Skatteverket har uppmärksammat olika förfaranden med kapitalförsäkringar som görs för att upparbetade värden i bolag inte ska beskattas när de tillgodoräknas eller tas ut av ägaren till bolaget i form av kapitalvinst eller utdelning. Detta beror på att vad som tillgodoräknas en kapitalförsäkring i form av utdelning och kapitalvinst inte beskattas i försäkringen och att uttag från en kapitalförsäkring inte beskattas. Ett antal mål har redan avgjorts i domstol. Några av dem har refererats i Skatteverkets rättsfallsprotokoll som finns på Skatteverkets hemsida under fliken rättsinformation, protokoll nr 18/2005, 24/2005, 30/2005, 14/2006 och 27/2006.

Allmän beskrivning av uppläggen

De utländska kapitalförsäkringar som används i de nu aktuella uppläggen är av s.k. unit-linkedtyp (fondförsäkring). Kännetecknande för dessa är att ägaren till försäkringen mer eller mindre fritt kan disponera över försäkringskapitalet genom placeringar i olika värdepapper.

Kapitalförsäkringar

De försäkringsbolag som tillhandahåller de nu aktuella kapitalförsäkringarna är nästan uteslutande belägna i ett skatteparadis där möjligheten till kontroll och insyn är begränsad. Genomgående för försäkringarna är att försäkringsrisken är minimal.

Vidare finns det ofta inga eller få begränsningar när det gäller olika placeringsmöjligheter eller att i övrigt disponera över försäkringskapitalet genom personliga lån eller uttag från försäkringen. Det finns således möjlighet att disponera över försäkringskapitalet genom att t.ex. lägga in ägarens aktiebolag eller optioner som ägaren utfärdat avseende det egna bolaget och liknande.

Beskrivning av ett typfall

  1. En ägare till ett fåmansföretag köper en kapitalförsäkring. Försäkringspremien 100 000 kronor betalas genom en utfärdad revers eller genom en kontant insättning på depåkontot (försäkringskapitalet) som är kopplat till försäkringen.
  2. Kontanterna eller reversen används för att depåkontot som är kopplat till kapitalförsäkringen ska "förvärva" ett nybildat aktiebolag för 100 000 kronor antingen av ägaren till försäkringen eller externt. Omgående därefter börjar ägaren till försäkringen bedriva verksamhet i aktiebolaget. Det förekommer även att "förvärvet" avser ett bolag där ägaren av försäkringen redan bedriver verksamhet eller att bolaget bildas i försäkringen. Innebörden av förfarandet blir således att försäkringskapitalet använts för att förvärva ett bolag som fullt ut kontrolleras och disponeras av ägaren till försäkringen. Formellt är det däremot försäkringsbolaget som står som ägare till aktiebolaget. Försäkringsbolatet äger depåkontot som är kopplat till försäkringen, även om bolaget bedrivs och disponeras på samma sätt som om det ägdes av ägaren till försäkringen.
  3. Ägaren tar genom uttag från försäkringen ut upparbetade vinster i bolaget. Vinsterna tas ut genom utdelning från bolaget eller genom den kapitalvinst som uppkommer när bolaget säljs. I de fall bolaget säljs har verksamheten oftast flyttats över till ett annat bolag som är knutet till försäkringen eller ägaren till försäkringen. Det förekommer även att bolag inför en utförsäljning läggs in i en kapitalförsäkring för att ägaren ska undkomma kapitalvinstbeskattning.

Uppläggen görs ofta mer komplicerade genom att ett eller flera bolag, som ägs av försäkringsbolaget, läggs in som mellanled mellan det nu aktuella bolaget och kapitalförsäkringen.

Åtgärder från Skatteverket

Skatteverket har angripit ovanstående och liknande förfaranden enligt följande beroende på omständigheterna i det enskilda fallet.

  • Den egentliga ägaren till bolaget är ägaren till kapitalförsäkringen och ska därför beskattas för utdelning och kapitalvinst som om han ägt bolaget direkt.
  • Vad som upparbetats i bolaget och som tillgodoräknats kapitalförsäkringen ska behandlats som lön till den som är verksam i bolaget och ägare till försäkringen. Detta synsätt bygger på principen att vad försäkringsbolaget som formell ägare till bolaget tillgodoräknar kapitalförsäkringen ska ske med beskattade medel.
  • Skatteverket tillämpar skatteflyktsklausulen.

När det gäller senare års upplägg kan prövning även komma att göras genom den CFC-lagstiftning som gäller fr.o.m. 2005 års taxering.