Den utdelningsberättigade ska skriftligen lämna de uppgifter till den som är skyldig att hålla inne kupongskatt som denne behöver för att kunna bedöma om den utdelningsberättigade är skattskyldig till kupongskatt eller inte.
Om det inte klart framgår av de tillgängliga uppgifterna att den utdelningsberättigade inte är skattskyldig så ska kupongskatt hållas inne i samband med att utdelningen betalas ut eller gottskrivs den utdelningsberättigades konto.
Även när utdelning inte har kunnat ske på grund av att det saknas uppgifter om den utdelningsberättigade ska kupongskatt hållas inne (7 §, 11 a–c §§ och 12 § KupL).
Skatteverket anser att utländska kontraktsrättsliga fonder kan vara utdelningsberättigade i kupongskattelagens mening. Eftersom de inte är utländska juridiska personer är de inte skattskyldiga till kupongskatt. Det finns då inte någon skyldighet att hålla inne kupongskatt vid utdelningen om fondens status är så klar att det framgår att den inte är skattskyldig. En förutsättning är att det är fråga om en kontraktsrättslig fond som är civilrättsligt reglerad på ungefär samma sätt som svenska värdepappersfonder och specialfonder.
Nedan framgår vem som ska hålla inne kupongskatt
Ett avstämningsbolag är ett aktiebolag som är avstämningsbolag enligt 1 kap. 10 § ABL (2 § KupL).
Om ett avstämningsbolag har gett uppdrag åt en central värdepappersförvarare att betala ut utdelningen så ligger ansvaret för att hålla inne kupongskatt vid utbetalningen på den centrala värdepappersförvararen (7 § KupL).
Om bolaget själv betalar ut utdelningen, eller anlitar någon annan än en central värdepappersförvarare för att göra detta, så är det bolaget, eller den bolaget anlitat för uppgiften, som ansvarar för att kupongskatt hålls inne (11 a § KupL).
En central värdepappersförvarare är ett företag som har auktorisation som central värdepappersförvarare enligt lagen (1998:1479) om kontoföring av finansiella instrument (2 § KupL). Euroclear Sweden AB är en central värdepappersförvarare.
Nytt: 2016-03-01
Ändringar har skett i KupL. Från och med den 1 mars 2016 gäller följande:
Om ett avstämningsbolag har gett uppdrag åt en värdepapperscentral att betala ut utdelningen så ligger ansvaret för att hålla inne kupongskatten på värdepapperscentralen om denna
I annat fall är det avstämningsbolaget som ansvarar för kupongskatten (7 och 11 a §§ KupL). Ansvaret kan inte längre tas av någon annan som avstämningsbolaget anlitat.
Med värdepapperscentral avses samma som i 1 kap. 3 § lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument (2 § KupL).
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
Ändringarna (SFS 2016:52) i KupL träder i kraft den 1 mars 2016. De nya bestämmelserna tillämpas på utdelning som betalas ut efter den 29 februari 2016. Äldre bestämmelser gäller dock för utdelning som betalas ut av en central värdepappersförvarare som enligt punkt 2 i ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna till lagen (2016:51) om ändring i lagen (1998:1479) om kontoföring av finansiella instrument får fortsätta med sådan verksamhet efter den 29 februari 2016 till dess att ansökan om tillstånd har prövats slutligt.
Vid utdelning på en andel i en värdepappersfond som förvaltas av ett fondbolag är det fondbolaget som ska hålla inne kupongskatt. Om det är fråga om utdelning på en andel i en specialfond som förvaltas av en svensk AIF-förvaltare är det förvaltaren som ska hålla inne kupongskatt (11 b § KupL).
Vid utdelning på en andel i en värdepappersfond som förvaltas av ett förvaltningsbolag, eller en specialfond som förvaltas av en utländsk AIF-förvaltare, är det förvaringsinstitutet som ska hålla inne kupongskatt (11 c § KupL).
Fondbolag, AIF-förvaltare, förvaltningsbolag och förvaringsinstitut definieras i KupL (2 § KupL).
Om aktierna i ett avstämningsbolag är förvaltarregistrerade så ligger ansvaret för att hålla inne kupongskatt på förvaltaren (12 § KupL). Detsamma gäller för andelar i värdepappersfonder eller specialfonder som är förvaltarregistrerade. En förutsättning är att förvaltaren är förvaltarregistrerad enligt de lagrum som anges i 12 § KupL. Bestämmelsen i 12 § KupL gör ingen skillnad på svenska och utländska förvaltare.
Nytt: 2016-03-01
Ändringar har skett i KupL. Från och med den 1 mars 2016 gäller följande:
Om aktierna i ett avstämningsbolag är förvaltarregistrerade så ligger ansvaret för att hålla inne kupongskatt på förvaltaren (12 § KupL). Detsamma gäller för andelar i värdepappersfonder eller specialfonder som är förvaltarregistrerade. En förutsättning är att förvaltaren är förvaltarregistrerad enligt de lagrum som anges i 12 § KupL. Bestämmelsen i 12 § KupL gör ingen skillnad på svenska och utländska förvaltare men gäller bara förvaltare som har fått medgivande till förvaltarregistrering av en värdepappercentral som hör hemma i Sverige.
Ändringarna (SFS 2016:52) i KupL träder i kraft den 1 mars 2016. Ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna innehåller regler om från vilken tidpunkt de nya bestämmelser ska tillämpas och när äldre bestämmelser fortsatt ska gälla, se ovan.
Skatteverket anser inte att det går att avkräva en central värdepappersförvarare det formella ansvaret för kupongskatt i de fall där lagtexten anger att förvaltaren är ansvarig. Det finns därför ingen skyldighet för en central värdepappersförvarare att innehålla kupongskatt vid utbetalning av utdelning till en sådan utländsk förvaltare som anges i 12 § KupL.
Det kan emellertid vara svårt för en utländsk förvaltare att sköta inbetalning och redovisning av kupongskatt i enlighet med KupL:s bestämmelser. Av praktiska skäl kan därför hanteringen ske i enlighet med bestämmelserna i 3 § KupF även om det formella ansvaret för kupongskatten ligger på den utländska förvaltaren (Skatteverkets ställningstagande Avdrag för kupongskatt vid utbetalning till en utländsk förvaltare).
Kupongskatt tas ut med 30 procent av utdelningen (5 § KupL).
Flera av de skatteavtal som Sverige har ingått med andra länder begränsar Sveriges beskattningsrätt.
Den som ska hålla inne kupongskatt ska följa bestämmelserna i aktuellt skatteavtal i samband med att skatten hålls inne (direktnedsättning) om det framgår att bestämmelserna är tillämpliga på den utdelningsberättigade. Detta gäller dock inte om det av skatteavtalet framgår att nedsättning bara kan ske genom återbetalning i efterhand (3 § första stycket KupF).
Bestämmelser om att nedsättning ska ske genom återbetalning finns i skatteavtalet med Schweiz. Den utdelningsberättigade måste då ansöka om återbetalning av kupongskatt.
Skatteverket anser att vid uttag av kupongskatt på utskiftning vid likvidation ska avdrag för anskaffningsutgiften medges redan vid utbetalningstillfället när den utdelningsberättigade är bosatt inom EES.
Den som har hållit inne kupongskatt ska senast fyra månader efter utdelningstillfället skriftligen lämna uppgift till den utdelningsberättigade om hur mycket kupongskatt som har hållits inne (7 § tredje stycket, 11 a–c §§ och 12 § KupL).