I förvaltningslagen anges att beslut enligt lagen, med vissa undantag, överklagas hos allmän förvaltningsdomstol.
I Förvaltningslagen, FL, anges att beslut överklagas hos allmän förvaltningsdomstol (22 a § första stycket första meningen). Om det i en lag eller annan författning föreskrivs att talan ska väckas vid eller överklagas till allmän förvaltningsdomstol, ska det göras vid en förvaltningsrätt (14 § första stycket lagen om allmänna förvaltningsdomstolar, LAFD).
Beslut i anställningsärenden och i ärenden som gäller meddelande av sådana föreskrifter som avses i 8 kap. RF, d.v.s. normgivningsärenden, överklagas inte till allmän förvaltningsdomstol (22 a § första stycket andra meningen FL). I stället får en myndighets beslut i anställningsärenden överklagas hos Statens överklagandenämnd (21 § anställningsförordningen [1994:373]). Beslut i normgivningsärenden kan under vissa förutsättningar överklagas hos regeringen (jfr prop. 1997/98:101 s. 62).
Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten om överklagandet till allmän förvaltningsdomstol har skett med stöd av den nyss nämnda bestämmelsens huvudregel (22 a § andra stycket FL).
Ett beslut ska överklagas till den förvaltningsrätt inom vars domkrets ärendet först har prövats, om det inte för ett visst slag av mål föreskrivs annat i lag eller förordning (14 § andra stycket LAFD).
Vilka förvaltningsrätter som finns, deras domkretsar och på vilka orter kanslierna ska vara belägna framgår av 5 § förordningen om allmänna förvaltningsdomstolars behörighet m.m.
Bestämmelsen i 14 § andra stycket lagen om allmänna förvaltningsdomstolar har tolkats så att det är den beslutande ’arbetsenhetens’ placering … som blir avgörande när det gäller att bestämma vilken länsrätt (numera förvaltningsrätt) som skall pröva ett överklagande (prop. 2002/03:99 s. 257 f.).