även då finns rätt till avdrag för ingående skatt för den redovisningsperiod då överlåtelsen sker. Om skattedeklarationen för denna period avlämnats när fakturan kommer kan den deklarationen rättas genom begäran om omprövning.
Den som tar över verksamheten tar också över viss skyldighet och rättighet att redovisa utgående och ingående skatt (jfr 7 kap. 21 § andra stycket ML och 13 kap. 8 § 1 ML).
Om priset för en försäljning som överlåtaren gjort sätts ner efter överlåtelsen, ska den utgående skatten som redovisats av överlåtaren inte ändras i överlåtarens redovisning. Ändringen ska i stället redovisas av den som tagit över verksamheten. Det gäller även när en vara återtagits eller en kundförlust uppkommit efter överlåtelsen (7 kap. 21 § andra stycket ML och 7 kap. 43 § andra stycket ML).
Priset för ett förvärv som överlåtaren gjort kan också komma att sättas ner efter överlåtelsen. Det är då den som tagit över verksamheten som ska minska sin ingående skatt.
Sådana ändringar kan alltså inträffa i följande fall:
Ändringen av tidigare redovisad mervärdesskatt ska göras för den redovisningsperiod då nedsättningen av priset, återtagandet av varan eller kundförlusten enligt god redovisningssed har bokförts eller borde ha bokförts (7 kap. 44 § första stycket ML). Om den som ska redovisa ändringen har bokslutsmetoden eller inte är bokföringsskyldig enligt ML ska ändringen göras på det sätt som gäller för deras redovisning (7 kap. 44 § andra stycket ML).