OBS: Detta är utgåva 2023.16. Visa senaste utgåvan.

Under vissa omständigheter ska skattekostnader som avser ett moderföretags inkomst men belastar dess delägare beaktas vid beräkningen av den effektiva skattesatsen för moderföretag som omfattas av system med avdragsgill utdelning.

System med avdragsgill utdelning

Ett system med avdragsgill utdelning är ett skattesystem som syftar till att bolagsvinster ska bli föremål för beskattning i ett led genom att avdrag medges från enhetens inkomster vid vinstutdelning till ägarna. Ägarna beskattas för utdelningen och enheten beskattas för den vinst som inte delas ut.

För att inte ett sådant system ska leda till att moderföretagets effektiva skatteskattesats beräknas för lågt finns särskilda bestämmelser i 7 kap. 66–­70 §§ TSL.

Vad menas med ett system med avdragsgill utdelning?

Av 7 kap. 66 § första stycket TSL framgår att uttrycket system med avdragsgill utdelning syftar på regelverk som innebär att bolagsvinster beskattas bara en gång genom att utdelningen är avdragsgill hos utdelande bolag. Vidare omfattar uttrycket i fråga om kooperativ ett sådant system där kooperativ undantas från beskattning. I förarbetena hänvisas till punkt 36 i kommentaren till artikel 7.2 i modellreglerna som klargör att den alternativa bestämmelsen för kooperativ inte uppställer något krav på avdragsrätt för utdelning (prop. 2023/24:32 s. 634).

Bestämmelserna i 7 kap. 66 § TSL motsvarar artikel 39.1 i direktivet och artikel 10.1.1 (deductible dividend regime, deductible dividend och cooperative) i modellreglerna.

Vad menas med avdragsgill utdelning?

Med avdragsgill utdelning menas utdelning till den som äger andel i en koncernenhet om utdelningen enligt lagstiftningen i den stat som enheten hör hemma i ska dras av vid beräkningen av dess beskattningsbara inkomst. En kooperativ utdelning till en medlem i ett kooperativ är också en sådan avdragsgill utdelning (7 kap. 66 § andra stycket TSL).

Vad menas med kooperativ?

Ett kooperativ är en enhet som gemensamt säljer eller förvärvar varor eller tjänster för sina medlemmars räkning och som där den hör hemma omfattas av regler som säkerställer skattemässig neutralitet för varor eller tjänster som säljs eller förvärvas av medlemmarna genom kooperativet (7 kap. 66 § tredje stycket TSL).

Minskning av den justerade vinsten för moderföretaget

Enligt de allmänna reglerna i 3 kap. TSL skulle beräkningen av effektiva skattesatsen för moderföretag som omfattas av system med avdragsgill utdelning kunna bli noll eller åtminstone mycket låg. Det skulle därför kunna resultera i tilläggsskatt trots att en skattekostnad på inkomsten belastar delägarna. Skattekostnader på moderföretagets inkomst som belastar delägare som inte är koncernenheter ska därför beaktas om de medför en beskattning av inkomsten som överstiger minimiskattesatsen.

För att motverka den påverkan som ett sådant system annars skulle få vid beräkningen av den effektiva skattesatsen ska moderföretagets justerade vinst minskas med belopp som kan hänföras till mottagare som uppfyller kriterierna i 7 kap. 67 § TSL avseende beskattningsperiod och skattesats. Avdragsgill utdelning ska delas ut inom tolv månader efter utgången av det räkenskapsår som den justerade vinsten avser för att omfattas av bestämmelsen.

För att minskning av den justerade vinsten ska ske med motsvarande belopp som delas ut som avdragsgill utdelning ska enligt 7 kap. 67 § första stycket TSL även något av följande två krav vara uppfyllt:

  • Beskattning av en delägare sker till minst minimiskattesatsen under ett beskattningsår som avslutas senast tolv månader efter utgången av räkenskapsåret.
  • Det rimligen kan förväntas att det sammanlagda beloppet av medräknade skatter för moderföretaget och skatt som mottagaren betalar på utdelningen är lika med eller överstiger den utdelande enhetens inkomst multiplicerad med minimiskattesatsen.

Vid tillämpningen av denna bestämmelse ska utdelning i förhållande till gjorda inköp från ett inköpskooperativ anses ha beskattats hos mottagaren till den del utdelningen minskar en avdragsgill utgift eller kostnad vid beräkningen av mottagarens skattemässiga vinst eller förlust (7 kap. 67 § andra stycket TSL ). Innebörden av detta är endast att utdelningen ska anses beskattas inte att en miniminivå också är uppnådd. Kriterierna i övrigt i 7 kap. 67 § första stycket TSL måste därmed vara uppfyllda för att den justerade vinsten ska minskas enligt första stycket.

Bestämmelserna i 7 kap. 67 § TSL motsvarar artikel 39.2 och 39.6 i direktivet och artikel 7.2.1 och 7.2.4 i modellreglerna.

Det finns även andra situationer när moderföretagets justerade vinst ska minskas med belopp som kan hänföras till mottagare. Av 7 kap. 68 § TSL framgår att den justerade vinsten för moderföretag som omfattas av ett system med avdragsgill utdelning ska minskas med belopp som delas ut till vissa mottagare som avdragsgill utdelning inom tolv månader efter utgången av det räkenskapsår som den justerade vinsten avser. Det uppställs inget krav på beskattning av utdelningen hos mottagaren i 7 kap. 68 § TSL. Mottagaren av utdelningen ska vara någon av de tre som räknas upp särskilt i bestämmelsen. De tre typerna av mottagare är följande:

  1. En fysisk person som är medlem i ett inköpskooperativ och utdelningen lämnas i förhållande till gjorda inköp.
  2. En fysisk person som har skatterättslig hemvist och är skattskyldig i den stat där moderföretaget hör hemma om dess ägarintresse ger rätt till högst fem procent av moderföretagets vinst och tillgångar. Bedömningen av rättigheterna för varje fysisk person ska göras vid utgången av räkenskapsåret.
  3. Ett offentligt organ, en myndighetenhet, en internationell organisation, en ideell organisation eller en pensionsfond som hör hemma i den stat där moderföretaget hör hemma. Vid tillämpning av denna punkt anses dessa enheter ha hemvist i den stat där de bildades och förvaltas. En myndighetsenhet anses ha hemvist i den stat där dess ägare finns (prop. 2023/24:32 s. 635).

Bestämmelserna i 7 kap. 68 § TSL motsvarar artikel 39.3 i direktivet och artikel 7.2.1 i modellreglerna.

Minskning av moderföretagets kostnad för medräknade skatter

Om moderföretaget har en kostnad för medräknade skatter ska den minskas i proportion till minskningen av den justerade vinsten enligt 7 kap. 67 eller 68 §§ TSL. Minskningen ska göras med samma proportionella andel som enligt dessa bestämmelser (7 kap. 69 § första stycket TSL). Skatt på inkomst som inte delats ut ska däremot inte minskas. Av 7 kap. 69 § andra stycket TSL framgår att den justerade vinsten ska minskas med samma belopp som kostnaden för medräknade skatter minskats med.

Om moderföretaget har någon kvarstående justerad vinst efter tillämpning av 7 kap. 67–69 §§ TSL ska den ligga till grund för beräkning av det justerade resultatet i den stat där moderföretaget hör hemma.

Bestämmelserna i 7 kap. 69 § TSL motsvarar artikel 39.3 i direktivet och artikel 7.2.1 i modellreglerna.

Minskning av justerad vinst gäller även vissa koncernenheter som moderföretaget har en ägarandel i

Bestämmelserna om minskning av justerad vinst i 7 kap. 67–68 §§ TSL ska även tillämpas på koncernenheter som moderföretaget har en ägarandel i och som omfattas av system med avdragsgill utdelning. Detta gäller under förutsättning att koncernenheterna hör hemma i samma stat som moderföretaget. Minskningen av justerad vinst ska göras till den del koncernenheterna lämnar utdelning till moderföretaget och moderföretaget i sin tur delar ut den justerade vinsten till en sådan mottagare som anges i 7 kap. 67–68 §§ TSL (7 kap. 70 § TSL). Bestämmelsen gäller på motsvarande sätt om ett moderföretag indirekt har en ägarandel i en sådan koncernenhet som omfattas av bestämmelser om avdragsgill utdelning genom en eller flera koncernenheter som också omfattas av bestämmelserna i 7 kap. 67–68 §§ TSL.

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Propositioner

  • Proposition 2023/24:32 Tilläggsskatt för företag i stora koncerner [1] [2]

Övrigt

  • OECD Global Anti-base erosion model rules 2021 [1]
  • OECD Global anti-base erosion model rules pillar two commentary 2022 [1]

Referenser inom tilläggsskatt för företag i stora koncerner