OBS: Detta är utgåva 2023.16. Visa senaste utgåvan.

Det finns särskilda bestämmelser för fördelning av medräknade skatter mellan en ägarenhet och dess kontrollerade utländska företag. Fördelning av en ägarenhets medräknade skatter ska även ske till hybridenheter enligt samma principer.

Definitionen av system för beskattning av kontrollerade utländska företag

Med system för beskattning av kontrollerade utländska företag menas skatteregler som innebär att den som direkt eller indirekt äger andelar i en utländsk enhet eller ett fast driftställes huvudenhet är skattskyldig för sin andel av eller hela den utländska koncernenhetens inkomst. Detta oavsett om den utländska koncernhetens inkomst delas ut eller inte (2 kap. 26 § TSL).

Ett system för beskattning av kontrollerade utländska företag kallas också controlled foreign company tax regime (CFC-regler). Svenska CFC-regler, d.v.s. bestämmelser om beskattning i vissa fall av delägare i utländska juridiska personer med lågbeskattade inkomster finns i 39 a kap. IL. Där används dock inte begreppet CFC. Den huvudregeln för tilläggsskatt som finns i 2 kap. 4 § TSL utgör inte ett sådant system som avses i bestämmelsen.

Fördelning av medräknade skatter mellan en ägarenhet och ett kontrollerat utländskt företag (CFC-bolag)

Kostnaden för medräknade skatter i en koncernenhets räkenskaper ska fördelas till dess utländska kontrollerade företag (CFC-bolag) om skattekostnaden belastar CFC-bolagets inkomst enligt ett system för beskattning av kontrollerade utländska företag (7 kap. 63 § första stycket TSL). Bestämmelsen innebär att de medräknade skatterna som utgångspunkt inte ska beaktas för den koncernenhet som haft skattekostnaden utan tillgodoräknas CFC-bolaget.

Om skattekostnaderna avser passiva intäkter ska fördelningen motsvara det lägsta beloppet av å ena sidan medräknade skatter på passiva intäkter och å andra sidan ett belopp som utgörs av procentsatsen för tilläggsskatt för den lågbeskattade staten multiplicerad med de passiva intäkterna (7 kap. 63 § andra stycket TSL). Vid beräkningen av procentsatsen för tilläggsskatt ska ägarenhetens medräknade skatter på de passiva intäkterna inte beaktas. Denna begränsningsregel är utformad så att minimiskattesatsen utgör en gräns för det belopp som ska fördelas. Överskjutande medräknade skatter på passiva intäkter ska hänföras till ägarenheten (7 kap. 63 § tredje stycket TSL).

Fördelningen av medräknade skatter mellan en ägarenhet och en hybridenhet

Med hybridenhet menas en enhet som är ett skattesubjekt i inkomstskattehänseende i den stat där den hör hemma men däremot skattemässigt behandlas som skattetransparent i den stat där enhetens ägare hör hemma (7 kap. 64 § andra stycket TSL).

Kostnaden för medräknade skatter i en koncernenhets räkenskaper fördelas till en hybridenhet om den avser hybridenhetens justerade vinst. Den del av kostnaden för medräknade skatter som avser passiva intäkter ska dock fördelas på det sätt som anges i 7 kap. 63 § andra och tredje stycket TSL (7 kap. 64 § första stycket TSL). Det innebär att fördelningen sker på samma sätt som i fråga om CFC-bolag.

Vad menas med passiva intäkter?

Med passiva intäkter menas intäkter som utgör

  • utdelning eller motsvarande
  • ränta eller motsvarande
  • hyra
  • royalty
  • annan avtalsenlig ersättning som sker över tid (annuitetsbelopp)
  • nettovinster vid försäljning av egendom som ger upphov till sådana intäkter.

Som ytterligare förutsättning gäller att intäkterna ingår i den justerade vinsten för en koncernenhet och beskattas hos ägarenheten enligt ett regelverk för beskattning av kontrollerade utländska företag eller på grund av innehavet i en hybridenhet (7 kap. 65 § TSL).

Referenser på sidan

Lagar & förordningar

Referenser inom tilläggsskatt för företag i stora koncerner