Skatteverket har uppmärksammat förfaranden som innebär att de som säljer tillgångar (främst fastigheter) försöker göra försäljningarna skattefria med olika koncerninterna transaktioner och med hjälp av handelsbolag och utländska koncernbolag.

Anledningen till det är att om tillgångar säljs paketerade i handelsbolag kan det öppna upp för köpare att erhålla direktavdrag för större delen av sin anskaffningsutgift.

Om köparen finns i samma koncern som säljaren förmodas det kunna möjliggöra en ökning av det skattemässiga värdet på tillgångar upp till marknadsvärdet inför intern eller extern försäljning. Förfarandet kan bestå av följande steg:

  1. Tillgången överlåts för skattemässigt värde (underpris) till ett svenskt handelsbolag med ett utländskt koncernföretag som delägare.
  2. Handelsbolagsandelarna säljs för marknadspris och kapitalvinsten hänförs till det utländska koncernföretaget. I den stat där det utländska koncernföretaget är hemmahörande beskattas inte kapitalvinster vid försäljning av andelar i svenska handelsbolag.
  3. Vinsten delas ut skattefritt till det svenska moderbolaget.

Skatteverket har för avsikt att låta domstolarna pröva om denna typ av koncerninterna förfaranden kan underkännas, dels med stöd av praxis för fördelning av inkomst/vinst mellan delägare i svenska handelsbolag, dels med stöd av viss praxis för uttagsbeskattning vid värdeöverföring och dels med stöd av lagen mot skatteflykt.

För att motverka ovan nämnda och liknande förfaranden har ny lagstiftning införts (SFS 2008:163, prop. 2008/09:37, bet. 2008/09:SkU4, Skr. 2007/08:148).

Den nya lagstiftningen innebär ett slopande av möjligheten till underprisöverlåtelser av tillgångar till och från handelsbolag samt särskilda övergångsbestämmelser om kapitalvinstberäkning på andelar i handelsbolag i vissa fall.

Således aktualiseras numera uttagsbeskattning vid överlåtelse av tillgång till och från handelsbolag utan ersättning eller mot ersättning understigande marknadsvärdet. Bestämmelserna tillämpas på överlåtelser efter den 17 april 2008. Enligt övergångsbestämmelser gäller att den justerade anskaffningsutgiften för andel i handelsbolag ska reduceras om ett företag avyttrat en andel efter den 17 april 2008 och det från handelsbolaget, under företagets innehavstid, har gjorts en underprisöverlåtelse efter den 30 juni 2003. Den justerade anskaffningsutgiften ska då reduceras med belopp motsvarande den del av värdeöverföringen som belöper på delägarens andel. Den justerade anskaffningsutgiften ska, under angivna förutsättningar, också reduceras om andel övergått till ny ägare genom kvalificerad fusion eller fission, genom verksamhetsavyttring eller genom partiell fission.

Nya regler har dessutom införts som hindrar nedskrivning eller avdrag för realiserad förlust till följd av värdenedgång på lagerandelar i byggnadsrörelse eller handel med fastigheter. Avdrag får inte ske till den del värdenedgången motsvaras av skillnaden mellan marknadsvärdet och faktisk ersättning när tillgång har avyttrats från det företag som andelen hänför sig till utan ersättning eller mot ersättning som understiger marknadsvärdet.