Den som flyttar till utlandet ska anmäla det till Skatteverket. Anmälan ska göras senast en vecka innan utresan från Sverige.
Den som är folkbokförd och avser att flytta till utlandet ska anmäla det till Skatteverket. Anmälan ska vara skriftlig och göras senast en vecka före utresan. Anmälan ska innehålla uppgift om utresedag. Om utresan ställs in eller skjuts upp ska personen anmäla det till Skatteverket senast den dag som har uppgetts som utresedag på anmälan om flyttning till utlandet (23 § FOL och 27 § FOL).
Skyldigheten att anmäla flytt till utlandet omfattar personer som under minst ett år
Anmälningsskyldigheten gäller inte
Läs mer om när en person inte anses bosatt i Sverige på sidan Avregistrering som utflyttad.
Flyttanmälan ska lämnas av den person som flyttar från Sverige, d.v.s. den som är part i ärendet.
En part kan välja att företrädas av ett ombud eller få hjälp av ett biträde (14 § första stycket FL). Ett ombud har fullmakt att föra talan i partens ställe, medan ett biträde endast får agera när parten är med (prop. 2016/17:180 s. 91 och 300).
En part kan även företrädas av till exempel förvaltare, god man eller anhörig under vissa förutsättningar. Bestämmelser om detta finns i föräldrabalken (11 kap. FB och 17 kap. FB).
Läs mer under Förvaltningsrätt & förfarande om part och företrädare, partsbehörighet, rättslig handlingsförmåga och saklegitimation samt ombud och biträde.
När ett barn flyttar har vårdnadshavare skyldighet att anmäla flytt för barnet. Om barnet har två vårdnadshavare ska anmälan göras av dem gemensamt. Ett barn som har fyllt 16 år har rätt att själv anmäla flytt (30 § första stycket FOL).
En anmälan om flytt till utlandet ska enligt 29 § FOL innehålla uppgift om
Skatteverket får, enligt 31 § FOL, förelägga en person som kan antas vara skyldig att göra en anmälan om flytt till utlandet att
Om en person inte följer ett föreläggande enligt 31 § FOL kan Skatteverket besluta om ett vitesföreläggande (37 § FOL).